2015.11.17. 18:00:18 16883 267

5 tipp a hosszú életű műanyag dobozokért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A műanyag dobozok, valljuk be, nagyon sokat segítenek a mindennapi életünk során. Egyszerűbb eltenni a segítségükkel a maradékot, és az ebédet is ezekben visszük magunkkal a munkahelyünkre. Olyan praktikusak, hogy mostanra már-már elképzelhetetlen az élet nélkülük. Így hosszabbíthatod meg az élettartamukat!

Műanyag tároló dobozok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag tároló dobozok

A jó minőségű dobozoknak azonban elég borsos az ára, így bizonyára Te is szeretnéd sokáig megőrizni őket eredeti állapotukban. Hogy a kedvenc dobozaid szépek és használhatóak maradjanak, tartsd be ezt az 5 szabályt és nem fogod megbánni!

1. Vigyázz a mikrohullámú sütővel!

Persze, a legegyszerűbb az ételt műanyag dobozostul a mikróba tenni, megmelegíteni, és a dobozból elfogyasztani az ételt, de ez több szempontból is problémás lehet. Először is nem biztos, hogy azt a dobozt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, és káros anyagok kerülhetnek az ételbe, másodszor pedig eldeformálódhat és megrepedezhet a doboz is, így előbb-utóbb (de inkább előbb) használhatatlanná válik.

Tehát mielőtt a mikrohullámú sütőbe kerülne a doboz, ellenőrizd az alján (vagy oldalán, vagy vásárláskor a címkén), hogy használható-e a mikróban. Ha bizonytalan vagy, akkor inkább helyezd át az ételt egy tányérra, vagy a műanyag helyett használj üvegtálakat (a műanyag fedőt viszont ezekről is távolítsd el melegítés előtt).

2. A mosogatógépbe se tedd bele automatikusan!

Nem mindegyik doboz mosható mosogatógépben, így a címkéken a használatra való utasításokat határozottan el kell olvasni, és meg kell jegyezni, ha nincs jelölés a doboz alján. (Azért szerencsére legtöbbször van!) Ha a gyártó nem jelöli külön, hogy a doboz mosogatógépben mosható, akkor inkább ne tedd be, mivel a kezelés után lehet, hogy nem tudod majd légmentesen lezárni a fedelet. A magas hőmérsékletet nem feltétlenül tolerálják ezek a dobozok.

Ha mosogatógépbe helyezed, a felső polcra tedd, mivel az alsó polcon előfordulhat, hogy a vízmelegítő résszel érintkeznek, és meg is olvadhatnak.

3. A zsíros foltok megelőzhetőek!

A paprikás krumpli, a gulyásleves, a milánói szósz gyakorta hagy narancsos foltot a dobozokon. Ezt megelőzendő, fúj egy vékony olajréteget a dobozra, mielőtt beleteszed az ételt, így kevésbé fogja majd meg, illetve könnyebb lesz kimosni.

4. Már foltos a doboz?

Egy evőkanálnyi klóros fertőtlenítőszer, két dl víz a dobozba, fél óra áztatás, öblítés, mosogatás és már meg is szabadulhatsz a doboz elszíneződésétől. Arra figyelj, hogy a tisztítószer teljesen fedje el az elszíneződött részt (az arányok maradjanak meg). Az öblítés nagyon alapos legyen, hiszen mégiscsak vegyszer került az edénybe.

A legjobb, ha azonnal kiöblíted a műanyag dobozt, ahogy kifogyott belőle az étel, így minimálisra csökkentheted a folt- és szagnyomok esélyét.

5. Szabadulj meg a szagoktól szódabikarbónával

Egy nedves szivacsra tegyél szódabikarbónát és töröld át vele az edényeket, majd mosogasd el őket, ahogy szoktad. A szódabikarbóna egy természetes szagtalanító, amit a műanyag edényekhez is bevethetsz! Végezetül, ha valaminek mennie kell, annak mennie kell. Ezek a műanyag dobozok nem örök életűek, ha már nem záródik jól, eldeformálódott, karcos és úgy általában nem túl bizalomgerjesztő a külleme, inkább dobd ki!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?