2016.11.13. 16:47:15 9120 228

Vitatkoznak a gyerekek? – Mit tehetünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Visszagondolva, mi aztán feladhattuk a leckét az öcsémmel a szüleinknek! Ha valaha rendeztek volna világbajnokságot vitatkozásból, mi biztosan aranyéremmel térünk haza a rangos versenyről. Most már lassan szülőként kellene elgondolkoznom azon, vajon hogyan akadályozhatom meg, hogy az én gyerkőceim még minket is túlszárnyaljanak.

Vitázó gyerekek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitázó gyerekek

Akadályozzam egyáltalán?

Ha nem durva vitáról van szó, egy-egy civódás hasznos is lehet. Sokat tanulhatnak egy ilyen szituációból a gyerekek, így sajátítják el a vitázás, érvelés tudományát.

Könnyen jött, könnyen megy

Az ifjabb korosztály képviselőnek könnyű összeveszniük egymással. Az egyik pillanatban még békésen játszó gyerkőcök szinte másodpercek alatt képesek egymásnak esni valamiért. És nagyjából ugyanennyi idő alatt képesek megbékélni, sőt, azt is elfelejtik, min is vesztek össze.

Ha a vita elfajul

Ahogy azt fentebb írtuk, nem minden esetben kell a szülőnek beleavatkozni egy-egy gyerekek közti vitába. Csakis így tanulhatják meg a vitatkozás képességét, így lesznek képesek arra, hogy felnőttként képesek legyenek meggyőzni a másikat, érvelni a saját igazukról, esetleg elismerni, ha valamiben tévednek. Ám ha az összetűzést a gyerkőcök egy-egy jól irányzott ütéssel, karmolással, harapással igyekeznének megoldani, abban az esetben mindenképpen közbe kell lépni a szülőnek, vagy a közelben lévő felnőttnek. Ugyanez érvényes akkor is, ha szidalmazni kezdik egymást a gyerekek, tehát verbálisan bántják egymást. Már kisgyermekként meg kell tanulniuk, hogy egy-egy vitás helyzetet nem szóbeli, és nem is tettekben megnyilvánuló erőszakkal kell megoldani.

Testvérek között

Ha egy időszakban a tesók többet vitatkoznak, nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolnunk, vagy arra, hogy mi rontottunk el valamit. Bizonyos életkorban többször kerülnek egymással konfliktusba a testvérek, mely személyiségük fejlődéséből, saját határaik, önmaguk kereséséből, és remélhetőleg megtalálásából fakad.

Ha a vitának más oka van

Fontos megfigyelnünk, hogy a gyermek milyen gyakran és főként hogyan keveredik bele egy-egy vitás szituációba? Ha túl gyakran kerül ilyen helyzetbe, sőt, akár ő maga provokálja ki ezeket a szituációkat, meglehet, annak súlyos oka van.

Mi lehet a megoldás?

Természetesen mindenképpen figyeljük meg ezen szituációk kialakulásának a közvetlen okát, illetve azt, hogyan próbálja meg megoldani ezeket a gyermek. Ha úgy érezzük, rossz úton halad a gyerek a vitás helyzetek megoldásában, segítsünk neki, illetve üljünk le beszélni vele, próbáljuk együtt megfejteni, vajon miért keveredik olyan gyakran vitás helyzetekbe. Ha mi, szülők, nem boldogulunk, ne féljük szakember segítségét kérni.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...