2016.05.22. 14:45:02 11214 321

A filmnézés felszabadít! – Na, ezért is jó filmezni és tévézni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Igen, ha napi szinten több órát töltünk a televízió előtt az nem egészséges, azonban azt is el kell ismernünk, hogy egy-egy másfél órás kikapcsolódás a televízió előtt néha igenis jól esik. Nem szabad, hogy emiatt lelkifurdalásunk legyen egy pillanatra sem, hiszen ez a időszak több előnnyel is járhat a számunkra a szakértők szerint.

Tévézés, filmezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tévézés, filmezés

Ahogy a goodhousekeeping.com írja, és mélységesen egyetértünk velük, mai rohanó világunkban a legtöbben figyelemelterelésre használjuk a televíziót. És nincs is ezzel semmi probléma! John Mayer pszichológus szerint a filmnézés vagy tévénézés egy fajta védekezési mechanizmus, ami segít megbirkózni a mindennapi problémákkal. A kitalált vagy éppen igaz történetek inspirálhatnak minket, sőt, akár változtatásokra is ösztökélhetnek. Persze nem mindegy, hogy mit nézünk. Mi választjuk ki a számunkra érdekes, hasznos, mondanivalóval rendelkező vagy éppen szórakoztató filmeket és műsorokat, vagy mindent megnézünk, ami a képernyőre kerül… Mindenesetre, ha jól választunk, akkor tényleg többféle érzelmi előnnyel járhat, ha szeretjük a filmeket. Lássuk, melyek ezek:

Inspiráló hétköznapi hősöket, példaképeket adhat

A kitalált karakterek, főszereplők annál jobban inspirálnak minket, minél több problémával kell megküzdeniük, olyanokkal, amelyekkel a hétköznapi emberek is találkozhatnak. Például a család és a karrier kihívásaival. Ott van például a Grace klinika c. sorozat, ahol a főhősnőnek eszméletlen élethelyzeteket kell megélnie, és igen, hibázik, esendő, de mindig tovább megy, és ösztönzőleg hathat a hétköznapi emberekre. Nem véletlenül kering annyi idézet a sorozatból:

„Talán ahelyett, hogy annyira erősen szeretlek, inkább... magamat kellene adnom. Magamat kellene szeretnem, ahogy neked is.”

Azonnal egy másik világba csöppenhetsz és feltöltődhetsz

Valamelyik évben karácsony után egyszerűen csőstül jöttek a bajok, nem részletezném, a lényeg, hogy már annyira tele volt a fejünk mindennel, és annyira nem tudtunk kikapcsolni, hogy nyugodtan átgondoljuk a megoldást, hogy az szinte félelmetes volt. Ekkor úgy döntöttünk, hogy elmegyünk moziba egy jó hosszú filmre, ami eltereli figyelmünket. Beültünk A hobbitra. Jó döntés volt, szinte átmosta az agyunkat, kikapcsoltunk, elfeledkeztünk a dolgokról, és utána legalább tudtunk egy jót aludni. Másnap reggel persze jött a megoldás is. Néha tényleg szükség van egy ilyen fajta figyelemelterelésre, és egy látványos filmmel azonnal másra tudsz koncentrálni, mintha felszabadulna az agyad. Nem kell különösebben gondolkozni, és néha pont erre van szükségünk!

Ugyan ez a helyzet, amikor munka után megnézel egy vicces sorozatot. Fontos, hogy egy kis időre az ember letegye a stresszt, és ha ehhez neked egy 20 perces Jóbarátok kell vagy egy főző show vagy egy Agymenők, akkor nézd meg! Nincs ezen mit szégyellni. Utána jöhet a többi teendő és a sport, valószínűleg jobban tudsz majd koncentrálni is. Mindenkinek kell egy kis idő, hogy munka után egy picit regenerálódjon.

Segíthet abban, hogy megnyilvánuljanak az érzéseid

Amikor egy megható jelenetet látsz, elsírod magad, ha tragédia történik a kedvenc karaktereddel a Trónok harcában, dühös leszel, amikor valami jó történik a szereplőkkel, örülsz. És ez egy jó dolog. Az életben néha nehezen fejezzük ki az érzelmeinket, és ilyenkor egy kicsit oldjuk a feszültséget. Azért vigyázzunk, mert a mértéktelen filmezés ahhoz vezethet, hogy az igazi problémáinkkal nem nézünk szembe. Szóval mértékkel jótékony, nagy mennyiségben, vég nélkül, káros.

Örömet okoz

Az agy az örömteli történeteknek tényleg örül, a félelmetes sztorik hatására adrenalin termelődik, és izgulunk, ami felpörget. A megoldott, lezárt cselekmény pedig szintén örömmel tölt el minket, és ez hormonok formájában is megnyilvánul a szervezetünkben. Mértékkel, ez szintén nem egy rossz dolog.

Szakítás után felemelhet

A romantikus történetek segíthetnek feldolgozni egy szakítást. Végig bőghetjük a szerelmünkre emlékeztető jeleneteket, és felkészülhetünk a változásra. Lehet, hogy még ösztönzőleg is hat ránk, más szemszögből láthatjuk a dolgokat stb. A Bridget Jones naplója, a Holiday, a Szex és New York mozifilm (1. rész), a P.S. I love you, olyan filmek, amiket érdemes elővenni egy nagy szakítás után… ;)

A szakértő szerint a fikció segíthet a különböző végkimenetelek elképzelésében, így könnyebben megbirkózhatunk a helyzettel.

Megnevettet, így oldja stresszt

A nevetés jó dolog, ezt tudjuk. Segít úgy oldani a stresszt, hogy szinte észre sem vesszük. Egy rossz napot is átfordíthat, és szinte terápiás hatása van. A szomorúságot, az egyedüllétet, a depressziót is könnyebben átvészelhetjük. Igen, nehéz nevetni, ezekben a helyzetekben, de egy jó vígjáték, hidd el képes átlendíteni a mosoly-mentes időszakon. Ahogy a nevetés felráz, úgy szállingózik el a rossz kedv és a stressz. Próbáld ki ezeket a filmeket:

Vicces filmek csak csajoknak>>

7 romantikus és vicces film nyári estékre, vagy amikor akarod>>

Romantikus komédiák, amiket a pasik is szeretnek>>

10 vicces filmjelenet, amit újra meg kell nézni>>

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!