2021.11.18. 09:30:00 6941 244

Zajos és zsúfolt, de a miénk: Isten éltessen Budapest!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Budapest, Budapest, te csodás! Még hogyha, te nem is vagy nagy rajongója fővárosunknak, a mai napon emlékezz meg velünk együtt egy fontos dátumról Fényes Szabolcs ikonikus dalával, hiszen Budapest ma “születésnapját “ ünnepli!

Tűzijáték Budapesten - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tűzijáték Budapesten

1837.11.17-én tartotta alakuló ülését az egyesített Budapest Székesfőváros közgyűlése, és ennek emlékére ezt a napot nevezték ki a magyar főváros születésnapjaként. Habár Pest, Buda és Óbuda egységesítéséről már egy évvel korábban döntöttek.

Rövid történelmi visszatekintés…

A város jelenlegi területének egy része jóval a honfoglaló magyarok előtt is emberek lakta terület volt: már az őskorból vannak erre utaló régészeti leletek, ám az első híres település Aquincum néven vált ismertté. A várost kelták alapították, ami idővel római tartományi székhellyé vált.

A magyarok települését aztán a tatárjárás során elpusztították, de az újjáépített város a 15. századra fontos kulturális központtá fejlődött. A városi élet kibontakozásának a hosszú török uralom szabott gátat, és ez a stagnálás csaknem a 19.századi iparosodásig volt megfigyelhető.

Budapest ma

Országunk fővárosa európai szinten is kiemelkedő kulturális jelentőségű, amelyet nem csupán a rengeteg műemléknek (épületek, templomok stb.) köszönhetően érdemelt ki, hiszen tudományos könyvtárakban, színházakban, fesztiválokban és egyetemekben is bővelkedik.

Daloló Budapest

A városról számtalan dal született, dúdolgass ma te is velünk ezek közül néhányat:

A legrégebbi klasszikus

A táncdal nyomán

A szerelmes külföldi

Ha teheted, látogass el a hétvégén Budapestre: levegőzz a közkedvelt parkok egyikében, sétálj végig a látványosságnak számító hidak néhányján, fogyassz el egy szelet finom tortát, majd koccints egyet a kedvenc romkocsmádban Budapest “születésnapja” alkalmából!

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.