2017.05.16. 14:00:27 15726 296

Vulkántól a tengerpartig: a gyönyörű Tenerife
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak nyáron, hanem akár télen is eltölthetünk Tenerifén egy vagy akár két hetet is! Kulturális látnivalókban kissé szegényes a spanyol sziget, természeti csodákban viszont bővelkedik, így unatkozni egy percig nem fogunk. Csak néhány kulcsszó a Kanári-szigetek legnagyobb tagjáról, melyek igazi kuriózumnak számítanak: fekete homok, vulkán, langyos idő télen is, bálnák!

Tenerife, fekete homokos strand - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tenerife, fekete homokos strand

Tenerife sziget légvonalban kb. 3700 kilométerre van Budapesttől, a Kanári-szigetek legnagyobbika, Spanyolországhoz tartozó terület. 2 ezer négyzetkilométeres területén közel egy millióan élnek állandó jelleggel, de évente 5 millió nyaraló látogat ide!

Tenerife földrajzilag az ellentétek világa. A sziget északi részén óriási sziklákba ütköznek az Atlanti-óceán viharos hullámai, ezzel szemben a sziget déli részén homokos tengerpart fogadja a turistákat.

Az oda utazók többsége a sziget déli részén lévő partrészre (Costa Adeje), Playa de las Americas térségébe megy nyaralni. A sziget déli részén ugyanis több és hosszabban tartó a napsütés. Ezért épültek ide a szállodák, az apartmanházak, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, a kereskedelem.

A sziget közepén robbanásszerűen magasodik a partok fölé nemcsak a Kanári-szigetek, de egyben Spanyolország legmagasabb pontja a Pico de Teide (3718 m), ez a vulkanikus inaktív vulkán. Tenerifén - mivel vulkáni területről beszélünk – egyedülállóan megtalálható a fekete homokos tengerpart, ami ugyan bizarr látványt nyújt, viszont egyben a legnagyobb kuriózuma is a szigetnek (Szantorini szigete még hasonló).

A sziget két nagy területből áll. Az északi vadregényes, csodálatosan zöld, igazi trópusi hangulatot varázsolva az ide látogatónak, városközpontja: Puerto de la Cruz. A sziget fővárosa Santa Cruz, ami a sziget észak-keleti partján található, romantikus hangulatú utcácskákkal, festői szépségű főterével és kikötőjével az ember szívesen ismerkedik.

Santa Crus, TenerifeSanta Crus, Tenerife

Tenerife szigetén egész évben enyhe a hőmérséklet, a forró szaharai levegő a széláramlatok miatt nem jut el ide. A sziget déli részén mindig jó fürdőidő van, és alig van szél.

Tenerifére, lévén spanyol terület, vízum nélkül léphetnek be a magyar állampolgárok, a fizetőeszköz az euró. A szigeten a spanyol persze a hivatalos nyelv, de a déli, turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind tudnak angolul, ilyen-olyan mértékben.

Jóllehet Tenerife földrajzilag Afrikához tartozik, a sziget teljesen európai, azaz spanyolos jellegű. Az ott tartózkodó fekete afrikaiak többnyire illegális bevándorlók nyugat-afrikai országokból. A helyi lakosok nagy többsége spanyol, de sok a hosszabb távra idetelepedett brit nyugdíjas.

Tenerifén a közbiztonság jó, afrikai jellegű higiéniai kockázatok nincsenek, emberekre veszélyes állatok nincsenek. A legközelebbi afrikai part (Marokkó) kb. 300 kilométerre van.

Tenerife nyaraló sziget, kulturális turisztikai látnivalók nincsenek. Lehet viszont kirándulni, és rengeteg létesítmény szolgálja a nyaralók szórakoztatását.

2015 novembere óta észlelhető, hogy az átlagosnál is több külföldi nyaraló jön Tenerifére, mert a terrorizmus fenyegetettségei miatt kevesebben utaznak Tunéziába és Egyiptomba. Tenerifét e tekintetben biztonságosnak tartja az utazói közvélekedés. Ez a sziget felkapottabb településein nagyobb zsúfoltságban mutatkozik meg.  

Teide, TenerifeTeide, Tenerife

10 dolog, ami tetszett Tenerifén

  1. Los Gigantesnél hajókirándulás folyamán nézni a pilóta bálnákat és a delfineket.
  2. Van néhány igazán szép hegyi falu, pl. Masca (Teno Rural park)
  3. Télen élvezni a kellemes, langyos meleget, a finom napsütést.
  4. Meglepően jók a kirándulási lehetőségek a természetben.
  5. Van néhány bámulatos tengerparti szakasz, pl. Playa del Duque, vagy az El Bollullo (Puerto de la Cruz térségében).
  6. A sziget északi része, a Teide-hegy, a vulkanikus tájkép.
  7. Jó a turista infrastruktúra.
  8. Rengeteg szórakozási lehetőség (Loro park, katamarános kirándulások).
  9. Az angollal jól el lehet boldogulni.
  10. Csodásak a napfelkelték és naplementék.

10 dolog, ami nem tetszett Tenerifén

  1. Gyakran zaklatják az embert az utcán az üdülési jogos (time share) apartmanokat kínálgató kereskedők.
  2. Sok a 25-35 év közötti bunkó, alkoholista brit turista, és sok a magát fiatalnak megjátszó nyugdíjas nyugat-európai.
  3. Egyes üzletházakban gagyi a gagyi hátán.
  4. A nagyüzemi turizmus gépiessége és jellegtelensége.
  5. Egyes turista települések túlfejlesztettek, pl. Playa de las Americas.
  6. A zsebtolvajok miatti aggodalom.
  7. A közlekedési dugók Playa de las Americas főutcáin.
  8. Történelmi, kulturális emlékhelyek hiánya.
  9. A vacak brit kaja csomó helyen.
  10. A sziget déli részén a sok fantáziátlan épület.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.