2021.12.02. 12:15:00 7883 293

6+1 mozgásforma ízületi problémában szenvedőknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ízületi fájdalmakkal való együttélés még a legegyszerűbb mindennapos feladatokat is kihívássá teheti. De akár reumás ízületi gyulladás, akár más egészségügyi állapot okozza a fájdalmat, ne korlátozzuk magunkat még jobban, hiszen a megfelelő gyakorlatokkal mi is mozgásban maradhatunk!

Sport ízületi fájdalom enyhítésére - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sport ízületi fájdalom enyhítésére

Sokan azt feltételezhetik, hogy a fizikai aktivitástól csak még jobban érezni az ízületeket, de az orvosok szerint ennek épphogy az ellenkezője igaz. Elismert ortopéd sebészek szerint a mozgás átvitt értelemben krém az ízületek számára: Minél többet mozgunk, az ízületek annál több ízületi folyadékot fognak termelni. Amire azért van szükség, hogy ízületeink egészségesek és működőképesek maradjanak.

Természetesen egyes mozgásformák előnyösebbek ízületi fájdalmak esetén, mint mások. A hosszú távú, megerőltető testmozgás pl. valószínűleg csak az ízületek további kopásával és elhasználódásával jár. Azonban az úgynevezett kis hatású gyakorlatokkal és alacsony terhelésű edzéssel, úgy stimulálhatjuk az ízületeket, hogy kevesebb fájdalommal lehessünk aktívak.

Ha az ízületi fájdalmunk tartósan és erősen jelentkezik, érdemes konzultálnunk egy fizikoterapeutával vagy a kezelő orvosunkkal, mielőtt új gyakorlatot próbálnánk ki!

A legtöbb ízületi fájdalmakkal küzdő ember számára ajánlható mozgásformák:

A séta

A könnyed sétálgatás egy ízületbarát, természetes mozgássor, amely valójában az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, ha ízületi gyulladás. Sétával elindulhatunk a testsúlycsökkentés útján vagy az egészséges testsúly fenntartásához is segítségül hívhatjuk, így csökkentve az ízületeket érő nyomást. A gyaloglás során a törzs és a lábat is átmozgatásra kerül, ezért próbáljunk meg napi 30-60 percet sétálni.

Az úszás

Szintén nagyszerű lehetőség az ízületi fájdalmakkal küzdők számára, mivel a gravitáció terhét is leveszi a lábunkról és emellett remek kardióedzésnek számít. Egy tanulmány során kiderült, hogy azok, akik hetente három alkalommal úsztak, már nyolc hét után jelentős javulásról számoltak be. Ráadásul ez a sport segít az egyes ízületek körüli izmok felépítésében.

A kerékpározás

Mindegy, hogy beltérben és kültéren biciklizünk anélkül stimulálhatja az izmainkat, hogy az ízületeket nagyon igénybe vennénk. A kerékpározás segíthet a négyfejű izomzat felépítésében, amely állapota különösen akkor fontos, ha rosszak a térdeink. Egy laza tempójú, 30 perces edzés a kerékpáron és jelentősen csökkenhet a fájdalom.

Az elliptikus tréner

Az elliptikus gépen történő mozgás a futás és a kocogás alacsony hatású alternatívájának felel meg, kifejezetten izületkímélő. Ez pedig jó hír a térd és a boka ízületeinek. Először próbáljunk ki egy 15-20 perces edzést alacsonyabb ellenállású beállítással, majd idővel erősítsünk az ellenállásra és az edzés hosszára is.

Az erősítő edzés

Ízületi fájdalmak esetén az edzéseink egyik fő céljának kellene lennie, hogy felépítsük az izmokat az ízületek körül, mivel a stabilizáció csökkenti a fájdalmat. Az erőnléti és erősítő edzés azonban egyénenként változó kell, hogy legyen. A konkrét probléma kezeléséhez speciálisan felépített gyakorlatsorra van szükség.

A jóga + a pilates

A két különböző edzésforma, felettébb hasonló tulajdonságaik miatt alkalmasak az ízületi problémával szenvedők számára. A jóga és a pilates alacsony intenzitású gyakorlatai alatt rengeteget erősödhetünk, miközben kalóriát is égetünk.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...