2016.01.28. 10:45:46 11328 341

A citrom, mint gyógynövény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A citrom nem hiányozhat a téli bevásárlásból, teához kötelező a friss citromlé a bolti koncentrátum helyett (kivéve ha üresen szereted a teádat). Ezenkívül a citrom a téli házi patika egyes számú tagja - reméljük, hogy nálatok is. Ha eddig nem így tekintettek rá, íme egy-két jó ok, hogy megváltozzon a véleményetek.

Citrom vízben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citrom vízben

1. Jól hasznosuló C-vitamin!

A citromlé C-vitamin tartalma jobban hasznosul, mint az aszkorbinsav (szintetikus C-vitamin). Azonos adagolás (500 mg) esetén a C-vitamin-bevital 35%-kal hatékonyabb, mint a szintetikus készítményeknél, ami a citrom flavonoidjainak tulajdonítható.

2. A teljes gyümölcs, sőt, még a levelei is hasznosak

A gyümölcsöt és a leveleket is hasznosítják. A gyógyászatban vagy az egész gyümölcsöt, vagy csak a héját vagy a magot használják fel. Az aromaterápia a termés héjából vagy a levelekből vízgőz-desztillációval kinyert illóolajat alkalmazza. A gyümölcsöket és a leveleket télen gyűjtik be. A citromfa egyébként megfelelő körülmények között egész évben virágzik és termést hoz.

3. A C-vitamin mellett számos értékes anyagot tartalmaz

A citromfa gyümölcse igen gazdag C-vitaminban. A citrom és levele sok flavonoidot tartalmaz, valamint karotinoidokat, amelyek a déli gyümölcsök színét adják. A citromban kumarinok is vannak. A gyümölcsből kivont illóolaj monoterpénekben és szeszkviterpénekben gazdag. Az illóolaj főleg limonént (80%), valamint citrálokat tartalmaz, ez utóbbiaknak köszönheti a citrom az illatát.

4. Jótékony hatással van a szervezetre

A gyümölcs és a levelek flavonoidjai vérnyomáscsökkentő hatásúak és védik a hajszálereket. Allergiaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek. Kimutatták, hogy a citromlé rendszeres fogyasztása (hasonlóan a narancs- és az ACTH-szintet a vérben (mindkettő természetes gyulladáscsökkentő anyag). Patkányoknál a gyümölcsök leve mérsékli a húgysav képződését. Az illóolajnak limonén- és citráltartalma miatt fertőzésgátló hatása van.

A citromlé rendszeres fogyasztása alapkezelésként szolgálhat agyér-elmeszesedés és a hajszálerek vagy visszerek bántalmai esetén. Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás esetén, valamint emésztési zavaroknál megelőzésre és kezelésre ajánlott. A citromot gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt kiegészítő kezelésként alkalmazzák köszvény és reumás ízületi panaszok ellen.

5. Többféleképpen alkalmazható

Belsőleg

Érelmeszesedés, visszér- és hajszálér-bántalmak

Alapkezelés: táplálkozás részeként a citromlé rendszeres fogyasztása. Heveny állapot kezelése: 2 cl citromlevet keverjen el 5 cl meleg vízben, esetleg 1 gerezd zúzott fokhagymával. Naponta 3 alkalommal.

Külsőleg

Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás

Öblögetés: 2 cl citromlevet keverjen el 2 cl meleg vízben; naponta 3-4 alkalommal.

Párásítás: a környező levegő illatosítása és fertőtlenítése.

Van, amire azért nem árt figyelni!

A citromban lévő citrálok (aldehidek) maró hatásúak lehetnek a bőrre, a kumarinok pedig fényérzékenységet idézhetnek elő.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Gurulj két keréken a jobb létért

A kerékpározás sokak szívébe és mindennapi sporttal egybefonódó hobbi tevékenységébe belopta magát. Sokan úgy vélik, hogy a kétkerekes mozgásforma bizonyult az egyik legjobb döntésnek az életükben, mely segítette őket egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet kialakításában. Milyen hatásokkal számolhatunk, ha felpattanunk a fémparipánkra?

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.