2023.03.08. 09:30:00 6500 278

Zöld hüvelykujj, avagy így keltsd életre a szobanövényeket téli álmukból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb háztartásban akad néhány olyan növény, amelyet úgy örököltek a háziak a felmenőiktől, vagy éppenséggel egy kedves ismerősük bújtatta nekik a saját növényeiből. Ezek a növények akár évtizedekig is díszíthetik a nappalinkat, ha megtanuljuk megfelelőképpen gondozni.

Csodaszép szobanövények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csodaszép szobanövények

Angolszász területen fekete hüvelykujjúnak hívják azt az embert, akinek semmiféle érzéke nincs a növényekhez, míg zöld hüvelykujjúnak azt, akinek gondoskodása nyomán burjánzanak a növények.
Hogy az utóbbi kategóriába tartozhassunk, csupán némi tudást kell felszednünk magunkra. A páfrányok és a kaktuszok kezdetnek pont jók is lesznek.

Mit tegyél, hogy a szobanövényeid új életre keljenek?

Amikor új növényeket vásárolsz, általában a földjükbe tűzve szokott lenni egy útmutató, amely a növény latin nevén kívül a fény- és víz igényét is tartalmazza egyéb más fontos tudnivalóval együtt.
Ezt általában egy gyors szemrevételezés után eldobjuk, és itt kezdődnek a gondok!
Sajnos, amikor növényeket vásárolunk a lakásba, a növény méreteit vesszük leginkább figyelembe, a többi jellemzője másodlagos a mérlegeléskor.

1. Készíts listát a meglévő szobanövényeidről!

Amennyiben van olyan, amelyiknek nem tudod a nevét, az interneten fényképek alapján könnyen azonosíthatod ezeket. Ezután már csak egy kis kutatómunkára lesz szükség, hogy táblázatos formában összeírhasd, melyiket miként kell - vagyis kellett volna eddig is - gondozni.

2. Használd a feltérképezett tudást!

Most jön a legnehezebb rész: Valószínűleg át kell rendezni a lakásban tartott növényeidet, hogy tényleg az igényeiknek megfelelő helyen lehessenek.
A fényigényes növényeket pakold át a délre nyíló ablakok közelébe, míg az árnyékosabb helyeket kedvelők inkább a ház északi felébe kerüljenek. Arra is érdemes figyelni, hogy szellőztetéskor egyik se kapjon huzatot, valamint a fűtőtestek közelébe az se nagyon kerüljön, amelyik jobban bírja a száraz, meleg levegőt.

3. Alakítsd át az öntözési szokásaidat!

Te is heti egyszer, a hét egy adott napján öntözöd meg a szobanövényeidet? Mindet? Mit mond az újonnan megszerkesztett kisokosod? Vannak olyan növények, amelyeknek ez túl gyakori, míg másokat nem fentről kell öntözni, hanem egy kicsit hagyni kell alulról ázni. A lényeg, hogy pl. az orchideákat sem szabad túl sokáig a vízben hagyni, egy gyenge órácska bőven elég minden ilyen jellegű növény számára ahhoz, hogy elegendő vizet szívjon fel.

Miután minden szobanövény a fajtájának megfelelő gondozásban részesül, és nem lesz egy kalap alá véve, sokkal szebb színűk lesz, valamint gyorsabban fognak fejlődni az eddig stagnálás vagy kókadozás helyett.

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?