2015.01.16. 12:49:02 71857 67

Fogászati gócok – egy rossz fog is betegségeket okozhat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor hallhattuk, hogy a fogtól is fájhat a fejünk, a fülünk, és bedagadhat az arcunk, de ezenkívül olyan problémákat is okozhat, amelynek látszólag semmi köze nincs fogunkhoz. A test egy egészen távoli pontján is kialakulhat olyan betegség, aminek az oka a szájban keresendő. Egy (vagy több) elhanyagolt fog krónikus gyulladása akár egy egész szervrendszert is megbetegíthet.

Fogászat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogászat

Mi az a gócbetegség?

Egy valószínűleg fertőzéses eredetű, már idültté vált helyi gyulladás baktériumai vagy azok méreganyagai a vérárammal eljutnak a test egy másik pontjára, és ott különböző, ismeretlen eredetű problémát okoznak. A kiinduló gyulladás helyét gócnak hívják, a másik helyen kialakult problémát pedig gócbetegségnek nevezik.

Miután felfedezték az összefüggést, és a betegség eredete már nem ismeretlen számunkra, általában egy antibiotikumos kezelés vagy egy műtéti beavatkozás elégséges a gócpont és az egyéb tünetek felszámolásához, de a végleges gyógyuláshoz idő kell. Akár hónapok is eltelhetnek.

A gyulladt fog a leggyakoribb gócok közé tartozik

Ha a szervezetünkben a következő problémák merülnek fel, és az eredetüket nem lehet egyértelműen megállapítani, akkor gyanakodhatunk gócbetegségre. Az alábbi tüntetek esetében, első körben a fogorvost keressük fel.

A tünetek a következőek:

  • foltokban jelentkező hajhullás
  • ízületi fájdalom, amelynek nem tudjuk megnevezni az okát
  • petefészekkel kapcsolatos nőgyógyászati problémák
  • prosztatával kapcsolatos férfi nemi szerveket érintő betegségek
  • ekcéma és kiütések
  • allergiás tünetek
  • gyakori vagy állandó hőemelkedés

Fogászati gócpontok

Ha ilyen problémákat érzékelsz, akkor általában az olyan fogakat gyanúsíthatod, amely elhalt, vagy nagyon szuvas és nincs betömve, illetve rosszul van betömve. Ezenkívül, ha a fogbél vagy foggyökér krónikus gyulladása fennáll, az szintén okozhat gócbetegségeket. Gócpont lehet egy gyökértömött fog is, ha nem megfelelően végezték el a beavatkozást. A fogágyban maradhatnak betört gyökerek és letört fogak, no és ott vannak még a bölcsességfogak is, ha nem fordulnak ki, akkor csak gyulladást okoznak, ami aztán krónikussá válhat. Az ínygyulladás szintén lehet kiinduló gócpont.

Nagyon érdemes évente fogászati ellenőrzésre járni, és azonnal fogorvoshoz fordulni, ha a fent említett problémák fennállnak. Az pedig természetes, hogy amikor gócbetegségre gyanakszunk első körben a fogorvost keressük fel, aki alaposan átvizsgálja a szájüreget, a fogakat, azok gyökerét, az ínyt és a fogágyat is. A röntgen sem maradhat el, mivel sok elváltozás, csak azokon a felvételeken látható.

Ha megtalálták a ludast, akkor a problémától függően több módszer is a rendelkezésre állhat a góc felszámolására, legvégső esetben eltávolítják a fogat.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és szakvéleményt.

Forrás: bhc.hu, fogaszatportal.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...