2015.09.18. 16:27:18 23334 266

3 tévhit és az igazság a szénsavas ásványvízről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már biztosan mindenki hallott egy-két olyan információt a szénsavas-szénsavmentes vitában, amely elgondolkoztatta. Sokszor figyelmeztetnek minket, hogy csak módjával fogyasszuk a szénsavas vizeket, mert a gyomrunk, a fogaink és a csontjaink bánhatják. De vajon igazak ezek az állítások vagy csak tévhitek? Milyen kutatások támaszthatják alá?

Szénsavas ásványvíz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szénsavas ásványvíz

1. A szénsavas víz rosszat tesz a gyomornak, savasít.

Az nem kérdés, hogy a szénsavas víz savasabb kémhatású, mint a csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz, de az, hogy enyhe savassága egy egyébként egészséges emésztéssel rendelkező gyomornak rosszat tenne, egyáltalán nem bizonyított. Sőt! Egy kisebb méretű kutatás során 15 napon keresztül vizsgáltak székrekedéssel és emésztési gondokkal küzdő betegeket, akiknek egy csoportját arra kérték, hogy szénsavas vizet igyanak, míg a másik csoportnak csapvizet kellett innia. A szénsavas ásványvizet fogyasztók esetében a fent említett egészségügyi problémák javultak, míg a csapvizet fogyasztók esetében semmi nem változott.

Ha szénsavas vizet fogyasztunk, néha valóban úgy érezhetjük, hogy felpuffadtunk, de ezt a mellékhatást a fogyókúrázók kihasználhatják. Ha szénsavas vizet iszol, még inkább telítve érezheted a gyomrod. ( Tipp fogyókúrázóknak.)

Hozzátennénk, hogy a magas gyomorsavval, refluxxal küzdők érzékelhetnek maró hatást szénsavas ásványvíz fogyasztásakor, de az emésztési problémáktól mentes, egészséges embereknek általában nem kell emiatt aggódniuk.

2. A szénsavas víz fogyasztása csontritkuláshoz vezethet. Tévhit vagy tény?

Egyelőre még kevés ilyen kutatás zajlott, ami a szénsavas víz fogyasztás és a csontok gyengülésének az összefüggéseit vizsgálta volna, de a BBC munkatársai azért találtak párat Egy 2001-es kanadai kutatás szerint azok a gyerekek csontjai, akik rendszeresen fogyasztottak szénsavas, cukros üdítőket, kevesebb kalciumot tartalmaztak. A kutatás azonban nem tudta megmondani, hogy mindez azért lehetséges, mert tej helyett is valószínűleg inkább ezeket az italokat választották, vagy ténylegesen a szénsavas italok miatt.

Egy másik bostoni kutatás a szénsavas üdítők és a csontsűrűség összefüggéseit vizsgálta felnőttek esetében. Ők azt tapasztalták, hogy a kóla ízesítésű szénsavas üdítők heti három alkalommal való fogyasztása a nők esetében kisebb csontsűrűséghez vezethet. A többi szénsavas üdítő fogyasztása során nem jelentkezett változás. Így a hatást a kólában található koffeinnek tulajdonították, ami valószínűleg blokkolja valahogy a kalciumfelvételt. Arra azonban nem jöttek rá a kutatók, hogy hogyan.

Mint láthatjátok, a kutatások főként a cukros-szénsavas löttyökre korlátozódtak, és olyan összefüggést nem tudtak felmutatni, ami kifejezetten a szénsav negatív hatását mutatta volna meg, így a csontok egészségét tekintve a szénsavas víz fogyasztása valószínűleg rendben van. Legalábbis az orvostudomány jelen állása szerint.

3. A szénsavas víz szétmarja a fogakat.

Mindannyian láttunk már ijesztő képeket, híreket arról, hogy a savak marják a fogzománcot. Ezen a területen sem volt még szénsavas ásványvízzel jelentős kutatás, inkább a szénsavas, cukros üdítőkkel való kísérletezést helyezték előtérbe. A kólát és a más nem gyümölcs alapú szénsavas italokat tartják a legsavasabbnak, majd a gyümölcs alapú szénsavas italokat, ezután a nem szénsavas gyümölcslevek és a kávé jön a sorban.

A szájban azonban nem laboratóriumi körülmények uralkodnak, így az ételek, amiket fogyasztunk vagy a nyál mennyisége nagyban befolyásolhatja ezen italok hatását a fogzománcra. De igen, néhány szénsavas és akár szénsavmentes ital is árthat a fogaknak. Ha viszont egy szívószálon keresztül fogyasztjuk, sokkal kisebb felületen és kevesebb ideig érintkeznek a savas italok a fogakkal, így csökkenthetjük negatív hatásukat - állítja egy svéd kutatócsoport.

Az ízesítetlen szénsavas víz savassága azonban ezekhez az italokhoz képest elenyésző. A kóla pH értéke akár 2,5 is lehet, a sima víz olyan 7-es értékű, a szénsavas víz pedig valahol az 5-ös és 6-o érték között van. Egy Birminghami csapat a maró hatást is összevetette: a szénsavas víznél százszor nagyobb maró hatással rendelkeztek a szénsavas üdítők -laboratóriumi körülmények között.

Ez az eredmény talán a száj természetes környezetében is megnyugtató marad, de ha kétségeid vannak, fogyaszd szívószállal!

Forrás: bbc.com/future/story/20150911-is-sparkling-water-really-bad-for-you

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...