2024.10.17. 12:33:47 374 10

A klasszikus zene hatása az idegrendszerre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mozart: Così fan tutte, Despina áriája; Rossini: Macskaduett vagy Haydn: C-dúr csellóversenye. Csakhogy néhányat említsünk ismert, és egyben talán a legvidámabb klasszikus zeneművek közül. De sorolhatnánk Vivaldi vagy Bach szerzeményeiből is. Manapság számtalan irányzat közül választhatunk, az egész kemény rocktól a jazzen és popon át, a klasszikusig bőven akad kínálat. Ezekből pedig habitusunk, ízlésünk, lelkiállapotunk, vagyis nagyon sok minden határozhatja meg, hogy mire vagyunk nyitottak.

Klasszikus zene Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Klasszikus zene Fotó:123rf.com

Van egy olyan tény a klasszikus zenével kapcsolatban, amiről valószínűleg már sokan hallottak, mégpedig az, hogy jótékony hatással van az idegekre. Hogy ez bővebben kifejtve mit jelet, annak jártunk most utána, összeszedtük a pozitívumokat egy csokorba:

Relaxáló, és serkentő hatású lehet. Az úgynevezett "Mozart-hatás" fogalmával többen találkozhattak, mely szerint Wolfgang Amadeus Mozart zenéje javítja a kognitív képességeket. A bonyolult zenei szerkezetek stimulálhatják az agy működését, különböző területei egyszerre aktiválódnak, ami elősegíti a mentális éberséget és az intellektuális teljesítményt.

Az egyik legfontosabb előnye, hogy támogató a stressz csökkentésében. A lassú, nyugodt dallamok és harmóniák hatására a szervezet paraszimpatikus idegrendszere bekapcsol, amely felelős a pihenésért és a regenerálódásért. Az olyan zeneszerzők, mint Bach vagy Debussy művei különösen nyugtató hatásúak, enyhítik a szorongást, javítják a testi-lelki ellazulást. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ez a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat.

Az érzelmi kiegyensúlyozottság egyik eszköze is lehet: a zene egyetemes nyelv, amely képes érzelmeket kiváltani és felerősíteni. A klasszikus zene finom dinamikája, sokszínűsége különleges módon rezonál az állapotunkkal. A lassú tempójú darabok nyugtatóan hatnak, míg a gyorsabb ritmusok felpezsdítenek.

Kutatások szerint enyhítheti a fizikai fájdalmat is! Olyan mechanizmusokon keresztül fejti ki hatását, amelyek csökkentik a szervezet stressz reakcióját, és serkentik az endorfinok (boldogsághormonok) termelődését. Kórházi környezetben egyre gyakrabban alkalmaznak zeneterápiát a fájdalomkezelés részeként, például műtétek utáni felépülés alatt.

Rosszul alszol? Hallgass klasszikus zenét! Az esti órákban, lefekvés előtt hallgatott lassú tempójú, lágy zene elősegíti a mély és pihentető alvást. Ezért különösen hasznos lehet azok számára, akik alvászavarral küzdenek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...