2023.02.24. 08:47:40 6175 266

A PET Kupa a Tisza után a Marost is mentesíti a műanyag palackoktól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Tiszai PET Kupa, amely 10 év alatt több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat, májustól a Maroson is gyűjti a hulladékot.

Szenyezett folyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szenyezett folyó

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa versenyek szervezőjének fókusza továbbra is a Tiszán van, azonban ezt öt évvel ezelőtt már kiterjesztették a Tisza-tóra, négy évvel ezelőtt pedig a Bodrogra.

Ezúttal bejelentették, hogy idén újabb folyó megtisztítását tűzték ki célul "a petkalózok": májusban a Maros folyón gyűjtik a hulladékot. A PET Kupa küldetése a Tisza árterének megtisztítása az ott lerakódott - főként ukrán és román eredetű - szennyeződéstől, amelynek legnagyobb hányadát a PET-palackok teszik ki.

2022-ben három versenyt szerveztek, a jubileumi tizediket a Felső-Tiszán, míg a Tisza-tavon és a Bodrogon egyaránt a negyedik alkalommal. Az ezeken résztvevő 640 önkéntes 31 hulladékból készült hajón összesen 30 tonna hulladéktól mentesítették az árteret.

A legsúlyosabban szennyezett terület a Tokaj és Tiszaladány közötti szakasz volt, itt egyetlen nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek.Hatékonyságuk folyamatos növelése mellett a szervezők szándéka, hogy a már megtisztított területeket megóvják a visszaszennyeződéstől, ehhez viszont elengedhetetlen a hulladék-utánpótlást jelentő mellékfolyók megtisztítása is. Ezért úgy döntöttek, 2023-ban új folyóra, a Marosra eveznek.

A Maros menti településeken a környezetvédelem iránt elkötelezett csoportok évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szeretnének segíteni a "petkalózok" azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik 2023. május 18-21. között a Marosi PET Kupát.

A szervezők hat csapat jelentkezését várják március 1-jéig. Nevezni a Tiszta Tisza applikáción keresztül lehet. A marosi verseny csapatainak hulladékból készülő két hajójához az alapanyag a helyi iskolák bevonásával gyűlik, ezért a PET Kupa szervezői márciustól az iskolaudvarokon elhelyezett tárolókba várják a kiürült PET-palackokat és a hajók építésébe is bevonják majd az iskolásokat.

A bodrogi, a Tisza-tavi vagy a nyolcnapos tiszai PET Kupára szintén március 1-jéig lehet jelentkezni.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...