2015.06.03. 16:31:19 9916 275

A legjobb étel és ital múzeumok Európában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Létezik fogászati turizmus (sokan jönnek hazánkba azért, mert egy költségesebb fogászati beavatkozást igényelnek), benzinturizmus (a környező országokba megyünk az olcsóbb benzinért), gyógyturizmus (amikor a gyógyulni vágyók valamilyen gyógyhatással rendelkező helyre látogatnak), de azért az én nagy kedvencem az a gasztroturizmus. Nyam-nyam!

Currywurst - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Currywurst

Minden országnak megvan a speciális gasztronómiája, amely akár turistacsalogatóként is működhet. Németországba például több száz ezeren látogatnak el a Oktoberfestre a sör miatt, mi pedig keresztül-kasul szeljük az országot a bor, pálinka és kolbász fesztiválok miatt. Belgiumba és Svájcba szívesen megyünk a csokoládéért, Olaszországba a pizzáért és a fagyiért, Görögországba a tzatzikiért és az Uzóért vagy a Metaxáért, Spanyolországba pedig az ínycsiklandó tapasokért, no és a Sangiráért – amit ott tényleg csak a turisták isznak. :)

A gasztroturizmus tehát egy létező dolog, amire szépen fel lehet fűzni egy programsorozatot vagy akár egy országimázs filmet is. Van, ahol múzeumokat is szentelnek az ország vagy a régió nevezetes ételeinek és italainak. Ha igazi ínyenc vagy, ne hagyd ki ezeket:

Sajt Múzeum, Amsterdam

Az Anne Frank Háztól nem messze, az Amszterdami Sajt Múzeumban a holland sajtok Kánaánjában találja magát az ember. A világhírű gouda és edami sajtok különböző variációi mellett igazi ínyencségeket is megkóstolhatunk, és meg is vásárolhatunk. A múzeum inkább egy boltra emlékeztet, ám mindenképpen megéri betérni ide, és kóstolót vásárolni az itthoniaknak.

Currywurst Múzeum, Berlin

A Currywurst igazából felszeletett grillezett kolbász eláztatva ketchuppal és megszórva curry-vel. Németországban a mai napig vitatkoznak arról, hogy az egészen gusztustalan, ám finom találmány melyik városból származik. Mindenesetre Berlinben nyitottak neki egy múzeumot, ami meglepően szórakoztató és informatív. Bónuszként a végén kapsz egy jó adag Currywurst-ot is! Guten Appetit!

Sörmúzeum és serfőzde, Lisszabon

Talán meglepő, hogy miért pont lisszaboni sörmúzeumot ajánlunk Neked, és miért nem egy cseh, egy belga vagy egy német múzeumot..., de az olyan szokványos lenne, nem? Portugáliában egyébként nagyon régi a serfőzés hagyománya, egészen a Kr. e. 1 századig nyúlik a történelme. A múzeumban egy fantasztikus étterem, kiállítás, boros pince és serfőzde kombinációját találjuk profi személyzettel, gyönyörű dekorációval és ízletes ételekkel. Ebédre vagy vacsorára érdemes előre bejelentkezni és helyet foglalni, ha Lisszabonban jártok.

Csokoládé múzeum, Prága

Bár Csehország sem első sorban a csokoládéjáról híres, ebben a csokimúzeumban mégsem fogunk csalódni. Isteni az édesség és az információk tálalása is, a legvégén pedig reménykedhetünk egy kis jutalom falatban is. :)

Carpigiani Gelato Múzeum, Bologna

Igazi kis fagyiszentély, ahol az olasz fagyi imádók megismerkedhetnek a fagylalt eredetével és természetesen megkóstolhatják a legújabb kreálmányokat is. A Carpigiani gyárban készül egyébként a legtöbb fagylaltgép a világon.

Forrás: afar.com | Írta és gyűjtötte: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...