2021.11.18. 09:30:00 6962 244

Zajos és zsúfolt, de a miénk: Isten éltessen Budapest!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Budapest, Budapest, te csodás! Még hogyha, te nem is vagy nagy rajongója fővárosunknak, a mai napon emlékezz meg velünk együtt egy fontos dátumról Fényes Szabolcs ikonikus dalával, hiszen Budapest ma “születésnapját “ ünnepli!

Tűzijáték Budapesten - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tűzijáték Budapesten

1837.11.17-én tartotta alakuló ülését az egyesített Budapest Székesfőváros közgyűlése, és ennek emlékére ezt a napot nevezték ki a magyar főváros születésnapjaként. Habár Pest, Buda és Óbuda egységesítéséről már egy évvel korábban döntöttek.

Rövid történelmi visszatekintés…

A város jelenlegi területének egy része jóval a honfoglaló magyarok előtt is emberek lakta terület volt: már az őskorból vannak erre utaló régészeti leletek, ám az első híres település Aquincum néven vált ismertté. A várost kelták alapították, ami idővel római tartományi székhellyé vált.

A magyarok települését aztán a tatárjárás során elpusztították, de az újjáépített város a 15. századra fontos kulturális központtá fejlődött. A városi élet kibontakozásának a hosszú török uralom szabott gátat, és ez a stagnálás csaknem a 19.századi iparosodásig volt megfigyelhető.

Budapest ma

Országunk fővárosa európai szinten is kiemelkedő kulturális jelentőségű, amelyet nem csupán a rengeteg műemléknek (épületek, templomok stb.) köszönhetően érdemelt ki, hiszen tudományos könyvtárakban, színházakban, fesztiválokban és egyetemekben is bővelkedik.

Daloló Budapest

A városról számtalan dal született, dúdolgass ma te is velünk ezek közül néhányat:

A legrégebbi klasszikus

A táncdal nyomán

A szerelmes külföldi

Ha teheted, látogass el a hétvégén Budapestre: levegőzz a közkedvelt parkok egyikében, sétálj végig a látványosságnak számító hidak néhányján, fogyassz el egy szelet finom tortát, majd koccints egyet a kedvenc romkocsmádban Budapest “születésnapja” alkalmából!

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.