2014.11.18. 18:00:00 9923 85

7 étel, ami elűzi a rossz kedvet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Zord időjárás, rövid nappalok, növekvő fűtésszámla, stressz és időhiány. Neked is rossz kedved van? Ha már enni úgyis muszáj :), használd az ételeket arra, hogy felvidítsanak. Ez nem azt jelenti, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül falj fel mindent, amit a szemed megkíván, hanem inkább azt, hogy a közérzetednek megfelelően válaszd ki az ételeidet. A következő ételek amellett, hogy egészségesek, még jobb kedvre is fognak deríteni.

Étcsoki | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étcsoki | Fotó: 123rf.com

1. Stresszre: étcsokoládé!

Igaz csak átmenetileg, de gyorsan segíthet a stresszoldásban a csokoládé, főleg a magas kakaótartalmú étcsokoládé. Egy nem régiben publikált svájci tanulmányban találjuk erre a magyarázatot: már pár kocka étcsoki elfogyasztása csökkenti a stresszhormonok mennyiségét a szervezetben, ezáltal csökken a feszültség és könnyebben mehet a munka. A legjobb, ha mindig tartasz egy szelet étcsokoládét a fiókodban, tudod..., a stresszes helyzetekre. ;)

2. Dekoncentrált vagy? Egyél salátákat!

A különböző saláták, a gomba, a bab, a borsó, a gabonapelyhek mind-mind jó választás lehet ilyenkor, mivel a lassúság és a dekoncentráltság folsav után kiált. Kombináld egy kis mozgással és a kettő együtt biztosan segít majd a vérkeringés serkentésében, így eljuthatnak az értékes tápanyagok az agyba! Jó folsav forrás a mandula, a dió és más olajos magvak is, a rágcsálás ráadásul segít koncentrálni is.

3. Morcos vagy?

Ez bizony lehet az éhség miatt is! Egyértelmű jele lehet annak, hogy gyorsan magadhoz kell venni valami energiadús élelmiszert. Bár a szénhidrátok kézenfekvő döntésnek tűnhetnek, óvakodjunk attól, hogy önmagában csak azt fogyasszuk. Inkább kombináljuk valamivel, ami segíthet abban, hogy lassabban égjen el az a cukor a szervezetben. Tegyük fel, hogy az egészséges szénhidrátunk egy alma, ehhez vagy fehérjét vagy valamilyen zsírt kell fogyasztanunk. A Woman's Day egy adag mogyoróvajat javasol, ám itthon nem igazán kapható egészséges mogyoróvaj, így mi inkább egy natúr joghurtot ajánlanánk. Persze nem hangzik rosszul a nutellás alma sem, de akkor már inkább egy nutellás banán. :)

4. Idegességre: tengeri hal!

Lazacos szendvics | Fotó: 123rf.comLazacos szendvics | Fotó: 123rf.com

Egy finom halas szendvics segíthet lecsillapítani az idegeket. Amikor úgy érzed, hogy már végképp pattanásig feszültek ez egyébként sem kötél idegeid, tegyél félre mindent és ebédelj egy baráttal! Válassz a tengeri halak közül, például egy füstölt lazacos szendvicset, ami gazdag omega-3 forrás lehet. A kutatások alátámasztják, hogy az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása segíthet az idegek karbantartásában. A leghatékonyabb ezt a tengeri halakból veheted magadhoz, mint például a makréla, a szardínia, a lazac vagy a hering.

Nem javasolt ilyen helyzetben a kávé, mert az csak fokozná a helyzetet!

5. Mérges vagy, és csak úgy tajtékzol a dühtől?

Igyál egy bögre igazi zöld teát – javasolja a Woman's day portál. A kutatások szerint a zöld tea theanine aminosav tartalma nyugtató hatású és segít a koncentrációban. Mivel nagyon kevés a koffeintartalma, így nem kell amiatt sem aggódni, ha este fogyasztod.

6. Nem tudod, hogy miért de szomorúnak érzed magad?

Ha a kapcsolataink vagy a munkánk miatt vagyunk szomorúak, akkor általában pontosan tudjuk az okát. Amikor viszont csakúgy ránk tör a szomorúság, annak bizony köze lehet a nem megfelelő étkezési szokásokhoz is. Egészen pontosan D-vitamin hiányra utalhat. Ennek a vitaminnak több szerepe is van a szervezetben, az egyik az lenne, hogy segítse egy hormon termelődését, ami a közérzetünkért is felel. Talán ez lehet az oka annak, hogy télen többször érezzük magunkat rossz kedvűnek, hiszen napfénnyel is kevesebbszer találkozunk. D-vitamint nyerhetsz például teljes kiőrlésű gabonapehelyből tejjel kombinálva, májból vagy gombából.

7. Nők, figyelem! Ezt kell enni menstruáció előtt!

Először is leszögeznénk, hogy normális, ha ilyenkor leküzdhetetlen vágyat érzel a szénhidrátok iránt: a szénhidrátok szerepet játszanak a szerotonin hormon termelésében, amelyet többek között a hangulatunkkal is összefüggésbe hoztak a tudósok. Le kell viszont szögeznünk, hogy a csoki és a chips mégsem jó választás, mivel amilyen gyorsan megemelik a vércukorszintet, ugyanolyan gyorsan le is esik az, és ismét méregzsáknak érezheted magad. Egy tojáskrémes szendvics, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel ideális választás lehet, és segíthet a hangulatod szabályozásában is.

Forrás: womansday.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?

Tanulható-e az optimizmus?

Lionel Tiger amerikai antropológus, az optimizmust az evolúció során kialakult, az emberek egyik legmeghatározóbb funkciójaként értelmezte. Azt figyelembe véve, hogy az optimizmus a jövőről való gondolkodást hordozza magában - mely az elmúlással való szembesülést is tartalmazza -, tulajdonképpen a félelem ellensúlyozójaként is jellemezhető. Annak ellenére, hogy az előbbi megfigyeléssel nem mindenki ért egyet, tagadhatatlan, hogy az optimizmus az egészségre is erőteljes hatást gyakorol. De vajon tanulható az optimizmus?