2021.08.19. 08:35:41 8820 240

Zöldhulladékos zsák helyett - használd a levágott füvet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hetente lenyírod a füvet, és nincs annyi zöldhulladékos zsák, ami elég lenne? Vagy egyszerűen nem akarod, hogy kárba menjen? Jó hírünk van! Van pár módja a fűnyírási utáni zöldhulladék hasznosításának!

Kertészkedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés

Komposzt és földpótlás

A leginkább magától értetődő és gyakori felhasználási módja a fűmaradéknak a komposztálás. Hátránya, hogy általában csak keveset tudunk a komposztra tenni, azt sem frissen vágva, tehát egy ideig pihentetnünk kell és utána is érdemes, elhullott lombbal, ágakkal rétegezve komposztálnunk. A friss fű rothadási, lebomlási folyamata ugyanis másképp nem indul be olyan könnyen. Azonban, ha nagyobb mennyiségű komposzttal rendelkezünk, bátran tehetünk közé egy-egy réteg levágott füvet, így visszajuttatva az értékes elemeket a földbe. Egyre népszerűbb a magaságyások használata, ám ennek feltöltése és földpótlása igen nagy földigénnyel jár. A levágott füvet egyéb kertihulladékkal vegyítve bátran használhatjuk a magaságyás feltöltéséhez, így kevesebb földre és kevesebb hozzáadott tápanyagra lesz szükség a későbbiekben.

Tápanyagkoktél- Csináld magad!

Nem kizárólag komposzt formájában juttathatjuk vissza az anyaföldnek, amire szüksége van! Készíthetünk folyékony trágyát is a levágott fűből, ehhez másra nem is lesz szükség, csak egy nagy edényre, kilónként 10 liter vízre (például összegyűjtött esővíz) és némi napsütésre. Keverjük össze az edényben a vizet és a füvet, takarjuk le és tegyük két hétre napos, meleg helyre. Naponta többszöri kevergetés mellett megfelelően kezd bomlani az elegy, majd egy idő után a buborékok eltűnnek belőle, ekkor már alkalmas is a használatra. Magas nitrogénigényű növényeknek kiváló trágya.

Talajtakaráshoz, egyszerűen

A legtöbb fűnyírón lehetőségünk van arra, hogy eleve ne gyűjtse tartályba a levágott füvet a gép, hanem kiszórja maga alá egyenletesen. Ez igen praktikus, hiszen a tápanyag visszajut a földbe, a talaj kevésbé szárad ki, és a gaz sem üti fel olyan könnyen a fejét. Mi magunk is eloszlathatjuk a lenyesett füvet egyenletesen akár az eper között, a bokrok tövében vagy a veteményesünkben is. Mert megelőzni kényelmesebb, mint gyomlálni…

Csirkék, nyuszik boldogsága

Állataink örömmel fogyasztják a levágott füvet, míg a csirkék frissen, a nyuszik inkább szárítva. Tartsuk azonban szem előtt, hogy csak vegyszermentes, tiszta fűvel kínáljuk őket!

Forrás: Otthonok és megoldások

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...