2021.02.23. 18:00:16 10855 223

A köretek aduásza: a quinoa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A quinoa a kedvenc köretem és ’gabonám’, mindjárt elmondom, miért. De mi is az a quinoa?

Quinoa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Quinoa

A quinoa valójában nem gabona, hanem ún. álgabona, amely Dél-Amerikából származik. A növénynek több része ehető, de mi a magját fogyasztjuk, általában natúr vagy puffasztott változatban. Nagyon jól és egyszerűen fel lehet használni natúr formájában köretként: mosás után a rizshez hasonlóan, kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük és leszűrjük. Ezután hússal, zöldségekkel összekeverve, fűszerezve akár egy szuperegészséges egytálételt is készíthetünk belőle. Gyakran visszahűtve, salátában is használjuk, így egy hús nélküli saláta fehérjetartalmát is megnövelhetjük. Puffasztott formájában műzlibe, zabkására, pudingra téve, de akár krémlevesek betétjeként is fogyaszthatjuk. Persze létezik belőle liszt is, sőt, már ebből készült tészta is. Ezeknek kicsit más az íze, mint a hagyományos, búzából készült társaiknak, mégis érdemes egy próbát tennünk. Hogy miért? Mert a quinoa: gluténmentes, így szinte bármilyen diétába beilleszthető könnyen emészthető alacsony kalóriatartalmú teljesértékű fehérjéket tartalmaz: ez azt jelenti, hogy mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyet a szervezet nem tud előállítani. Igy, ha nem szereted a húst és a halakat, vagy más okból kizárólag növényi étrenden élsz, a legjobb barátod lesz ez a szuper mag tele van ásványi anyagokkal: a legnagyobb a magnézium tartalma, de tartalmaz kálciumot, vasat és foszfort, rezet, mangánt is vitamin tartalma sem elhanyagolható, főleg B-, C-, és E vitaminokat tartalmaz nagyon jó íze van, ha főzés előtt megpirítod, enyhén diós ízt kap

Ugyan sokkal több fajátja van, itthon alapvetően 3 féle quinoával találkozhatunk: a világos színű a leggyakoribb, ennek van a legenyhébb íze. A vörös és a fekete quinoa ropogósabb, és erőteljesebb ízű, de nagyon finom. Én a 3 változat keverését szeretem a legjobban, így igazán változatos ízű lesz az étel. Mindegyik fajtára igaz, hogy főzés előtt (a rizshez hasonlóan) ne felejtsd el alaposan megmosni!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.