2014.06.12. 14:54:26 11196 123

A csodás avokádó és egy meglepetés a magból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, nem voltam nagy avokádófogyasztó. Kezdetben csak hébe-hóba vásároltam, ha épp kedvező áron volt kapható. Sokáig nem is nagyon tudtam vele mit kezdeni, kettévágtam, a mag helyére ketchupot raktam és kikanalaztam a vajszerű zöldség belsejét. Aztán jött a ma már közismert és közkedvelt avokádókrém (Guacamole), sőt, azóta is kutatok új lehetőségek után. De hogy mi minden lehet ebből a kis növényből, azt álmaimban sem gondoltam volna.

Avokádó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Avokádó

Edd, mert…

  • vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A-,B-, C-, D- és E- vitamint is tartalmaz, mely serkenti immunrendszerünket, így leszünk ellenállóbbak a különböző betegségekkel szemben. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot, de nem elhanyagolható nátrium, vas és foszfor tartalma sem.
  • kordában tartja a koleszterinszintedet, hiszen csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL), illetve növeli „jó” (HDL) értékét. Így megóv a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától.
  • olajtartalmának köszönhetően a szervezet erősödik, normalizálódik az étvágyunk, illetve segíti a felvett tápanyag hatékony felszívódását. Fogyni- és hízni vágyóknak is ideális táplálék.
  • használhatod dipként, szendvicskrémként, saláta hozzávalóként és még sorolhatnánk.
Avokádó salátáhozAvokádó salátához

Az avokádóból természetes bőrápolót készíthetünk

Olajtartalmának köszönhetően gyorsan felszívódik, táplálja, hidratálja és simává varázsolja mind az arc, mind a test bőrét. Akár érzékenyebb bőrűek is használhatják, sőt!

Napozás előtt és után is használhatod, mi sem lehetne most aktuálisabb! Kedvelt napolaj alapanyagként is, amelyet a bátrabbak házilag is elkészíthetnek. Megakadályozza, hogy az erős napsugárzás kiszárítsa a bőrt és véd az UV sugarak ellen. De kiváló napozás utáni hűsítő krém is készthető belőle.

Hozzávalók

  • 1:2 shea vaj
  • 1:2 avokádó olaj
  • Levendula illóolaj

Így készül:

Gőzfürdő felett a vajat az olajjal melegítsük össze, aztán csepegtessünk bele néhány csepp illóolajat. Ha elkészült, tégelybe rakjuk és kis időre a mélyhűtőbe tesszük. Napozás után, vagy „csakúgy” arckrémnek, hegekre is kiváló.

Ha egy kis meglepetés csirázik ki a magból, ne csodálkozz!

Úgy gondoltuk, hogy az avokádómag többre hivatott, semmint a kukában landoljon. Kipróbáltuk, hátha lesz valami belőle és elültettük virágföldbe. Csodák csodájára valóban kikelt a növényke.

Az avokádó mint dísznövényAz avokádó mint dísznövény

De egy vízzel feltöltött pohárba lógatva is lehet csíráztatni (fogpiszkálót szúrva a magba).

Lakásban való tartása az egzotikusoknevelese.blog.hu szerint „gyerekjáték”, csupán a megfelelő fénymennyiségre van szüksége, és öntözésre. Talaja mindig legyen nedves, de vigyázunk, ne öntözzük túl, az levélsárguláshoz vezet. A termékeny, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Amíg növekszik, inkább a melegebb hőmérsékletet kedveli, habár ezt később sem veti meg, a 10 fokot is elbírja. Ha lakásban tartjuk, ne várjuk, hogy termő növényünk lesz, de ha odafigyelünk rá, otthonunk dísze lehet.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...