2020.02.15. 18:13:51 10199 340

Vesénk és májunk barátja a mezei katáng, azaz a vadcikória
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszirózsafélék családjába tartozó növényfajt nemcsak az ásványi- és vitamintartalma miatt érdemes megismerni, hiszen széles körben alkalmazható gyógynövényünk is. Jótékony hatással lehet a májműködésre, az anyagcserére továbbá az emésztésre. Élénkítő, gyulladáscsökkentő és egyben hashajtó hatást is tulajdonítanak neki, míg egyes vizsgálatok szerint a vastagbél daganatos megbetegedésének kockázatát is csökkenti.

Gyógynövények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógynövények

A katángkóró néven is ismert többnyire kék virággal virágzó, lágy szárú növény egésze tejnedvet választ ki. Őseink étvágyjavító, epehajtó és tisztító hatása miatt alkalmazták.

Felhasználási területei

Gyökere meglehetősen sok inulint tartalmaz, aminek vércukorszint csökkentő hatást tulajdonítanak. A cukorbetegek számára azért szokták ajánlani, mert csökkentheti a betegség során fellépő túlzott vizeletürítést és szomjúságérzetet.

Ellenben a növény föld feletti részéből kinyerhető fenolsav vízhajtó hatású. Kiváló máj- és veseméregtelenítő gyógynövényünk hatékony lehet bizonyos emésztési zavarok kezelésében – puffadás ellen, bélműködés elősegítése. Ez utóbbi hatása miatt számos fogyasztótea egyik alkotóeleme, ugyanis nem engedi, hogy az elfogyasztott étel teljesen felszívódjon az emésztőrendszerünkben, illetve lerakódjon a szervezetünkben.

A máj és a vese tisztítása mellett a lépet is tisztítja. A katáng a cikóriasav és a flavonoidok mellett laktont tartalmaz; ennek a hatóanyagnak köszönhetően elősegítheti az epehólyag működését.

Ha magunk gyűjtenénk

Júliustól szeptemberig tartó virágzásakor a hajtás maximum 40 cm-es felső részét vágjuk le a tőlevelekkel együtt.

Kora ősszel pedig a gyökere gyűjthető: 1 rész vadcikória gyökérhez 2 rész friss herbát számoljunk.

Fogyasztási tanácsok - belsőleg

3 g teafüvet 2,5 dl vízben főzzünk, majd szűrjünk le, de ne használjunk fém szűrőt! Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk el. (Köszvényre és ízületi betegségekre is szokták ezt a főzetet javasolni.)

A mezei katángból főzött főzet hígítva 6 éves kor feletti gyermekeknek is adható.

Figyelem! Alkalmazása terhesség és szoptatás ideje alatt ellenjavallt! Májra és epére évente kétszer:

Reggelente éhgyomorra igyuk 3 hétig. Az első héten minden nap, a másodikon kétnaponta, míg a harmadikon minden 3. nap kell fogyasztani.

Vízhajtásra:

Két-három napon keresztül reggelente egy csészényi.

Fogyasztó keverékként:

Egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és fél rész fehér árvacsalán keverékét javasolt fogyasztani. Egy teáskanál keveréket egy percig főzzük 3 dl vízben, végül pótoljuk ki az elfőtt vizet. Ebből igyunk meg minden étkezés előtt egy decit. A napi adagot érdemes előző este elkészíteni.

Figyelem! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, javallatot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!