2020.05.26. 14:13:23 10406 318

7 különleges teázási szokás a világ minden tájáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki hidegen, ki forrón, ki cukorral vagy tejjel, esetleg citrommal, ki önmagában fogyasztja, abban egyet kell értsünk, hogy a tea az egyik legsokoldalúbb ital. A különböző levelek még különbözőbb feldolgozási módszereivel még többféle tea létezik, de a fogyasztási szokások teszik teljesen egyedivé a teázást.

Bubble tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bubble tea

Ejtsünk is szót röviden a hét legérdekesebb, kultúrákat átívelő teahagyományról.

1. Anglia – Earl Grey

Az angol urak kedvenc teáját sokfelé ismerik, a jellegzetes citrusos aromát a bergamottolaj adja a fekete teának. A hagyományosan délután öt órakor fogyasztandó teát ki citrommal és cukorral, ki pedig cukorral és tejjel fogyasztja.

2. Argentína – Mate

A mate tea nemcsak egy ital, hanem egy egész életmód szimbóluma is az országban. A mate régi latin-amerikai kultúrákhoz nyúlik vissza a magas koffeintartalma miatt. A kávészerű teát tökből kivájt poharakban szívószállal isszák a legkülönfélébb alkalmakkor.

3. India – Masala chai

Az Assam régióban betakarított tealeveleket bivaly vagy tehéntejjel forralják fel, majd egy karha nevű fűszerkeverékkel ízesítik. Az aromás ízről fahéj, szegfűszeg, fekete bors, ánizs, gyömbér, szerecsendió, vanília és édesköménymag gondoskodik. Fűszerei közül sok gyógyító értéket képvisel az indiai kultúrában és kapcsolatba hozható az ajurvédikus írásokkal is.

4. Japán – Matcha

A matcha –teához gondosan megszerkesztett szertartások kapcsolódnak tradicionális események kapcsán: A machai nevű helyiségbe vezetett vendégeknek meg kell tisztítaniuk a kezükön kívül a szájukat is, csak ezután fogyaszthatnak a jellegzetes zöld porból és gőzölgő vízből készített teából. További érdekesség még az is, hogy minden vendégnek ugyanabból a körbeadott tálkából kell inniuk.

5. Oroszország – Szamovárban főzött tea

A teát itt nem az határozza meg leginkább, hogy hogyan fogyasztják, hanem annak a kultusza, amivel elkészül. A többnyire gazdagon díszített fém vízforraló és főzőedény legalább 1770 óta állnak az orosz háztartások szolgálatára. A szamovárból a víz melegítése közben kihallatszó hangokat egyenesen éneknek hívják. Manapság az eredetileg szénnel működő változatokat felváltották az elektronikus szamovárok.

6. Tajvan – Bubble tea

A tápiókagyöngyökkel, gyümölccsel, szezámmaggal stb. dúsított teák mára világhódító útjukat járják, a megbolondított italokról korábban részletesen itt írtunk>>

7. Tibet – Po cha

Ez egy igazán különös ízesítés, mely alapján az ital neve sós tea vagy vaj tea. A fekete teafűből készült teát a tealevelekkel együtt néhány órát állni hagyják, ezután friss jakvajat és sót adnak hozzá, és habosra tudják rázni. A nehéz állagú teát aztán kis tálakból kínálják a ház vendégeinek. A megtisztelő kínálást sértő nem elfogadni.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...