2015.01.12. 20:00:00 6771 24

Velencéről kritikus szemmel - mielőtt karneválozni indulsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A velencei karnevál igazi téli csemege az utazni vágyóknak, ám nem árt tisztában lenned azzal a ténnyel, hogy ilyenkor az egyébként is tömött város még több turistát vonz, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné teheti a látogatást. Ha nem kedveled a tömeget, akkor inkább a karnevál előtt vagy után látogasd meg ezt a méltán népszerű várost!

Velence - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Velence

Mikor utazz Velencébe?

Évente 25 millió turista látogat ide, ez napi átlagban akár 100 ezer is lehet. Annyira nagy a tömeg, hogy foglalkoznak a turisták napi látogatásának valamilyen korlátozásával, akár valamilyen belépőjegyes rendszerrel. (Momentán Velence polgármestere ezt ellenzi.) A legtöbben persze a karnevál idején jönnek, ilyenkor egyszerre akár 150 ezren is lehetnek, ami az utcákon legjobb esetben is csak araszolgatást enged meg a gyalogosoknak.

A legszebb időszak az időjárás szempontjából a késő tavasz/kora nyár, viszont ilyenkor van a legtöbb látogató (a karneváltól eltekintve). Nagyon sok a túrista a nyár végén is, pedig akkor nagy a hőség és sok a szúnyog. Kellemes az őszi látogatás, de az a hátránya, hogy ilyenkor sanszos az acqua alta, azaz az áradás, ami komplikálttá teheti a turistáskodást. Az acqua alta október és január között fordul elő a leginkább, de az év más hónapjaiban is bekövetkezhet. Télen nincs annyi turista, viszont kemény hideg lehet. Az Adria felől jövő szelek miatt ez a hideg csontig hatoló.

Látnivalók

Canal Grande

Velence fő és gigantikus vízi útja partján méltóságteljes reneszánsz palotákkal, a vízen színes, látványos gondolákkal és vaporettókkal.

Természetesen hajóról a leglátványosabb. Nem kell ehhez turista városnéző hajó, elég a menetrend szerinti, annak is a szabadtér farrésze. Szerintünk a Canal Grande-n nincs sok értelme gondolázni, az inkább a keskeny vízi utakon érdekes. Fotózás szempontjából a Szent Márk tér irányába történő hajózás a legjobb szög. Ügyelni kell e tekintetben, hogy az adott napszakban merről süt a nap.

Vaporettóval az adott vonal járatirányának függvényében az utazás lehet 10 perc, de akár 45 is. A csúcsidőszakokban a hajók dugig tele vannak, főleg az 1-es és a 2-es járat. Érdemes esetleg többnapos jegyet venni. Este 10 után már nincs annyi ember a vaporettókon. A látvány romantikus jellegét némileg rontja a túl sűrű hajó- és embertömeg.

További látnivalók:

 • Szent Márk tér
 • Szent Márk-székesegyház
 • Dózse-palota
 • Campanile
 • Piazetta
 • Óratorony
 • Santa Maria dei Miracoli
 • Cannarego negyed
 • a legszebb paloták
 • Teatro La Fenice

10 dolog, ami tetszeni fog Velencében

 1. Este a turisták által nem frekventált is utcákon, a hidakon ballagni, misztikus a miliő
 2. Velencében eltévedni is öröm
 3. Jó a közbiztonság, éjszaka is, az autók nélküli utcák sokasága
 4. A Canale Grande-n az egyes vagy a kettes számú vaporettóval mindkét irányba utazni és így mindkét oldal épületeit megcsodálni
 5. A Scuola Grande di San Rocco a Tintoretto festményekkel (10 euró a belépőjegy)
 6. A Don Giovanni előadás életre szóló élménye a Teatro la Fenice Operaházban
 7. A rengeteg látnivaló a Dózse palotában
 8. A turistatömegek elől elmenekülni a roppant hangulatos Cannaregio negyedbe
 9. Hogy már tilos etetni a galambokat a Szent Márk-téren (régebben még madáreledelt is árultak a téren)
 10. A velencei karnevál hihetetlen fogataga és színpompája, a szuvenírként hazahozott csodás maszkok

10 dolog, ami nem fog tetszeni Velencében

 1. Alig látni helyi embereket, mindenki turista, tömegnyomor (Rialto, Szent Márk tér), lökdösődések, sorban állások (múzeumoknál, palotáknál)
 2. Drágaság (főleg az éttermek), a turisták pénztárcájának kifosztása hatékonyan működik
 3. A Szent Márk-téren nem lehet csak úgy leülni, mármint a vendéglői teraszokat nem számítva
 4. A sok galamb és kutyaürülék
 5. Esős időben itt még kellemetlenebb, mint máshol
 6. A sok falfirka (még a Rialto hídon is!)
 7. Nyáron átlengi Velencét valami szag, ami kissé kellemetlen
 8. A pincérek túlterheltnek, idegesnek, mogorvának tűnnek
 9. Este 9 óra után szinte minden bezár
 10. A vízi buszok irtó zsúfoltak

Forrás: utikritika.hu

Velencei érdekességek

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.