2017.05.30. 12:05:20 13729 409

A legjobb gyulladáscsökkentők, amiket megehetsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Láz és fájdalom, enyhe vagy nagyobb duzzanat, a fehérjék szaporodása a vérben, amit a vérképből kimutatnak, de akár a hajhullás is utalhat arra, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetben. Nem feltétlenül kell megijedni tőle, hiszen annak a jele, hogy az immunrendszerünk jól működik, és a gyulladással valamilyen fertőzést vagy sérülést próbál meg leküzdeni.

Paprika, chili, fokhagyma, fűszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprika, chili, fokhagyma, fűszerek

Tehát a kis mértékű gyulladással nincs semmi probléma, ha viszont túl sok a gyulladás, és ráadásul még gyakorta elő is fordul, az már nagyobb bajt is okozhat a szervezetben, akár kóros elváltozásokhoz, vagy daganatos megbetegedésekhez is vezethet.

Bár nem áll rendelkezésre olyan kutatás, amely szerint étkezéssel meg lehetne gyógyítani olyan gyulladásos megbetegedéseket, mint például az ízületi gyulladás vagy a reumás ízületi gyulladás, mégis segíthetünk a szervezetünknek, hogy könnyebben megküzdjön ezekkel a gyulladásos folyamatokkal - írja a webmd.com.

Általánosságban elmondható, hogy olyan ételeket érdemes fogyasztani a gyulladások elkerülése érdekében - illetve a felépülés elősegítésért - , amelyek nincsenek feldolgozva (vagy legalábbis kevésbé), illetve van egy-két alapélelmiszer, amivel érdemes csínján bánni.

Paradicsom, paprika

A C-vitamin és a piros színt kölcsönző likopin hatásos lehet a gyulladás megfékezésében. A chili paprika fogyasztása is előnyös lehet - lásd a következő pontban.

Pirospaprika

Ez zene füleinknek, hiszen a magyar konyha alapfűszere a pirospaprika. A kapszaicin, amit tartalmaz, természetes fájdalom és gyulladáscsökkentő. Nem kell tehát elkerülni a fűszereket. A pirospaprikához hasonlóan sok kapszaicin található még a chiliben, a gyömbérben, a cayenne borsban, a kurkumában és a fokhagymában - ráadásul ezeknek a fűszereknek egyéb hasznos és egészséges hatása is van. Ízesítésre fel! Az egészséges étkezés nem azt jelenti, hogy ne lehetne finom az, amit megeszünk.

Teljes kiőrlésű

A teljes kiőrlésű kenyérrel, müzlivel vagy a barna rizzsel több rostot és tápanyagot adhatunk a szervezetünknek, mint a finomított fehér fajtákkal, és a gyulladást is kordában tarthatjuk.

Kerüld a cukrot!

Az American Heart Association (Amerikai Szív Egyesület) nőknek maximum 6, míg férfiaknak maximum 9 teáskanál cukrot javasol naponta... Szuper, ha nem kanalazod tele a kávédat vagy a teádat, de ellenőrizd a joghurt, az üdítők, a reggeliző pelyhek, péksütik cukortartalmát is!

Kerüld a zsírosat!

A túl sok zsír is hozzájárulhat egy-egy gyulladás eldurvulásához, így nem árt ezt is kordában tartani. A feldolgozott húsok, mint pl. virsli, felvágott, bacon ezenkívül a vörös húsok sok telített zsírt tartalmazhatnak. A protein kell, de meg kell tartani az egyensúlyt, így gyakrabban legyen a tányérodon sovány hús, mint zsíros. Növényi fehérjével is kiválthatod alkalomadtán ezeket, pl. hüvelyesekkel, s ott van még a hal vagy a tofu is. A halaknál az sem baj, ha zsírosabb fajták, a tengeri halak ugyanis omega-3 zsírsavban gazdagok, melyből heti két porció jót tesz a szervezetnek. Lazac, szardínia, makréla, tonhal - mindegyik jöhet!

Flavonoidok

A flavonoidok megfékezhetik a gyulladást, és számos élvezetes élelmiszer vagy ital tartalmazza ezeket a vegyületeket. Úgy mint például a kakaó, a tea vagy a vörösbor. Vigyázz, hogy ne cukorral kombinálva juttasd a szervezetedbe ezeket (tehát inkább cukrozatlan kakaóport használj, ne tejcsokit egyél). Sajnos a vörösbornál el kell mondani, hogy az alkoholtartalom miatt a jótékony hatás kárba veszhet, ha túlzásba visszük. A citrusoknak, a zöld fűszereknek, a bogyós gyümölcsöknek is magas a flavonoid tartalma, de gyakorlatilag minden zöldségben és gyümölcsben ott vannak ezek a vegyületek. Amit lehet nyersen fogyasszunk, adalék anyagok nélkül.

Lencse

Nagyszerű élelmiszer a lencse! Olcsó, laktat és rendkívül sok rostot valamint tápanyagot tartalmaz, jó gyulladás ellen is. Remekül passzol levesekhez és indiai ételekhez, jól lehet fűszerezni, így extra gyulladáscsökkentő zöld fűszereket, chilit, fokhagymát is adhatunk hozzá. Tuti tipp!

Olívaolaj - mértékkel!

A jó zsírok közé tartozik az olívaolaj, ezt jól tudjuk. Ám érdemes mértéket tartani, mert magas a kalóriatartalma. Ugyanez igaz az olajos magvakra és az avokádóra is! Kell és szabad fogyasztani, de csak mértékkel! Ne legyen szélsőséges az étkezésünk!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...