2015.03.31. 13:29:47 11381 273

A bájos, portugál gyöngyszem: Porto
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A portói bor önmagában megér egy misét, a csodás Porto városában pedig minimum 2 napot eltölthetsz egy portugáliai látogatás alkalmával. Porto Lisszabon után Portugália második legnagyobb városa, ahol hihetetlen kedvesek az emberek, csodásak a látnivalók és kiemelkedő a gasztronómia.

Porto, Portugália - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Porto, Portugália

Porto dióhéjban

Porto meglátogatását érdemes beiktatni a portugáliai utazás tervébe. Sokaknak az észak-portugáliai város jobban tetszett, mint Lisszabon. Emberi léptékű, néznivalókban tartalmas város.

Óvárosa, a Ribeira (az UNESCO világörökség része) roppant hangulatos a kedves, látványos hídjaival. Portoban izgalmasak a kontrasztok, pl. húszas évekbeli villamos, szupermodern metró. A város a meredek utcáival szinte ráhajol a Duoro-folyóra. A legfestőibb utcajelenetek is a folyóparthoz kötődnek. A patinás régi épületek arról tanúskodnak, hogy szép vagyonra tettek szert azok az urak, akik szorgosan és eredményesen kereskedtek a híres portói borral és más kelendő termékekkel.

A portóiakról a portugálok azt mondják elismerően, néha meg némi gúnnyal, hogy szorgalmas emberek. Van egy mondás, miszerint: „Porto nem nevet, hanem dolgozik”. Több-kevesebb igazság azért van ebben, mert míg a lisszaboniak, meg általában az ország déli népsége lazábbak, szívesen hajhásszák az élet élvezeteit, addig a portóiak jellemzően tüsténkednek, kereskednek, jobban törekednek tán az érvényesülésre. A másik mondás is ide köt ki: „Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik”. Nem meglepő hát, hogy Porto egyik turisztikai nevezetessége a régi tőzsde 19. századi épülete (Palácio de la Bolsa).

Kár, hogy a városközpontban jócskán vannak lepukkant, omladozó, lakatlan, épületek. Részben az idő vasfoga kezdte ki őket, részben a gazdasági pangás. Portugália gazdasági válsággal küzd, nincs elég pénz a renoválásokra. Sokan elköltöztek új építésű házakba, más negyedekbe. Na meg az is előfordul, hogy van némi pénz egy épület felújítására, de azt nem kellő ízléssel valósítják meg.

Porto nagy forgalmú város. Ugyan csak 270 ezren laknak magában a városban, viszont a vonzáskörzetében vagy két millióan vannak és a többségük ide jár be dolgozni. Porto büszke, kemény város. Lakói Lisszabon versenytársának tekintik magukat. A turista szemében tán Lisszabon kifinomultabb, lágyabb városnak tűnik a nyersebb, kevésbé harsány Portohoz képest. Porto finomságait figyelmesen fel kell fedezni, Lisszabonban a szépségek harsányabban kínálják magukat.

Porto a kilencvenes évek második fele óta kezdett rohamosan divatba jönni az európai turizmusban. Rengeteg közvetlen járat jön ide más európai nagyvárosokból és emiatt bizony mindig sok a turista. Vonzerejét növeli, hogy még mindig elég olcsó más nyugat-európai turistás városokhoz képest.

Portora minimum két teljes napot illik kalkulálni. Ebbe belefér a régi kikötő (Mole des Cais da Ribiera), a folyópart, a Ribeira negyed (külön nappal és külön este), a történelmi városmag utcái, a régi tőzsde, a katedrális (Sé), a Douro bal partján a borkóstolós negyed (Vila Nova de Gaia), a Bolha-piac, a Sao Bento pályaudvar, a Rua Santa Catarina vásárlóutca, meg a Duoro-folyón a hajókázás egészen a szőlőültetvényekig.

Látnivalók

A város legrégebbi negyedében, Ribeirában kötelező megnézni Porto legrégebbi templomát, a 13. században épült Igreja de Sao Francisco-t. A 75,6 méteres Torre dos Clerigos Porto városának szimbóluma. Fel is lehet menni a toronyba, ahonnan nagyon szép a kilátás.

Az óvárosra a legszebb panoráma a folyó túlsó oldalán lévő Vilanova de Gaia dombján álló 17. századi Serra do Pilar kolostorból nyílik. A városnéző hajókirándulás során az utazó magába szívhatja a város hangulatát, és közelebbről is megcsodálhatja a kétszintes Dom Luis hidat, mely a Ribeirát köti össze Vilanova de Gaiaval, valamint az Eiffel cége által tervezett acél vasúti Dona Maria hidat.

A Ribera negyed főterén áll Porto leglátogatottabb nevezetessége a Tőzsdepalota. Belépve a látogató egy fényes, üvegkupolával fedett és árkádsorral körbevett téren találja magát, ami a gránit lépcsősorhoz ér. Az épület legszebb terme a Sala Árabe, mely arany díszítésével és oszlopaival a külföldi üzletemberek elkápráztatására szolgált, ugyanis ez volt a fogadószoba. Az épület freskóit híres portugál mesterek készítették.

A Santa Clara templom egy 15. századi remek, amit rokokó és barokk elemekkel díszítették. Gyönyörűek a templomban a fafaragások.

A Serralves Múzeum minimalista épülete maga is egy műremek, nemcsak a benne kiállított kortárs művek. A parkja önmagában is megér egy látogatást.

A város modern épületi közül szintén említésre méltó Rem Koolhaas műve, a Casa da Musica.

Praktikus tanácsok

Kis nehézséget jelenthet, hogy a város dimbes-dombos, ezért a légvonalban közeli helyek közötti gyaloglás időigényes, és fáradtságos lehet. Kényelmes cipőt tanácsos felvenni.

A 22-es villamos, ami a történelmi negyedben közlekedik, sok nevezetes épület előtt elhalad – érdemes felülni rá, szinte felér egy városnézéssel. Porto városközpontjában sok köz- és privát parkoló található, melyek díja általában 1 euró óránként. Inkább kerüljük az autóval való közlekedést a városban, sokkal praktikusabb, ha valahol leparkolunk és csak a városlátogatás végén ülünk újra autóba.

A városban érdemesebb 24 órás Andante tömegközlekedési kártyát venni, mert így sokat spórolhatunk! A kártya ára 24 órára 3,95 euró, míg egy jegy ára: 1,75 euró.

Kirándulásaink során fokozottan figyelnünk kell értékeinkre, ugyanis a zsebtolvajok célközönsége az idelátogató turista. A nőknek nem tanácsos éjjel egyedül mászkálni a városban, az utcákban sok a koldus, az afrikai zugárus, éjjelente pedig a prostituáltak is megjelennek.

Hétfői napokon a legtöbb látnivaló zárva van, tehát erre a napra inkább sétálgatós programot érdemes szervezni.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...