2019.09.06. 17:50:21 10342 307

A legfinomabb szőlős receptek – mert eljött az ideje!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerencsés környezeti adottságoknak köszönhetően hazánkban tradíció a szőlő termesztés, bortermelés. A Vidéken szinte minden utcában készíti valaki a saját borát, Magyarország nagy pincészeteinek borai pedig világhírűek. Azonban nem a bor az egyetlen felhasználási mód a gyümölcs nyers fogyasztásán túl. Isteni receptekkel örvendeztethetjük meg a családunkat néhány szőlőfürtöt használva fő összetevőként.

Szőlőlekvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlőlekvár

Szeptemberrel nem csak az iskola indul újra, hanem a szüreti időszak is. Ha kertünk nincs is – vagy lugasunk a kertben, a piacon, üzletekben ilyenkor már nagyon finom hazai szőlők kaphatók.

Indulhat a befőzés – Szőlőlekvár télire

Annyi szőlőd termett, hogy nem tudod hová tenni? Üvegbe vele! Így akár egész télen is élvezhetitek az ősz ízeit.

Erre lesz szükséged:

  • 2 kg szőlő
  • 60 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom

Szemezd le a szőlőfürtöket, szemezés közben a nagyon puha, sérült, hibás szemeket dobd ki. A többit alaposan mosd meg, különösen, ha permetezve is volt, vagy nem a saját kertedből származik. Tedd egy lábosba a megmosott szőlőt, szórd rá a cukrot és add hozzá a citrom reszelt héját. Kezd el kis lángon főzni, majd forrástól számítva még körülbelül egy órán át hagyd rotyogni. Amíg fő, időnként szedd le róla a képződött habot és keverd át alaposan.

Ha már eléggé sűrűnek találod és nem habosodik, passzírozd át egy szitán, ezzel eltávolítva a magokat és a szőlőhéjat. Forrald újra, de most forrástól már csak néhány percig hagyd a tűzön.

Sterilizáld a befőttesüvegeket, majd míg forrók, töltsd bele a kész lekvárt. Zárd légmentesen, állítsd fejre kb. 5 percre. Majd tedd száraz dunsztba (vastag plédek, paplanok közé) hűvös helyre 3-4 napra.

Szőlőlevél a tányérban – Szőlőlevélbe tekert rizses májkrém

Levelét is bátran fogyaszthatod, ecetes lében érdemes eltenni, de ezt a verzióját boltban is beszerezheted. Ám, ha magad készíted, figyelj rá, hogy kizárólag permet-mentes helyről származzon! És hogy mire használhatod a leveleket? Töltsd be!

Kelleni fog hozzá:

  • ½ kg csirkemáj
  • őrölt majoránna, őrölt fekete bors, só
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg rizs
  • 12-14 db ecetben eltett szőlőlevél
  • 2 db alma
  • 20 dkg fehér szőlő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj

A hagymát vágd apróra, majd pirítsd üvegesre egy kevés olajon. A májat készítsd elő: hártyázd le, vágd apró kockákra. Ha ezzel kész vagy, mehet a hagymához és a fűszerekkel megszórva teljesen süsd át. Ha kész van, langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és az egészet krémesre zúzzuk botmixerrel. Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízzel készre főzzük, majd hűlés után a májkrémhez keverjük.

A szőlőleveleket lecsepegtetjük, fényes oldalukkal felfelé kiterítjük és a közepére 1-1 evőkanálnyit halmozunk a rizses pástétomból. Feltekerjük a szőlőlevelet, közben oldalait behajtjuk, hogy ne bújjon ki a töltelék. A kész tekercseket hőálló edénybe tesszük, és lefedve pároljuk 20 percig. Mellé őszi gyümölcssalátát érdemes kínálnod, almából, körtéből, szőlőből – ezt akár össze is párolhatod egy kis citromlével így még teljesebb az ízhatás!

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.