2014.11.09. 19:55:50 10299 37

10 tipp farkaséhség ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valljuk be, ahogy csökken a kinti hőmérséklet, úgy tör ránk egyre gyakrabban a farkaséhség. Előkerülnek a csokik, az esti filmhez is kell egy kis nasi, de olvasás közben sem árt majszolgatni valamit. És igen, a reggeli még mindig a legfontosabb étkezés, de legalább ugyanolyan fontos a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is. És persze, ami még ezek között van.

Egészséges nassolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges nassolás

Íme néhány tipp, hogy elkerülhesd a farkaséhséget!

1. Kérdezz!

Talán furcsán hangzik, de nem árt feltenni magadnak a kérdést: valóban éhes vagy, vagy csak kívánsz valamit? Lehet, hogy csak vágyódsz az evés után. Ez nem is igazi éhség, illetve testünk félrevezető jelet küld azzal kapcsolatban, hogy ennünk kellene valamit.

Az étvágyunkat többféle dolog befolyásolhatja, köztük nem egy érzelmi, pszichikai eredetű. Ilyen lehet a különböző okok miatt ránk törő stressz, vagy szorongás.

Mivel a stresszt nem mindig tudjuk elkerülni, így stresszoldó gyanánt egy nagy adag bolognai spagetti helyett talán egy finom alma is megteszi.

2. Igyál!

A nyáron oly sokat emlegetett folyadékpótlást ilyenkor sem szabad elhanyagolni. Ha testünk folyadékszintje lecsökken, az teljesítőképességünket is befolyásolhatja, méghozzá negatív irányba. Ám nemcsak ezt javíthatjuk a megfelelő mennyiségű víz, tea, cukormentes üdítő elfogyasztásának segítségével, hanem a hirtelen ránk törő éhségen is úrrá lehetünk, legalábbis a következő evésig.

Van úgy, hogy testünk félrevezet minket, és nem is éhesek, csak szomjasak vagyunk. Egy pohár víz elfogyasztása után ez ki is derül.

3. Rágózz!

Ha túl vagy azon, hogy feltetted az első pontban szereplő kérdéseket, és arra jutottál, hogy ez nem is valódi éhség, sokkal inkább unalom, egy újabb (felesleges) étkezés és/vagy egészségtelen nassolnivaló helyett inkább rágózz. Az érzés, hogy „rágódhatsz” valamin, egy ideig biztos távol tartja az éhséget.

4. Egyél valami egészségeset!

Éhség ellen evéssel? De hát pont a túlevést akartuk elkerülni, nem? Valóban, ám ahhoz, hogy ne törjön ránk bárhol, bármikor a farkaséhség, muszáj, hogy rendszeresen kisebb adagokat fogyasszunk. Legyen ritmusa az étkezéseinknek. Ha a reggeli rohanás vagy a napközbeni sűrű teendők miatt kimarad a reggeli és az ebéd is, azt később, vagy este bizony triplán fogjuk pótolni. Ezzel rásegíthetünk a hízásra, és tele pocakkal az álmunk sem lesz zavartalan.

Ha „csupán” elhatározásból nem fog menni, hogy betartsd a napi ötszöri étkezést, készíts magadnak egy tervet.

5. Örülj az evésnek!

Ha két étkezés között megéhezel, és esetleg már a következőről ábrándozol, könnyebben irányíthatod a gondolataid másra.

Ha gusztusos és ízletes ételekre gondolunk, akár egy pohár víz elkortyolgatása közben is szánkban érezhetjük annak ízét. De az „előre ábrándozás”, vagyis az „előre örülés” segítségével még intenzívebben élhetjük meg az evés élményét, érezhetjük, élhetjük át az ízeket.

6. Ne gondolj az evésre!

Mármint nem az étkezést, hanem az éhség gondolatát. Ennek egyik módszere, hogy elfoglalod magad. Éld meg intenzívebben a tevékenységet, amit éppen végzel, legyen az munka, a barátok, család körében, vagy sporttal eltöltött idő. Ha nem hagyod magad unatkozni, a felesleges „éhségköröket” is letudhatod.

7. Tényleg egyél!

Ha erősen küzdesz az éhség ellen, az csak egyvalamit eredményez: még éhesebb leszel. Ez a küzdelem mind az agynak, mind a testnek stresszt jelent. Ha „megbeszélted” magaddal, hogy ez valóban éhség, nem pedig csak „étvágy”, akkor uccu neki, egyél. Valamilyen gyümölccsel, egy joghurttal, vagy valamilyen egészséges nassolnivalóval könnyebb kihúzni a következő étkezésig.

Persze, ahogy fentebb is írtuk, igyekezz tartani magad az általad szabott (étkezési táblázat) szabályokhoz, de ennyi kilengés azért megengedett.

8. Válj ínyenccé!

Ha enni kell, hát enni kell, természetesen. De az nem mindegy, hogy hogyan! Ha rövid idő alatt egy hatalmas adagot magadba tömsz, az nem sok jóra vezet! Ha van lehetőséget, add meg a módját! Teríts meg, készülj elő! Élvezd az ételek ízért, rágj meg minden falatot jó alaposan. Örülj, hogy eszel! 15-20 perc után jön a teltségérzet, és kisebb adag is elég lesz ahhoz, hogy jóllakj.

9. Az édesítő sem mindig nyerő

Ennek oka, hogy az édesítők, illetve mindenféle cukorpótlók ugyanazt az érzetet váltják ki, mintha cukrot, vagy cukrosat fogyasztanánk.

10. Néha nem árt egy kis diéta!

Persze, nem arról van szó, hogy az egész életed csakis diétázásból álljon. De néha a legegyszerűbb módja a farkaséhség legyőzésének, ezáltal az étkezések közti felesleges nasi elkerülésének, ha elhatározod magad, hogy tudatosan csökkented a napi kalóriabevitelt, tehát diétázol.

Persze ne egyik napról a másikra csökkentsd az adagot! Szépen, fokozatosan vigyél be kevesebb és kevesebb kalóriát. És ez mindenképpen legyen összhangban azzal, milyen fizikai igénybevételnek vagy kitéve, legyen szó munkáról, esetleg az általad választott sportolási formáról.

Forrás: got-big.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...