2014.10.08. 18:47:12 6932 54

5 tipp a „pokol konyhájából” és a „meztelen szakácstól”!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te sem tudsz betelni a főzős műsorokkal és vadászod a jobbnál jobb konyhai praktikákat, ötleteket. Az alábbiakat híres séfektől lestük el, és azóta is boldogan hasznosítjuk a mindennapokban. Az eredmény gyorsabb, ízletesebb ételek és örömteli főzés! Jön is rögtön az első tipp, a meztelen szakácsként elhíresült Jamie Olivertől, majd követi őt a Pokol konyhájából jól ismert Gordon Ramsay. Használd te is ezeket a tippeket és legyen újra élvezetes a főzés!

Konyhatündér | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhatündér | Fotó: 123rf.com

Hogyan szedd leveleire könnyedén a jégsalátát?

Jamie Oliver módszere a következő: Vágd függőlegesen félbe, majd vágd ki a torzsáját a jégsalátának. Ezután könnyedén szétjönnek a levelek, egyszerűbb megmosni és gyorsan lecsepegtetni őket. Ezenkívül, ha ügyes vagy, a kis kosárkák egészben maradnak, és akár tálaláshoz is felhasználhatod őket. Elhelyezhetsz benne például néhány pirított csirkedarabot és egy kis salátaöntetet. Izgalmasabbá teheted az egészséges vacsorát a gyerekek számára, és igazi különlegességgel rukkolhatsz elő a vendégeknek.

Hogyan készíts igazán jó ételeket wokban!

Egyre több házi asszonynak van wok serpenyője otthon, de csak nagyon kevesen tudják jól használni. Ha még te sem barátkoztál meg vele, akkor íme az alapvető szabályok, Jamie Oliver tolmácsolásával:

  1. A wokod legyen jó minőségű, vastag aljú.
  2. Minden hozzávalót készíts össze, minden legyen feldarabolva kéz közelben.
  3. Legyen a serpenyőd forró, mielőtt bármit is beletennél.
  4. Napraforgó olajat használj, ne olívaolajat!
  5. Egyszerre csak 1-2 adag ételt készíts, mert egyébként nem pirulni, hanem főni fog wokod.
  6. A sót hagyd a legvégére, hogy ne eresszenek levet a hozzávalók.

Nézd meg az alábbi videót, ahol mindezt a gyakorlatban is meglesheted:

Hogyan legyen minden késed éles és használatra kész?

Ez fontosabb, mint gondolnád, hiszen ha megfelelően éles a kés, akkor gyorsabban halad a munka. Ráadásul itt van még Murphy-törvénye is, miszerint az életlen késsel egészen bizonyos, hogy elvágod az ujjad. Gordon Ramsay így élezi a késeit:

  1. Szerezz be egy hétköznapi fenőt.
  2. Tartsd biztosan a kezedben, 45°-os szögben! Ujjak szigorúan a perem alatt!
  3. Húzd a kés élét végig a fenőn úgy, hogy a nyéltől kezded és a kés hegyénél fejezed be.

Nézd meg videón:

Hogyan készíts ideális csoki forgácsot és hosszú, vékony zöldségszeleteket?

Szintén a pokol konyhafőnökétől lesheted el a következő tippet: A zöldséghámozód többet tud, mint gondolnád. Ha hosszúkás sárgarépa szeletekre lenne szükséged, akkor egyszerűen csak használd a hámozót. Ideális szeleteket kapsz kínai ételekhez, wokhoz vagy salátákhoz és dekorációhoz is. Sajt és csokiforgácsokat is a zöldséghámozóval készíthetsz a legegyszerűbben. Persze nem olyan gyors mint egy konyhai robotgéppel, de ha csak egy kevésre van szükséged a dekorációhoz, ahhoz felesleges beindítanod a multifunkciós kütyüt.

A húskészítés titka

Egy nagyon egyszerű tanács Mr. Ramsay-től: ne tedd a hűtőből a sütőbe a húst! Ahhoz, hogy ideális ízű és állagú húsételeket készíthess, a húsnak szobahőmérsékletűnek kell lennie.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...