2015.03.18. 13:25:25 13948 415

5 titok fogorvosoktól, amit mindenkinek tudni kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fogorvosi rendelő senkinek nem tartozik a kedvenc helyi közé, ám ha egyszer menni kell, akkor menni kell. És jobb előbb, mint később. Az alábbi tippekkel azonban megelőzheted a komolyabb problémákat, illetve rámutathatnak olyan helyzetekre, amelyen könnyen segíthetsz.

Fogászat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogászat

1. Egy fog számos bajt okozhat

Bármilyen fogászati problémád van, a legjobb, ha késlekedés nélkül hívod a fogorvosodat. Egy kezeletlen fog gyulladást okozhat, ami akár fogászati góccá is fajulhat, számos problémát okozva ezzel a szervezetben. Olyanokat is, melyekről nem is gondolnád, hogy fogászati eredetű.

Fogászati gócok: egy rossz fog is betegségeket okozhat

2. Igen, lehetséges túlzásba vinni a fogfehérítést

A fogfehérítő szalagok, gélek, matricák, a fehérítő fogkrémek, a fogászati fehérítés, de még a szódabikarbóna használatát is túlzásba lehet vinni. A probléma az, hogy tönkre teszi a fogzománcot, így védtelenebb lesz a fog. A szódabikarbóna és a fogfehérítő fogkrém használata heti egyszer javasolt, míg fogfehérítő szalag csak havi egyszer, a fogászati fehérítés pedig, csak ha nagyon muszáj.

Jó hír azonban, hogy az eper, az ananász, a zellerszár, a körte és az alma segít a fog tisztán és fehéren tartásában, mivel növeli a nyáltermelést. Minél több nyál van, annál tisztábbak a fogak.

3. Ne kortyolgasd a kávét!

Egy-két kockacukrot beledobsz, majd egész délelőtt kortyolgatod a kávét? Nem szabad! A fogorvosok szerint ez egy rettenetes szokás. Ha több órán keresztül kortyolgatod az agyon édesített kávédat, több kárt okozhatsz a fogaidban, mint egy nagy szelet csokitortával 5 perc alatt.

Amikor folyamatosan csak kortyolgatsz, újra és újra cukros lével vonod be a fogaidat, ami tökéletes táptalajt biztosít a fogak romlásához. Kávézz nyugodtan, de ne tegyél bele cukrot, és olyan hamar idd meg, amilyen hamar csak lehet. Majd igyál vizet és mosd meg a fogaid.

4. Az íny betegsége akár meddőséget is okozhat

A legtöbb embert sokkolja a hír, hogy a fogíny vagy a fogágy betegsége, gyulladása akár meddőséget is okozhat. A kutatások sok esetben azt mutatják, hogy az ilyen problémákkal küzdő nőknek tovább tart teherbe esni, ha egyáltalán sikerül, és a gyerek nagyobb eséllyel lesz koraszülött.

A jó hír az, hogy ezt a betegséget lehet kezelni, de minél előbb fogorvoshoz kell fordulni vele.

5. A rossz leheletet nem elég elfedni

Ha naponta kétszer fogat mosol, használsz fogselymet és szájvizet is, és még mindig úgy gondolod, hogy rossz a leheleted, akkor érdemes tovább kutakodni.

Ettél fokhagymát vagy hagymát mostanában? Ezek az ételek bár egészségesek, de szinte semmivel nem lehet elfedni a szagukat, okozhatnak rossz leheletet. Van rossz fogad vagy szájszárazságod? Ha a válasz igen, menj el a fogorvoshoz. Ha ez sem segített, akkor máshol kell keresgélni, valószínűleg a háziorvost is fel kell keresned, mert gyomor és bélproblémák is okozhatnak rossz leheletet.

A lényeg, hogy a probléma okát kell megtalálni, és nem mentolos rágóval elfedni a valójában elfedhetetlen, rossz leheletet.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában