2020.07.22. 13:35:18 10902 316

5 ok, amiért csakis imádni érdemes a paradicsomot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagy hírem van: érik a paradicsomfánkon az első paradicsom. Tegnap még sárga volt, ma már narancs, holnaputánra biztosan beérik a legelső saját termesztésű finomság. :) Ez adta az ihletet, hogy utána járjunk, miért is érdemes szeretni ezt a szuper zöldséget.

Kertészkedés, paradicsom szüret - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés, paradicsom szüret

Ha valamire, akkor a piros, kerekded vagy ovális zöldségre tényleg rá lehet húzni a szuper élelmiszer jelzőt. Nézzük, miért teszed jól, ha otthon nevelgetsz egy vagy akár több paradicsom palántát. Éppen most van a szezonja, egészen nyár végéig folyamatosan érni fog, sőt, egy-egy fajtájáról még ősszel is szép számmal szedhetünk le termést.

A következő jótékony hatások pedig egész éves kedvenceddé avanzsálhatják, sülve-főve:

1. Jót tesz szívünk egészségének

Egy kutatás szerint a paradicsomban található likopin (vörös színű karotin, antioxidáns) jó hatással van a vérnyomásra, a koleszterin szintre és a triglicerid (természetes zsírok, melyeket megeszünk) szintre. Jó, ha tudod, a paradicsom sokkal több likopint tartalmaz, amikor megfőzik, így a legegészségesebb, ha hőkezel;s után fogyasztjuk. Egy kutatás szerint 100 g nyers paradicsomban 2,573 mikrogramm likopin található, míg 100 g főtt paradicsomban 15,152 mikrogramm.

2. A paradicsom igazi vitaminbomba

Ha mégis nyersen fogyasztanád, akkor sem lősz nagyon mellé, hiszen C-vitamin tartalmát így tudod a leginkább kiaknázni. Magas kálium szintjéről is híres paradicsom, ebből sűrítmény formájában tartalmazza a legtöbbet.

3. Csökkentheti az UV sugarak káros hatását

Ezt a bőrvédő hatást szintén magas likopin tartalmának tulajdonítják a tudósok. Egy kutatás szerint azok, akik sok paradicsomot fogyasztanak, kevésbé égnek le. Minden esetre ne hagyd el a naptej használatot, ezt inkább extra faktorszámnak tekintsd.

4. Elkerülheted a cukorbetegség egyes szövődményeit

Ha cukorbetegek vagyunk, a paradicsom fogyasztásával hozzájárulhatunk az állapotunk karbantartásához, egyébként pedig a betegség kialakulásának megelőzéséhez. Kiküszöbölhetjük a cukorbetegség kellemetlen velejáróit, mint például a különböző gyulladások, érelmeszesedés, szövetkárosodás.

5. A paradicsom fogyasztásával jól lakathatod a szemed is

A szemünk egészségéért sokat teszünk, ha naponta tele tömjük magunkat paradicsommal. Csak úgy mint a sárgarépában, ebben a zöldségben is sok karotinoid van (lásd fent:likopin). Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak az olyan szemmel kapcsolatos betegségek elkerüléséhez, mint például a szürkehályog, vagy a makuladegeneráció. Tojással és zöld salátával érdemes társítani, melyek luteint és zeaxantint tartalmaznak - szintén karotinoidok.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...