2019.02.28. 17:05:28 10435 291

6+1 indok, hogy miért ne dolgozzunk betegen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rosszul értelmezett és elvárt lojalitás mind munkáltatói, mind munkavállalói részről komoly veszélyeket és veszteségeket okozhat, hiszen egy beteg ember nemcsak egészségügyi, de munkavédelmi szempontból is rizikótényezőnek számít. Cikkünkben körüljárjuk a témát, remélve, hogy a következmények feltárásával sikerül az attitűd megreformálásában is támogatást nyújtanunk.

Lázmérő és gyógyszerek, betegség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lázmérő és gyógyszerek, betegség

Preventív hozzáállás

Ahogy szinte minden más esetben, így e témakörben is a megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A személyi higiénián túl a munkahelyi higiénia betartása és betartatása lehet a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a betegségek terjedésének megakadályozásában.

Emellett hangsúlyoznunk kell olyan alapvető magatartásbeli jellemzőket, amik egy munkahelyen számos probléma forrásai lehetnek. Ezek közé tartozik például a munkaállomáson történő táplálkozás, majd az azt követő személyi higiénés “rituálé” elmaradása.

Kevésbé finoman fogalmazva, maszatos kézzel kezdünk el enni, majd a kezünkre rakódott további szennyeződéssel - ételmaradék, zsír- dolgozunk tovább. Sajnos ugyanez a tendencia hatványozottan érvényesül a mellékhelyiségek használata előtt és után tapasztalt hanyag kézmosás esetében is, ami amellett, hogy cseppet sem higiénikus, fertőzésveszély forrása is egyben.

Munkáltatói részről biztosítani kell a dolgozók számára a tiszta mellékhelyiségek és kézmosók, valamint szükség esetén a kézfertőtlenítés igénybevételének lehetőségét. A kollektíva méretétől függően a folyékony szappan adagolók száma sem elhanyagolható kérdés.

Itt kell hangsúlyoznunk, hogy a közösségi vászontörölközőknél már csak az elektromos kézszárítók lehetnek veszélyesebbek. A kézmosó adagoló mellé tegyünk ki papírtörülköző adagolót a mellékhelyiségekben és a konyhában is. A védőeszközök tisztítására munka közben is szükség lehet, helyezzünk el mindenki számára elérhető helyre például szemüvegtisztító spray-t és kendőt.

OrvosnálOrvosnál

Miért megyünk betegen dolgozni?

Hogy miért alakult ki az a tévképzet, hogy egy felelősségteljes és lojális munkavállaló még negyven fokos lázzal, köhögve, tüsszögve is bemegy dolgozni? Ez a szokás szociális és kulturális okokkal egyaránt magyarázható, melynek gyökerei valószínűleg az ipari forradalom és a világháborúk idejéig nyúlik vissza, amikor a szociális védőháló hiányában a munkanélküliség egyet jelentett a teljes ellehetetlenüléssel.

Bár sok minden változott azóta, a hozzáállásunk a mai napig tartja magát. De vajon miért?

Betegnek lenni és kiesni a munkából, az gyengeség, hiszen aki erős az betegen is ellátja a feladatát. Emellett félünk az olyan következményektől is, mint például a betegszabadság alatt járó alacsonyabb fizetés, vagy akár az elbocsátás. Mindezek mellett az is komoly visszatartó erő lehet, hogy nem szeretünk orvoshoz menni. Hosszadalmas és kényelmetlen procedúra, amit szeretnénk megúszni. Ezek egyfajta pszichés és mentális stresszfaktort jelentenek, amelyek hazánkban sajnos általánosnak mondhatók.

Miért maradjunk otthon, ha betegek vagyunk?

LázmérőLázmérő

A bevétel-kiadás paradoxon

Ne csak akkor maradjunk otthon, amikor már nagyobb a baj, hiszen a tartós betegállomány komoly bevételkiesést okoz, ugyanakkor rengeteg pénzébe is kerül. Ilyen esetekben fennáll a lehetősége a maradandó egészségkárosodásnak is, ezért az egyik legfontosabb oka a munkától való távolmaradás szükségének a saját egészségünk.

A kollektíva védelme

Ha fertőző betegséggel is bejárunk dolgozni, igen nagy eséllyel adjuk tovább kollégáinknak is. Itt kell megemlítenünk a potenciális járványügyi veszélyt, ami influenza vagy gasztroenteritis, esetleg még komolyabb fertőző betegségek esetében akár kritikus is lehet. Személyes felelősségünk tehát nem tagadható a járványok visszaszorításában sem.

