2015.12.12. 08:48:14 7520 187

Veteránokon készülnek péniszátültetést végrehajtani Amerikában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Péniszátültető műtéteket készülnek végrehajtani sérült amerikai háborús veteránokon a Johns Hopkins Egyetem (JHU) orvosai. A 12 órás beavatkozás magába foglalja a legfontosabb idegek és erek összevarrását, amelynek segítségével helyreállítható a szerv vizelési és végső soron a szexuális funkciója is - írja a BBC.

Veterán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Veterán

Az orvosokból álló csapat 60 veteránt készül megműteni a kísérlet részeként. Az első beavatkozáskor egy fiatalon elhunyt donor hímtagját ültetik át a család engedélyével.

Az orvosok szerint van remény arra, hogy a páciens 6 és 12 hónap közötti időn belül már érezni is képes lesz az átültetett nemi szervvel. A sérülések és az operáció sikerének függvényében még az is lehetséges, hogy az átültetett szervekkel a későbbiekben gyermeket is nemzhetnek a páciensek.

Mivel eddig csak egyetlen esetben - 2014-ben a Dél-Afrikai Köztársaságban - volt példa sikeres hímvesszőátültető műtétre, a tudósok óvatosságra intenek a várakozások tekintetében. Hasonlóan más transzplantációs műtétekhez, a beavatkozás járhat együtt vérzéssel és fertőzéssel, valamint szintén mérlegelni kell a kilökődést meggátoló gyógyszerek élethosszig tartó szedésének mellékhatásait is.

A pácienseket emellett alaposan fel kell készíteni arra, hogy képesek legyenek megbirkózni a beavatkozás pszichológiai hatásaival. Más hasonló operációk - például kéz- és arcátültetés - esetén aggodalmat okozott, hogy a páciensek esetleg nehezen tudják elfogadni sajátjuknak az átültetett szerveket.

Carisa Cooney, az egyetem kutatási vezetője szerint orvosaik sok évet töltöttek a felkészüléssel és az etikai problémák megvitatásával. Hozzátette: a megfelelő páciensek számára az operáció valóban az életminőség javulásával járhat, és segítheti őket visszatérni a társadalomba.

A műtéten átesett veteránokat öt évig fogják megfigyelni, ez idő alatt a tudósok szeretnének bizonyítékokat gyűjteni arról, érdemes-e szélesebb körben is alkalmazni az eljárást.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2001 és 2013 között összesen 1367 katonai szolgálatot végző, többségükben 35 évnél fiatalabb férfi szenvedett a nemi szerveit érintő sebesüléseket Irakban és Afganisztánban.

Sok katona sérülését házi készítésű robbanószerkezetek okozták. Bár létezik megfelelő védőfelszerelés, néhány katona inkább nem viseli, mivel akadályt jelenthet a gyors mozgásban.

Mindeddig hivatalosan két péniszátültető műtétet hajtottak végre a világon. Az egyik Kínában történt 2006-ban, a források szerint az operáció ugyan jól ment, ám a szervet a páciens később pszichés okokból mégis eltávolíttatta.

Az egyetlen sikeres péniszátültetésként számon tartott második műtét Fokvárosban zajlott, ahol egy fiatal férfi kapott új péniszt, miután a sajátjából csupán egyetlen centiméter maradt meg egy félresikerült körülmetélés eredményeként.

A mindmáig egyedülálló műtétet végrehajtó orvosok bevallása szerint sokat tanácskoztak arról, hogy az operáció, amely egy szívátültetéssel összehasonlítva nem volt életmentő beavatkozás, etikusnak tekinthető-e, vagy sem. A legújabb jelentések szerint a műtét sikeres volt, és a páciensnek már gyermeke is van.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...