2015.11.17. 18:00:18 16730 267

5 tipp a hosszú életű műanyag dobozokért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A műanyag dobozok, valljuk be, nagyon sokat segítenek a mindennapi életünk során. Egyszerűbb eltenni a segítségükkel a maradékot, és az ebédet is ezekben visszük magunkkal a munkahelyünkre. Olyan praktikusak, hogy mostanra már-már elképzelhetetlen az élet nélkülük. Így hosszabbíthatod meg az élettartamukat!

Műanyag tároló dobozok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag tároló dobozok

A jó minőségű dobozoknak azonban elég borsos az ára, így bizonyára Te is szeretnéd sokáig megőrizni őket eredeti állapotukban. Hogy a kedvenc dobozaid szépek és használhatóak maradjanak, tartsd be ezt az 5 szabályt és nem fogod megbánni!

1. Vigyázz a mikrohullámú sütővel!

Persze, a legegyszerűbb az ételt műanyag dobozostul a mikróba tenni, megmelegíteni, és a dobozból elfogyasztani az ételt, de ez több szempontból is problémás lehet. Először is nem biztos, hogy azt a dobozt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, és káros anyagok kerülhetnek az ételbe, másodszor pedig eldeformálódhat és megrepedezhet a doboz is, így előbb-utóbb (de inkább előbb) használhatatlanná válik.

Tehát mielőtt a mikrohullámú sütőbe kerülne a doboz, ellenőrizd az alján (vagy oldalán, vagy vásárláskor a címkén), hogy használható-e a mikróban. Ha bizonytalan vagy, akkor inkább helyezd át az ételt egy tányérra, vagy a műanyag helyett használj üvegtálakat (a műanyag fedőt viszont ezekről is távolítsd el melegítés előtt).

2. A mosogatógépbe se tedd bele automatikusan!

Nem mindegyik doboz mosható mosogatógépben, így a címkéken a használatra való utasításokat határozottan el kell olvasni, és meg kell jegyezni, ha nincs jelölés a doboz alján. (Azért szerencsére legtöbbször van!) Ha a gyártó nem jelöli külön, hogy a doboz mosogatógépben mosható, akkor inkább ne tedd be, mivel a kezelés után lehet, hogy nem tudod majd légmentesen lezárni a fedelet. A magas hőmérsékletet nem feltétlenül tolerálják ezek a dobozok.

Ha mosogatógépbe helyezed, a felső polcra tedd, mivel az alsó polcon előfordulhat, hogy a vízmelegítő résszel érintkeznek, és meg is olvadhatnak.

3. A zsíros foltok megelőzhetőek!

A paprikás krumpli, a gulyásleves, a milánói szósz gyakorta hagy narancsos foltot a dobozokon. Ezt megelőzendő, fúj egy vékony olajréteget a dobozra, mielőtt beleteszed az ételt, így kevésbé fogja majd meg, illetve könnyebb lesz kimosni.

4. Már foltos a doboz?

Egy evőkanálnyi klóros fertőtlenítőszer, két dl víz a dobozba, fél óra áztatás, öblítés, mosogatás és már meg is szabadulhatsz a doboz elszíneződésétől. Arra figyelj, hogy a tisztítószer teljesen fedje el az elszíneződött részt (az arányok maradjanak meg). Az öblítés nagyon alapos legyen, hiszen mégiscsak vegyszer került az edénybe.

A legjobb, ha azonnal kiöblíted a műanyag dobozt, ahogy kifogyott belőle az étel, így minimálisra csökkentheted a folt- és szagnyomok esélyét.

5. Szabadulj meg a szagoktól szódabikarbónával

Egy nedves szivacsra tegyél szódabikarbónát és töröld át vele az edényeket, majd mosogasd el őket, ahogy szoktad. A szódabikarbóna egy természetes szagtalanító, amit a műanyag edényekhez is bevethetsz! Végezetül, ha valaminek mennie kell, annak mennie kell. Ezek a műanyag dobozok nem örök életűek, ha már nem záródik jól, eldeformálódott, karcos és úgy általában nem túl bizalomgerjesztő a külleme, inkább dobd ki!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?