2021.09.29. 12:00:00 13251 236

Zománcozott vs. öntöttvas - Mikor és melyik edényt használjuk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az öntöttvas edények még mindig népszerűek az alapdarabnak számító konyhai berendezések között. Azt azonban kevesen tudják, hogyan kell megfelelően használni és gondozni ezeket. Sőt, azok, akik hosszútávú befektetésként kezelnek egy-egy húzósabb árfekvésű eszközt elgondolkodhatnak azon is, hogy zománccal borított, hogy hagyományos öntöttvas edénybe ruházzanak-e inkább be a lassú főzéshez.

Öntöttvas serpenyő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öntöttvas serpenyő

A kezdő háziasszonyokon kívül a gyakorlottabb szakácsok is feltehetik a téma kapcsán az alábbi kérdéseket: Az öntöttvas jobb, mint a tapadásmentes serpenyő? – Sok helyzetben igen. Le kell cserélni, ha elkezd rozsdásodni az alja? – Egyáltalán nem. De egyelőre maradjunk az öntöttvas edény típusok összehasonlításánál.

A modern műanyag nyeles edényekkel szemben az öntöttvas sütőbe is tehető, habár ezeknél lassabban melegedik fel, de a hőt sokkal egyenletesebben adja majd le.

Mi a különbség a zománcozott öntöttvas és a hagyományos öntöttvas között?

A zománcozott öntöttvas

A kerámia olvadék részecskéi, amelyek magas hő hatására olvadnak össze az alattuk lévő réteggel, nem porózus felületet hoznak létre, ez védi az edény vagy serpenyő alapanyagát. az ilyen edény könnyen mosható, nem rozsdásodik, bármit meg lehet főzni benne (kiváló hővezető) és ráadásul különféle – egyéniségünkhöz vagy konyhánkhoz illő - stílusos színekben kapható.

Számos egyéb előnye mellett azért is kedvelik különösképpen, mert nem őrzi meg az erős aromákat, a hagyományos öntöttvassal ellentétben.

Viszont nem tapadásmentes, továbbá hőmérsékleti korlátjai is vannak: nem ajánlott nyílt lángon használni, és üresen melegítve megrepedhet vagy károsíthat a zománc is. Ezért bográcsozáshoz semmiképp se használjuk! A kiváló minőségű zománcozott edények és serpenyők vásárlásával rendkívül tartós, de eléggé borsos árú alapdarabokat kapunk.

A nem zománcozott öntöttvas

Az öntöttvas, mint alapanyag rendkívül tartós és jól bejáratva (első használat előtt sót hevítve benne, majd minden használat előtt vékonyan olajozni) tapadásmentes tulajdonságú. Kivéve, ha hirtelen hőingadozásnak tesszük ki, olyankor ugyanis eltörhet, míg a túl hosszan tartó és túl intenzív hő hatására ebben is leéghet az étel. Emiatt a tűzről levett edényt és serpenyőt nem szabad hideg víz alá tenni, a tisztítása előtt hagyni kell kihűlni.

A hagyományos öntöttvas edények lényegesen olcsóbbak a zománcozott társaiknál. A klasszikus, megfizethető stílus márkánként hasonló kialakításúak, de léteznek kézműves öntöttvas serpenyők és könnyebb, kézzel öntött változatok is a piacon, amelyek minőséget és szebb dizájnt ajánlanak, de már nem olyan kedvező árakon.

Milyen típusú öntöttvas edényt érdemes vásárolni?

A konyhában sokat forgolódó szakácsok szerint már egy sima öntöttvas serpenyő is elegendő -klasszikus és szinte örökké tartó - segítő az eszköztárban. Mindenféle ételt készíthetünk benne, és hozzáértő használat és gondozás során nagyon könnyű vele dolgozni. Csak arra kell figyelni, hogy a tetemes súlya miatt nehézkes mozgatás során ne karcoljuk fel vele se a főzőlap, se a munkalap felületét.

A zománcozott öntöttvas serpenyők is sok mindenhez ideálisak, beleértve a párolt ételek, pörköltek és mártások készítését, de nem feltétlenül szükségesek a konyha alap felszereléséhez.

Forrás: www.chatelain.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...