2015.03.09. 14:30:04 9127 245

Vedd komolyan a sétát és mozgasd át magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha szeretnél fittebb lenni, de nincs pénzed edzőteremre vagy aerobik órákra, a futást pedig kínzásnak tartod, akkor próbáld ki a tempós sétát! Nincs is jobb, mint a kora tavaszi napsütésben gyalogolni egy kicsit, vagy esti levezetésként bejárni a környéket.

Séta, túra, sport - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Séta, túra, sport

Kezd kicsiben!

Ha jelenleg nem vagy túl aktív, akkor kezd heti három alkalom 20 perces sétával, majd fokozatosan emeld a séta-adagot heti 5 alkalom 30 perces sétára.

Idő vagy távolság – mind a kettő számít!

A szakértők szerint a sebesség a lényeg, hiszen, ha 5 km-t gyalogolnál, de 5 órádba telik, az nem éppen fitt egészségügyi állapotról árulkodik. Tehát távolságra és időre is ki kell tűznöd egy célt, és azt sem árt, ha a pulzusodat is figyeled közben.

A leghatékonyabb akkor vagy, ha körülbelül 6-7 szót még össze tudsz fűzni, de nem tudsz folyamatosan beszélni. Ha csak kapkodsz a levegő után, akkor lassíts, ha kényelmesen tudsz beszélni, akkor gyorsíts!

Szerezz egy társat az esti sétákhoz!

Kellemesebb a séta, ha társaságban vagy. A párod, egy kutya vagy egy jó barát, hasonló ambíciókkal segíteni fog, hogy motivált maradj. Mindig legyen nálad telefon, és kerüld az üres, sötét utcákat.

Használj pedométert!

Vegyél egy lépésszámlálót, vagy tölts le egy alkalmazást a telefonodra, aminek a segítségével folyamatosan követni tudod a teljesítményedet.

Találj újabb kihívásokat!

Ha már úgy érzed, hogy a hagyományos séta nem elég próbáld ki a következőket:

  • Sétálj gyorsabban! Tűzd ki, hogy a szokásos távot rövidebb idő alatt teszed meg.
  • Sétálj hegynek (vagy dombnak) felfelé.
  • Próbáld ki a Nordic Walkingot!
  • Dolgozz karral is!
  • Menj terepre! Próbáld ki milyen egy sziklás felszínen sétálni.
  • Vegyél fel egy közepes nehézségű hátizsákot és sétálj azzal. A csuklóra és bokára erősíthető súlyokat viszont kerüld, mert sérülésveszélyesek.
  • Túrázz heti rendszerességgel!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...