2024.04.19. 15:40:13 4942 202

A lakberendezés pszichológiája
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Lakás Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakás Fotó:123rf.hu

Haza szeretnék menni… Hányszor hangzott el már ez az igény különféle hangnemek kíséretében? Az otthon meghittsége, a privát, az „enyémség” utáni sóvárgás egy idegtépő, ezer teendővel telezsúfolt fáradságos nap után erőteljesebben tér vissza. A pozitív érzelmi energiával gazdagon feltöltött személyes tér a legalkalmasabb arra, hogy ellazuljunk, megnyugodjunk, ideiglenes visszavonulót fújjunk.

Saját „képünkre” formált otthonaink

Az élet megannyi területére nincs ráhatásunk, azonban megnyugtató a gondolat, hogy az otthonunk egyike azon kevés helyeknek, ahol a jelenlétünk, a kezünk munkája, világra való rálátásunk, ízlésünk és mentalitásunk megmutatkozhat. A lakberendezés hívei pedig minden alkalmat megragadnak a belső gondolatok, érzések, vágyak és álmok térbe rendezésére, kézzelfoghatóvá és szemmel láthatóvá tételére. Ilyenkor talán az a benyomásunk támadhat, hogy a belső, a láthatatlan kiköltöztethető, és így válik a magunkévá az a hely, amit otthonként emlegetünk.

A lakberendezés mentális egészségre gyakorolt hatásai

A lakberendezés ugyanakkor hatást gyakorol a biztonságérzetünkre és a jóllétünkre is. A berendezési tárgyak, a színek, az eszközök segítségével személyre szabhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. Ezt a nézetet támasztja alá a javarészt mentális egészséggel foglalkozó Psychologs nevű magazin is, mondván, hogy a belsőépítészeti környezet alapvető fontosságú tényezője a mentális egészségünknek. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen színvilággal, világítási megoldásokkal és tárgyakkal vesszük körbe magunkat.

A kutatásokból már régóta kiderült, hogy a színek befolyással lehetnek az érzéseinkre. Ezen belül is a hűvösebb tónusok (köztük pl. a kék és a zöld) elősegítői lehetnek az ellazulásnak és a nyugalomnak. Ezzel szemben viszont az élénkebb színváltozatok (például a narancssárga és a sárga) energiaserkentő hatással bírnak. Természetesen azt, hogy ki milyen színkörnyezetben érzi a legkiegyensúlyozottabbnak magát, az ugyancsak függhet a személyes és kulturális preferenciáinktól.

A térrendezés befolyásolhatja a termelékenységünket és a koncentrációs képességünket is, ezért érdemes figyelmet fordítani a rendezettségre, a szervezettségre. Fontos, hogy mindennek meglegyen a helye, hogy egyrészt ne okozzon gyakorta visszatérő fejfájást egy-egy tárgy megkeresésére szánt (méltán elvesztegetettnek vélt) idő. Ma már számos rendszerező, praktikus bútor és tároló kínál lehetőséget a jól organizált, könnyen áttekinthető beltér kialakítására.

Napjainkban már csak kevesen mondhatják el magukról, hogy a nappal kelnek és a nappal mennek feküdni, hiszen a technológia radikálisan átrendezte az alvás-ébrenlét ciklusát. Az otthonrendezés során érdemes figyelni a világításra is – különös tekintettel a természetes és mesterséges fény kiegyensúlyozottságára. A nem megfelelő világítás és a túlzott mesterséges fény – főként éjszaka – megzavarhatja az alvást, ugyanakkor a mentális egészségre is káros hatással lehet.

Amikor elkezdjük be- illetve átrendezni a lakásunkat mindenképpen tartsuk szem előtt a személyes lakberendezéssel kapcsolatos igényeinket, hiszen ezzel a jó közérzet megteremtése és megtartása az egyik fő cél.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

5+1 gyógyító étel - Terítéken az egészség

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen eleme az egészségmegőrzésnek. A WHO megerősíti azokat a nézeteket, amelyek szerint a megfelelő kombinációjú minőségi élelmiszerekkel, nagy eséllyel megvédhetjük magunkat a krónikus és fertőző betegségek egész sorától, a cukor- és szívbetegségektől, sőt: a rákos megbetegedéstől is. Az optimális étrend minimális mennyiségű cukrot, sót, valamint telített és transzzsírt tartalmaz. A napi rendszerességgel asztalra helyezett étkek gyógyító hatásúak is lehetnek. Hogyan?

Készíts illatos banánkenyeret teljes kiőrlésű lisztből

Amellett, hogy ez a kenyér tele van rostokkal és tápanyagokkal, az egész konyhádat átitatja majd az édes banán és fahéj aromája, ami csak tovább fokozza az örömöt a sütés folyamatában. És ha még egy kis extra kihívást keresel, akkor szórj bele néhány dió vagy mogyoró darabot a tésztába, hogy még izgalmasabb legyen az élmény!

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.