A családok védelme

Nemcsak nekünk, de kollégáinknak is van családja. Törekedjünk arra, hogy ne mi legyünk a kollégáink ajtaján kopogtató betegségek forrása. Idősebb, vagy gyermeket váró munkatársak, hozzátartozók esetében még egy enyhe influenza is komoly szövődményeket, tartós egészségkárosodást, vagy végzetes állapotváltozást okozhat.

A felülfertőződés veszélye

Az immunrendszer jóval gyengébben teljesít egy betegség alatt, illetve közvetlenül azt követően, és a szervezet energiája is javarészt a gyógyulásra és az életfunkciók fenntartására korlátozódik. A felülfertőződés veszélye potenciálisan növekszik minden egyes munkában töltött nappal.

Szövődmények elkerülése

Egy egyszerű egészségügyi kihívás is könnyen átalakulhat súlyos betegséggé, ha nem pihenjük ki magunkat. Az akut gyulladások krónikussá válhatnak és a belső szervek funkcióit komolyabban gátló, tartós betegséggé alakulhatnak. Lehet, hogy egy influenzát kiheverünk nagyjából 7-14 nap alatt, a tüdőgyulladásból, agyhártyagyulladásból kigyógyulni azonban már hónapokig is eltarthat. Meglévő szervi panaszok, például szív-és keringési zavarok esetén a szövődményeknek kritikus következménye is lehet.

Karrierünk érdekében

A fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők tüneti kezelésre alkalmasak, az okot, a betegséget nem szüntetik meg. Hiába nyomjuk el gyógyszerekkel a tüneteket, és járunk be a munkahelyünkre, a betegség tovább dolgozik, és amíg a kórokozók hatásfoka egyre nagyobb, addig a miénk egyre alacsonyabb. Nemcsak fizikailag, de mentálisan is gyengébbé válunk, a reflexeink tompulnak, egyre nehezebb a fókusz megtartása, ami különösen nehéz fizikai munka, valamint gépek, szerszámok kezelése esetén kiemelt kockázatot jelent, mert baleset forrásává is válhat. Azzal, ha betegen dolgozunk, végső soron önmagunkat és kollégáinkat is veszélybe sodorhatjuk, veszteséget okozunk mindenkinek, miközben aláássuk a saját karrierünket is.

+1 tanács

Ne feledjük, az, hogy elmúlt a láz, nem azt jelenti, hogy meggyógyultunk. Ha ilyenkor visszamegyünk dolgozni, a már említett felülfertőződés veszélye potenciálisan nő, a visszaesés egészen biztosan bekövetkezik. A lábadozás időszakában a szervezet regenerálódik, ilyenkor már nem a betegség ellen küzd, hanem a helyreállításon dolgozik. Adjunk lehetőséget a szervezetünknek arra, hogy meggyógyítsa magát és ne feledjük: azzal, hogy időben orvoshoz fordulunk és elmegyünk betegállományba, egy hosszadalmas, anyagi, erkölcsi, egzisztenciális veszteséggel járó folyamatot előzhetünk meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Rejtélyes színek a fogkrémes tubusokon – így válassz!

Gyakran egy fogkrémvásárlás során a szimpátia alapján döntünk, amit legfőképpen a csomagolás tetszetőssége, és nem utolsó sorban a reklámok tudatalattinkban való rögzülése „irányít”. Tudatos vásárlóként azonban a csomagolás esztétikus adottságain túli üzenetek is érdekelnek bennünket. De vajon ki(k)nek hihetünk? A fogkrém esetében például hihető-e az a kijelentés, hogy a színkód tulajdonképpen „rejtett” információkat hordoz magában?

Személyre szabott megelőzés és gyógyítás

Az individualizáció 21. századában, amikor az egyén sokkal inkább az érdeklődések középpontjába került, mint az ezt megelőző korokban, egy sor szolgáltatás és tevékenység személyre szabható. Széles körben beszélnek személyre szabott étrendről, ajándékról, horoszkópról, szórakozási lehetőségekről, szemüvegekről… Ezt a tendenciát figyelembe véve az orvostudomány is egyre kiemeltebb figyelmet fordít az egyénre szabható orvoslásra.