2023.03.08. 09:30:00 6618 278

Zöld hüvelykujj, avagy így keltsd életre a szobanövényeket téli álmukból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb háztartásban akad néhány olyan növény, amelyet úgy örököltek a háziak a felmenőiktől, vagy éppenséggel egy kedves ismerősük bújtatta nekik a saját növényeiből. Ezek a növények akár évtizedekig is díszíthetik a nappalinkat, ha megtanuljuk megfelelőképpen gondozni.

Csodaszép szobanövények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csodaszép szobanövények

Angolszász területen fekete hüvelykujjúnak hívják azt az embert, akinek semmiféle érzéke nincs a növényekhez, míg zöld hüvelykujjúnak azt, akinek gondoskodása nyomán burjánzanak a növények.
Hogy az utóbbi kategóriába tartozhassunk, csupán némi tudást kell felszednünk magunkra. A páfrányok és a kaktuszok kezdetnek pont jók is lesznek.

Mit tegyél, hogy a szobanövényeid új életre keljenek?

Amikor új növényeket vásárolsz, általában a földjükbe tűzve szokott lenni egy útmutató, amely a növény latin nevén kívül a fény- és víz igényét is tartalmazza egyéb más fontos tudnivalóval együtt.
Ezt általában egy gyors szemrevételezés után eldobjuk, és itt kezdődnek a gondok!
Sajnos, amikor növényeket vásárolunk a lakásba, a növény méreteit vesszük leginkább figyelembe, a többi jellemzője másodlagos a mérlegeléskor.

1. Készíts listát a meglévő szobanövényeidről!

Amennyiben van olyan, amelyiknek nem tudod a nevét, az interneten fényképek alapján könnyen azonosíthatod ezeket. Ezután már csak egy kis kutatómunkára lesz szükség, hogy táblázatos formában összeírhasd, melyiket miként kell - vagyis kellett volna eddig is - gondozni.

2. Használd a feltérképezett tudást!

Most jön a legnehezebb rész: Valószínűleg át kell rendezni a lakásban tartott növényeidet, hogy tényleg az igényeiknek megfelelő helyen lehessenek.
A fényigényes növényeket pakold át a délre nyíló ablakok közelébe, míg az árnyékosabb helyeket kedvelők inkább a ház északi felébe kerüljenek. Arra is érdemes figyelni, hogy szellőztetéskor egyik se kapjon huzatot, valamint a fűtőtestek közelébe az se nagyon kerüljön, amelyik jobban bírja a száraz, meleg levegőt.

3. Alakítsd át az öntözési szokásaidat!

Te is heti egyszer, a hét egy adott napján öntözöd meg a szobanövényeidet? Mindet? Mit mond az újonnan megszerkesztett kisokosod? Vannak olyan növények, amelyeknek ez túl gyakori, míg másokat nem fentről kell öntözni, hanem egy kicsit hagyni kell alulról ázni. A lényeg, hogy pl. az orchideákat sem szabad túl sokáig a vízben hagyni, egy gyenge órácska bőven elég minden ilyen jellegű növény számára ahhoz, hogy elegendő vizet szívjon fel.

Miután minden szobanövény a fajtájának megfelelő gondozásban részesül, és nem lesz egy kalap alá véve, sokkal szebb színűk lesz, valamint gyorsabban fognak fejlődni az eddig stagnálás vagy kókadozás helyett.

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...