2015.09.04. 16:30:37 11196 277

9 dolog, ami téged is zavar a koncentrálásban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nehezedre esik odafigyelni, és egy feladatra koncentrálni huzamosabb ideig. Most már sajnos a melegre sem foghatod, így ha a nyár elmúltával is ez a helyzet, ideje megkeresni az igazi okot vagy okokat, hiszen akár az állásod is múlhat rajta.

Koncentrálás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Koncentrálás

1. Közösségi háló

Csak egy pillanatra akartál felugrani a Facebookra, hogy ellenőrizd, hogy áll az osztálytalálkozó szervezése, aztán azon kapod magad, hogy már több mint negyed órája görgetsz és görgetsz... Közben ír az egyik ismerősöd a hétfői edzéssel kapcsolatban, valaki megjelöl egy képen, – ami miatt később még mindenképpen rá kell pillantanod az oldalra – a munka meg nem halad. Gyorsan visszatérsz hát a melóhoz, de 20 perc múlva az említett képre rá kell pillantanod, jött-e hozzászólás, lájk, bármi.

A tippünk? Ne jelentkezz be munka közben a Facebookra, vagy limitáld a használatát kizárólag a szünetekre. Ha így sem megy, kapcsold ki a Wifi-t egy időre a laptopodon és dolgozz offline feladatokon.

2. Túl sok e-mail

Még akkor is zavaró tényező, ha munkával kapcsolatos. Ne érezd úgy, hogy minden egyes e-mailre azonnal kell válaszolni!

A problémát könnyen orvosolhatod, ha kijelölsz egy bizonyos időpontot az e-mailek elolvasására és megválaszolására. Reggel, kora délután és a munka vége előtt például jó beosztás lehet. Hogy ne érezz kísértést, ezen időpontokon kívül be is zárhatod az e-mail fiókodat, így nem fognak zavarni, míg el nem végzed az adott feladatot.

3. Okostelefon

Érezted már azt, ha még egyszer csörög a telefonod, a falhoz vágod? Ha felveszed, nemcsak azt az időt fecséreled el, míg a telefonon beszélsz, hanem kizökkent a munkából is...

Ne vágd a falhoz, inkább kapcsold ki, ha nagyon el szeretnél mélyedni egy feladatban, és nem akarod, hogy zavarjanak közben. (Vagy legalább halkítsd le, ha ezt nem teheted meg.) A feladat végeztével, vagy egy meghatározott időpontban visszahívhatsz mindenkit.

4. Több feladat végzése egyszerre

Ebbe is belefogsz, aztán annak is neki rugaszkodsz, és igazából nem haladsz semmivel. Nem igazán hatékony technika, ha munkavégzésről van szó. Valószínűleg több időbe telik három projektet egyszerre bonyolítani, mintha egymás után látnád el a velük kapcsolatos feladatokat. Hiszen azzal is eltelik egy csomó idő, míg egyik feladatról a másikra ugrálsz, s próbálod az agyad is átkapcsolni.

A megoldás a feladatok prioritásának meghatározása. A legfontosabbal kezdd, és egyszerre csak egy fele koncentrálj!

5. Unalom

Vannak feladatok, amelyeknek az elvégzése kevesebb lelkesedéssel tölt el minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk más fele is figyelni, elkalandozik a tekintetünk, gyakrabban nézzük meg a Facebook profilunkat, hirtelen telefonálnunk kell stb. Minden előtérbe kerül.

De az unalmas feladatokat is gyorsabban megcsinálhatjuk, ha fókuszálunk. Jutalmazd meg magad, ha sikerül a projekttel foglalkoznod egy előre meghatározott ideig (ami az elvégzéséhez szükséges). Ha olyan a feladat, hallgass közben zenét vagy rádiót, ez segíthet abban, hogy kevésbé unatkozz közben.

6. Aggasztó gondolatok

Nagyon nehéz koncentrálni, ha egy kellemetlen beszélgetésen jár az agyad a feleségeddel, vagy az anyagi problémáidon és a ház körül elvégzendő munkákon tűnődsz. Ezek az aggasztó gondolatok teljesen lebénítanak, és elterelik a figyelmedet, nem tudod ellátni tőlük a munkádat.

Gyorsan írj listát az elvégzendő házi munkákról, az anyagiakról, vagy az érzéseidről. Állíts fel egy sorrendet, hogyan szeretnél majd foglalkozni velük. Amint a papírra kerülnek, egy kis időre talán megszabadulhatsz tőlük és a munkádra koncentrálhatsz.

7. Stressz

Amikor hirtelen megsokasodnak a feladatok, és elhavazol, nehéz egyetlen dologra koncentrálni. Ráadásul a stressz az egészségedre is negatív hatással lehet. Fájni kezd a fejed, vagy a vállad, a nyakad, esetleg gyorsabban kezd verni a szíved. Ilyen állapotban egyáltalán nem lehet koncentrálni!

Hosszú távon mindenképpen érdemes lenne megtanulnod valamilyen hatékony stressz levezető technikát, mint például a meditáció. A sport is sokat segíthet. Abban a pillanatban pedig, amikor úgy érzed, hogy felfalnak a feladatok, tégy mindent félre. Menj ki a levegőre, vegyél tíz mély lélegzetet, igyál egy pohár vizet, majd kezdd a legsürgősebb feladat megoldásával a sort.

8. Fáradtság

Ha keveset aludtál, az megakadályozhat a koncentrálásban, és a legkisebb dolog is kizökkenthet.

A megoldás nem a kávé (bár átmeneti segítséget jelenthet). Inkább figyelj oda, hogy mindennap meglegyen a 7-9 óra alvás, amit a felnőtteknek javasolnak a legújabb kutatások. Figyeld meg, hogy mikor vagy a legaktívabb nap közben, és ebben az időszakban oldd meg a nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat.

9. Éhség

Az agyunknak és a testünknek szüksége van energiára, hogy el tudja látni a feladatait. Ha éhes vagy, az különösen a rövid távú memóriára és a koncentrációs készségedre lesz hatással munka közben. A reggeli kihagyása az egyik legjellemzőbb probléma.

Soha ne hagyjuk ki a napi első étkezést, fogyasszunk fehérjét és összetett szénhidrátokat, a tésztát és az édességeket viszont hagyjuk ki. Jó energiaforrás lehet a szőlő, és az olajos magvak is segítenek a koncentrálásban.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...