2016.01.06. 14:46:11 14985 286

A csodálatosan sokoldalú metélőhagyma, avagy snidling
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbbször frissen az ételre csipkedjük, és úgy élvezzük enyhén hagymás, finom és gazdag ízét a metélőhagymának. De tudtad például azt, hogy fűszerolaj is készül belőle, vagy hogy Nagy Károly is imádta? Ráadásul még gyógyhatást is tulajdonítanak a zöld növénykének!

Metélőhagyma, snidling - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Metélőhagyma, snidling

A metélőhagyma vagy snidling az amarilliszfélék családjába sorolt, hagymás, évelő zöldség, amely a leggyakrabban használt fűszernövények közé tartozik. Már Nagy Károly utasításba adta a csöves levelű zöldség termesztését, hogy élvezhesse a növény jótékony hatását. A metélőhagymát akkoriban búskomorság és megbűvölés elleni szerként tartották számon. Levél és virága kiemelkedően sok C-vitamint és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz.

A főzés közben elveszett vitaminok pótlására ajánlott az ételekhez hozzáadni. Enyhén csípős, pikáns íze a benne lévő nagy mennyiségű mustárolajnak köszönhető. További fontos összetevője a kén, amely enyhíti a gyomorpanaszokat. Egészségünkre gyakorolt további jótékony hatása, hogy serkenti a gyomorsavképződést, és így felgyorsítja az emésztést, valamint fokozza a szervezetben a zsírégetést, és javítja az étvágyat. A C-vitamin mellett karotinban és B2-vitaminban is bővelkedik. Mindezeken felül fehérjét, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz. A metélőhagyma baktériumölő hatású.

FŰSZEROLAJ A METÉLŐHAGYMA VIRÁGÁBÓL

A gasztronómiában a metélőhagyma levelei mellett a növény tetszetős halványlila virágait is felhasználják. Ezek enyhébb ízűek, és csodás színt adnak a salátáknak. Fűszerolaj is készülhet belőlük. 1 liter semleges ízű növény olajhoz adjunk 60 g metélőhagyma-virágot. Az olaj egy hét elteltével pirosra színeződik, és átveszi a virágok lágy aromáját.

Gyógyító hatás: A metélőhagyma kedvező tulajdonságai legalább annyira sokfélék, mint alkalmazási területei a konyhában. Serkenti az étvágyat, javítja az emésztést, enyhíti a gyomorfájást és a szélszorulást. Enyhén hashajtó és vizelethajtó hatású. Sószegény táplálkozás mellett segíthet a vérnyomás csökkentésében. Fertőtlenítő és hurutoldó hatása megfázás esetén bizonyulhat hasznosnak.

HATÓANYAGOK

A metélőhagyma illóolajai - főként a mustárolaj - jótékony hatást gyakorolnak a légutak és az emésztőrendszer nyálkahártyájára. A benne lévő ásványi anyagok, mint például a szívbarát kálium, a csonterősítő kalcium, a vas, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitamin, fontos tápanyagforrássá teszik. 75 mg-os C-vitamin-tartalmával 100 g metélőhagyma a napi C-vitamin-szükséglet mintegy felét fedezi.

Csökkentsük koleszterinszintünket - A metélőhagyma elősegíti a zsírok emésztését. Ha rendszeresen fogyasztunk metélőhagymát, csökkenthetjük a koleszterinszintünket.

Előzzük meg a megfázást - A téli időszakban apróra vágva használjuk rendszeresen saláták és krémtúrók fűszerezéshez, szórjuk szendvicsek és burgonyapüré tetejére, felaprított petrezselyemmel keverve pedig hintsük levesekbe és mártásokba. Így élvezetes módon csökkenthetjük a megfázás kockázatát.

KONYHAI TIPPEK

A metélőhagymát röviddel étkezés előtt aprítsuk fel, és adjuk hozzá az ételekhez - így ugyanis megőrzi vitamin- és illóolaj-tartalmát. Semmiképpen se tegyük ki hő hatásának, különben értékes tápanyagainak nagy részét elveszíti.

A metélőhagyma fagyasztásra kiválóan alkalmas. Mossuk meg, aprítsuk fel, majd adagoljuk jégkockatartóba, és öntsük fel egy kevés vízzel. Kiolvasztani úgy tudjuk, ha a metélőhagymás jégkockát egy szűrőbe tesszük. Tartsunk otthon cserépben metélőhagymát, és a leveleket használjuk fel a növény virágzásáig. A metélőhagyma ezt követően ugyanis sokat veszít a z ízéből.

A metélőhagyma csöves levelei őrlésre nam alkalmasak. Ha összezúzzuk őket, levükkel együtt az ízüket is elveszítik. Legjobb, ha a metélőhagymát konyhai ollóval vagy éles késsel aprítjuk fel.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...