2020.09.16. 12:00:19 11827 328

Zserbó tortaformában - miért is ne?!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyik kedvenc házi süteményem, a zserbó. Azt hiszem bármennyit meg tudok belőle enni, még akkor is, ha nincs rajta csoki máz. Ez a zserbótorta pedig egyszerűen zseniális! A vendégeket vársz nem is kell ennél több vagy jobb, pláne ősszel. :)

Zserbótorta | gizi-receptjei.blogspot.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zserbótorta | gizi-receptjei.blogspot.com

Zserbótorta - recept

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 mk sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • egy csipet só

A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába. Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.

Töltelék hozzávalói:

  • 35 dkg darált dió
  • 15-20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek sárgabaracklekvár 
  • 3 tojásfehérje
  • 1 rumaroma(v. rum)

Bevonáshoz egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)

A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is. 

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.

Ezután  a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.

A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.