2016.09.20. 11:06:26 20227 344

6 olcsó zöldség és gyümölcs, ami mindig elérhető és nagyon egészséges!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár fő a változatosság, vannak olyan időszakok, amikor nem jutunk hozzá annyiféle zöldséghez és gyümölcshöz, mint szeretnénk. Lehet ez szezonális okokból kifolyólag, vagy akár azért is, mert éppen spórolnod kell. A következő zöldségek és gyümölcsök azonban mindig elérhetőek a boltok polcain, nem túl drágák, és fedezheted velük télen is vitaminszükségleted!

Káposzta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Káposzta

1. Káposzta és kelkáposzta

Nyersen vagy főzve a káposzta és a kelkáposzta mindig jó választás! Készíthetsz belőle isteni salátát, leveseket, főzeléket, köretet vagy főételt. Nagyon gazdag C-vitaminban, így a megfázásos időszakokban és télen tényleg elengedhetetlen vitaminforrás lehet. Antibakteriális hatása is van a benne található mustárolajnak köszönhetően. Ásványi anyagok közül a kalcium és a vas tartalma jelentős. Kiváló rostforrás és kalóriaszegény, így a diétázók, fogyókúrázók is beválogathatják az étrendjükbe! A savanyú káposzta egészséges probiotikumokat is tartalmaz, így az emésztésnek és az immunrendszernek különösen jót tesz. A kelkáposzta zöld turmixok, smoothiek kiváló hozzávalója lehet, no és a frankfurti leves is ebből az igazi.

Ha úgy érzed, hogy a káposztasalátából sosem elég, íme néhány finom recept>>

2. Alma

AlmaszüretAlmaszüret
Az alma magasztalására egy ilyen apró bekezdés nem is elég, hiszen már az ókori egyiptomiak is ismerték és szerették az almát, nemcsak az íze, hanem jótékony hatása miatt is. Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, és a nagyon hasznos almapektinnel, ami segíti az emésztést, és hasmenésre is gyógyír lehet (frissen reszelve). De nemcsak a gyomrunk profitálhat belőle, ha mindennap elfogyasztunk egy almát, ahogy a régi közmondás javasolja: a májnak, a vesének, a vérkoleszterinnek és az agynak is jót tehet. A megfázásos időszakban hatékonyan segíthet a megelőzésben egy-egy finom alma.

3. Burgonya

BurgonyaBurgonya
A burgonyát az utóbbi időben a paleo táplálkozás elterjedése miatt a kerülendő élelmiszerek csoportjába sorolták. Ugyanakkor, ha ezt a zöldségfélét kiiktatjuk az étrendünkből egy rendkívül sokoldalúan elkészíthető és olcsó élelmiszerről mondunk le, ami ráadásul vitaminokban (A,B,C), ásványi anyagokban (kálium, foszfor) és rostban gazdag. Természetesen nem mindegy, hogy hogyan és mennyit fogyasztunk belőle. Hogy maximálisan kihasználjuk jótékony hatását, és megőrizzük vitamintartalmát, érdemes a héjában megfőzni, párolni (így az íze is gazdagabb), és kerülni az olajos változatokat.

4. Vöröshagyma

VöröshagymaVöröshagyma
Vöröshagymát tényleg mindig, mindenhol lehet kapni, és egyszerűen beépíthető az étkezésbe. Ha nyersen nem vagyunk oda a csípős ízéért és a hagymaszagért – mert természetesen nyers formában tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot - , próbáljuk semlegesíteni joghurtos-majonézes salátaöntettel, és vegyítsük több zöldséggel. B1, B2, C-vitamin, jód, kalcium, kálium, foszfor, cink és szelén és kénvegyületek is találhatóak benne. Ennek az egyedi vitamin és ásványi anyagkombinációnak köszönhetően nyersen az influenza és megfázás egyik leghatásosabb ellenszere lehet, de jótékony hatással van a koleszterinszintre, az emésztésre, a vércukorszintre is. Ne feledkezzünk el rokonairól sem, a finom lilahagymáról, a póréhagymáról és újhagymáról sem.

Ha szükséged van még néhány hagymás receptre, ne hagyd ki ezt a cikkünket sem: Vöröshagymás receptek, mert ez a zöldség mindig kéznél van

5. Fokhagyma

FokhagymaFokhagyma
Kéntartalmú vegyületei, a benne található flavonoidok, B-vitaminok és C-vitaminnak köszönhetően antibakteriális és gombaellenes hatást tulajdonítanak neki. Ezenkívül rendszeres fogyasztásával segíthetjük az immunrendszer működését, megelőzhetjük a fertőzéseket, a megfázást, sőt, a kolesztrinszintünkre és a vérnyomásunkra is jótékony hatással lehet a fokhagyma. Cukorbetegeknek is nagyon ajánlott a fogyasztása. Nyersen a leghatékonyabb, hő hatására hasznos kénvegyületei felbomlanak. Igaz, így fogyasztva meg kell birkóznunk a csípős ízzel és az átható szaggal, de ha tényleg ki szeretnénk használni a gyógyhatását, akkor ezt be kell vállalni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány receptet, amiben a fokhagymát nyersen használhatjuk fel, és pár ötletet a szag elkendőzésére.

6. Bab, lencse

BabBab
Magas fehérjetartalmukkal a vegetáriánusok étrendjében szinte kötelezőek a hüvelyesek, ugyanakkor a hústól azért bőven elmarad az aminosav tartalma, így nem helyettesíti teljes mértékben azt, de ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret fogyasztunk a frissen fejtett babból készült főzelék mellé, az már tuti kombináció lehet. De nemcsak a vegáknak hasznos a bab, rost-, ásványi anyag- (magnézium, vas, foszfor), telítetlen zsírsav és vitamintartalma (B-vitaminok, C-vitamin, karotin) miatt minden ember étrendjében ott a helye.
LencsegulyásLencsegulyás

Vannak olyan családok, ahol a lencse csak szilveszterkor kerül az asztalra vagy még akkor sem. Pedig a lencse egy igazán finom és nagyon hasznos hüvelyes. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, vitaminokban (A, B), ásványi anyagokban (kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink, kálium), magas a folsav tartalma, és a babhoz hasonlóan fehérjét is bőségesen tartalmaz. Mivel lassan felszívódó szénhidrát, így a cukorbetegek étrendjébe is beiktatható a babhoz hasonlóan.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!