2016.07.26. 12:11:23 10982 310

7 piszkos tény az álmok szentélyéről, a hálószobáról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bárcsak ne is tudnánk róla, hogy mennyi gusztustalannak hangzó dologgal alszunk együtt, de a csúf igazság az, hogy a hálószobában temérdek baci, atka, gomba és más élősködők is lehetnek. 10 piszkos tény arról a helyről, ahol az életed majd’ 1/3-át eltöltöd… A legrosszabb, hogy csak átmeneti sikereket érhetsz el, persze azért a takarítás nem árt!

Hálószoba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hálószoba

1. Több mint egy millió poratkával hálsz együtt

A matrac, a lepedő, a takaró, a párna, az ágynemű huzat csak úgy gyűjti magába a poratkákat. Ezeknek a levegőben szálló ürüléke allergiás tüneteket okozhat, de még ha nem is szenvedünk tüsszögéstől, torokkaparástól vagy szemviszketéstől, akkor sem szívesen osztozunk másfél milliónyi kis atkával az ágyunkon… Mivel a sötét és párás helyet szeretik, ne hagyd ki soha a szellőztetést, a függönyt is húzd el, és az ágyneműt ne tedd el azon melegében, hagyd, hogy az is megszáradjon, felüdüljön az éjszaka után. Hetente ágyneműcsere, valamint a matrac porszívózása, a párnák és takarók mosása is segíthet a dolgon. Íme, még néhány tipp poratkák ellen, ha allergiás vagy>>

2. A szőnyegen 4000-szer több baci lehet, mint a WC-n…

Ez eléggé mellbevágó… Soha többé nem fogok papucs nélkül közlekedni a lakásban, pláne nem fekszem az ágyba úgy, hogy előtte a szőnyeget érte a talpam… A szakértő a probléma ellen mindössze annyit tanácsol, hogy minimum heti rendszerességgel porszívózzunk, hogy még frissen eltávolítsuk a port, és az ne gyűljön össze a szőnyeg aljára. Ha a heti porszívózást kihagyjuk, akkor bizony a kosz felgyülemlik, lesüpped a szőnyegben, és csak a felső részén megtapadt friss port fogjuk tudni felszívni. A szőnyeg helyett talán ezért is jobb választás a parketta vagy a járólap…

3. A mobiltelefonod is koszosabb, mint a WC-ülőkéd

Ezt is nehéz megemészteni, de megvizsgálták már többször az ügyet, és sajnos rengeteg bacit találtak a telefonunkon. Azon a dolgon, amit naponta kismilliószor összetapizol, az arcodhoz emelsz, és ki tudja, lehet, hogy az ágyba is megy veled… 2-3 naponta érdemes alkohollal áttörölgetni.

4. A pizsamád is bacigyűjtő

No, ez legalább nem érint… Ám, az átlag ember 17 éjszakán keresztül ugyanazt a pizsamát hordja, holott 3 naponta célszerű lenne cserélni és mosni. Hogy miért? Nos, csupán azért mert az ebben felhalmozódó elhalt hámsejtek és az éjszakai izzadás miatt kitűnő táptalajt nyújtanak az olyan baciknak, mint például staphylococcus, amely jelenléte a bőrfertőzésektől kezdve a tályogokon keresztül, akár még szív problémákhoz vagy tüdőgyulladáshoz is vezethet…

5. Akár 98 liternyi izzadságot is az ágyadra tocsogtathatsz

Legyen nyár vagy tél, az ember izzad, főleg éjszaka, és még észre sem nagyon veszi. Na jó, ilyenkor nyáron azért észrevesszük… A probléma ezzel csupán az, hogy az izzadságtól nyirkos lesz a matrac és kitűnő helyet biztosít a gombák megtelepedésének, és elkezdődhet a penészesedés folyamata. Ha észreveszed, hogy vizes a lepedő és a matrac, ne hagyd annyiban a dolgokat, hagyd, hadd száradjanak meg, ne takard le még egy ágytakaróval is. Fény és levegő, illetve valamilyen textil felületekre fújható, fertőtlenítő hatású spray is jól jöhet.

6. A vírusok 48 órán keresztül még életben maradnak a kilincsen

Egy influenzás családtag, vagy más vírusos betegségben szenvedő simán ott hagyhatja a nyomát a lakásban, és te két nap múlva is elkaphatod, mert 48 órán keresztül még a kilincseken tartózkodhatnak. Érdemes ezeket ilyenkor lefertőtleníteni.

7. Ha a kutyáddal alszol, az hordoz némi kockázatot

A szakértők szerint minden egyes közeli érintkezés a házi állatoddal hordoz némi kockázatot, így ha együtt alszotok, és bemehet a hálószobába az is problémás lehet. Különféle kórokozókat kaphatunk el négylábú barátainktól, így nem árt néhány jól körül határolt szabályt bevezetni, és az ágyneműt gyakrabban mosni.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...