2018.09.14. 18:21:12 12407 324

Vízválasztó felmelegedés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hogyan hat a klímaváltozás a vízrendszerekre? A szárazságok és az árvizek mellett az ivóvizek minősége és a hulladékellátás is függ tőle. A Klímaügyeink elnevezésű konferencián elhangzott előadásban szó esett a fenntarthatóságról és az entrópiáról is...

Atlanti-óceán | Fotó via pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Atlanti-óceán | Fotó via pixabay.com

Ma már kevesen vitatják, hogy bolygónk éghajlata a földtörténeti korok ritmusához képest számottevően nagyobb sebességgel változik. A szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá váltak, hirtelen fellépő szárazság, majd hektikus ütemben előálló vizes periódusok váltják egymást sokszor pusztító viharok kíséretében – mondta el Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. szakembere Az éghajlatváltozás hatása a Föld vízgazdálkodásán tükröződik vissza a legélesebben című előadásában, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen május végén rendezett konferencián tartott.

A Klímaügye(in)k – Climatters - Országos fenntarthatósági szakmai nap elnevezésű nemzetközi rendezvényen Szigeti Tamás elmondta, hogy a Föld légkörének felmelegedésével kapcsolatos tanulmányok szerint az atmoszféra +2 oC-os átlaghőmérséklet-emelkedése visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat meg. Ehhez a jelenséghez még egy – a közgondolkodásban kevésbé ismert – jelenség csatlakozhat: a Nap ciklikus aktivitás-csökkenéséből következő lehűlés.

Az időjárás, illetve a hőmérséklet ingadozása elsődlegesen az érintett területek közelében lévő vízrendszereken keresztül érezteti hatását.

· A száraz időszakokban vízellátási nehézségek jelentkezhetnek,

· A nedvesebb időjárási körülmények idején a felszínen felszaporodó víztömegek árvizet, belvizet okozhatnak,

· Egyben veszélyeztethetik a mélységi vizek tisztaságát, ezzel együtt az egészséges ivóvíz-ellátást is,

· Amennyiben a rendkívül csapadékos klíma, a kommunális és ipari hulladékok szabálytalan elhelyezésével párosul, a hulladékokból kioldódó veszélyes anyagok a vízbázisok elszennyeződését, elfertőződését okozhatják.

Az előttünk álló évtizedekben várható éghajlati, környezeti tényezők tehát komoly kihívást jelentenek az emberiség számára. Az energiahordozók, valamint az élet fenntartásához szükséges édesvizek felhasználásában, összességében a Föld erőforrásainak pazarló kiaknázásában az eddigi gyakorlattal szemben nagyobb önmérsékletre lesz szükség.

Ne feledjük, a Föld összes vízkészletének mindössze 3,4%-a az édesvíz, és ennek is csak töredéke az iható vízmennyiség. A szolgáltatást, termelést végző szervezetek, vállalatok részéről nem lesz elegendő a verbális társadalmi felelősségvállalás hangoztatása, tényleges, a jövő generációinak életfeltételeit kevéssé veszélyeztető technológia alkalmazására lesz szükség. A jövőbeni emberi lét „fenntarthatósága” érdekében természetesen nemcsak a nagyvállalatoknak van kötelezettsége, hanem a társdalom elemi összetevőjének, magának az egyénnek is.

Még egy gondolat a fenntarthatóság kérdésével kapcsolatban: Földünk fizikai anyagforgalmát illetően zárt rendszernek tekinthető, hiszen a kozmikus térből lényegében elektromágneses sugárzás révén kap energiát, amelyet – megváltozott hullámhosszal – visszasugároz a kozmoszba. Ilyen formán érvényesnek tekinthetők rá a zárt rendszerek termodinamikájának alaptörvényei. Ezek közül a második törvény (tétel) a zárt rendszerek entrópiájának növekedéséről szól.

Az entrópia-növekedés pedig többek között egy meglévő szerkezet rendezettségének csökkenését jelenti. Ezt a kikerülhetetlen folyamatot – az előadó véleménye szerint – ma nem veszik számításba a Föld technológiailag fejlett országaiban, amikor az ipari fejlesztéseket, kommunális ellátórendszereket tervezik.

Példaként említette az 1982-es, Gerle György Tervszerű környezetfejlesztés című, az Akadémia kiadónál megjelent munkáját említette. A szerző egyik alapgondolata az, hogy az ipar által előállított valamennyi terméke életciklusa a hulladéklerakókban vagy égetőművekben végződik.

Forrás: laboratorium.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?