2017.06.06. 09:22:58 10489 316

A boldogság és az intelligencia – meglepő tények az IQ-ról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre több cég építi bele felvételi folyamatába a jelentkező intelligenciájának mérését. Méghozzá éppen azért, hogy tisztában legyen a potenciális munkatárs probléma megoldási képességével. De pontosan mi is az az intelligencia?

IQ és EQ a sikeres, boldog élethez - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com IQ és EQ a sikeres, boldog élethez

Az értelmi intelligencia

Az intelligence quotient, azaz intelligenciahányados igazából egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű - pozitív vagy negatív - eltérés tapasztalható.

Az IQ nemcsak attól függ, hogy mennyire okosak a szülők, hanem ezt a táplálkozási szokásoktól az oktatás színvonalán keresztül a szociális helyzetig számos környezeti tényező is befolyásolja.

Viszont van néhány „törvényszerűség” ezzel kapcsolatban:

  • Átlagosan a férfiak IQ-ja kissé magasabb, mint a nőké, viszont a nők körében kevesebb a szellemi fogyatékkal élő.
  • A zsenit egy hajszál választja el az őrülttől. Úgy tűnik igaz a mondás; sok kiemelkedően okos ember meghaladja a korát, ezért furcsának bélyegezhetik őket.
  • Minél intelligensebb/műveltebb valaki, annál később veszti el a szüzességét, ill. kevésbé él aktív szexuális életet.
  • A nagyobb IQ-jú egyének képesek absztrakt módon gondolkodni, ami a nagy művészekre is jellemző.
  • Az alkohol- és drogfogyasztás terén a magasabb IQ-val rendelkezők meglepően magas arányban vannak jelen, amit a tudósok a kíváncsisággal és a luxus-élménnyel magyaráznak.
  • A kék szemű emberek általában intelligensebbek, mint a sötétebb szemszínnel rendelkezők – fejlettebb a stratégiai képességük. Viszont a barna szeműek a gyorsabb reagálásban jeleskednek, így ők a sportokban remekelhetnek.

Kíváncsi lettél az IQ-dra? Próbáld ki magad, és töltsd ki ezt a tesztet!

Hogyan is kapcsolódik a boldogságérzet az intelligencia kérdéskörhöz? Az érzelmek a válasz!

Az érzelmi intelligencia

Az EQ (Emotional Quotient) olyan képesség, mely az érzelmek felfogását, értékelését és kifejezését az érzelmek szabályozásának képességét és az érzelmek probléma megoldásban való felhasználást jelenti. (Goleman)

Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek a legboldogabbak, akik életük legnagyobb döntéseit érzelmi alapon hozzák meg. Minél jobban hallgat valaki az intuícióira, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz. Éppen ezért a kreativitás is a magas EQ-val rendelkezők sajátossága.

Forrás: alon.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...