2016.01.11. 14:33:53 17706 359

Variációk sertéssültre – a fokhagymás, a mustáros és a favágó!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A változatosság kedvéért néha napján belefér egy-egy sertéssült is az ember életébe. Főként, ha jóféle házi forrásból szerezte be a húst, és ha a csirke már a könyökén jön ki. Laktató és finom sülteket lehet készíteni, amivel ráadásul sokat foglalkozni sem kell, mert betoljuk a sütőbe, megsül és kész. Lehet fogyasztani!

Sertéssült - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sertéssült

Amikor ilyen hideg van, egy kicsit zsírosabb ételekre vágyik a szervezet, ha módjával tesszük, és laza salátával tálaljuk, akkor akár egy sertéssült is belefér az étrendbe. Azért a koleszterinszintjére mindenki vigyázzon!

Fokhagymás sült sertéscombból

Hozzávalók:

  • 4-5 szelet sertéscomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring, majoránna
  • 1 dl vörösbor
  • zsiradék

A vöröshagymát karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A sertésszeleteket egyesével befűszerezzük (fokhagymával és száraz fűszerekkel), és egy kicsit állni hagyjuk (1 órát). Egy tepsit vékonyan kikenünk zsírral és belehelyezzük a hússzeleteket. Rátesszük a vöröshagyma szeleteket, és nagyon kevés zsírt morzsolunk még rá. Felöntjük vörösborral és egy kicsit vízzel, majd 1 órán keresztül közepes hőmérsékleten, alufólia alatt pároljuk. Közben locsolgatjuk, egyszer meg is fordíthatjuk a húsokat. Majd levesszük az alufóliát és magasabb hőfokon megpirítjuk.

Mustáros Sertéscomb

Gyakorlatilag az előzőhöz hasonlóan készül, azonban a fűszereket 2-3 kanál mustárban keverjük el és ezzel kenegetjük meg a húsokat. Vörösborral természetesen nem öntjük fel ezt a változatot. Mielőtt teljesen elkészülne, tejföllel is megkenegethetjük a húsok tetejét, megszórjuk sajttal (vagy füstölt sajttal) és így sütjük az utolsó fél órában.

A sertéscombot tarja szeletekkel is helyettesíthetjük. Mindegyik fűszerezés isteni a tarjához is.

Próbáld ki a mézes mustáros pácot is! Mustár és méz fele-fele arányban, olaj, só, bors, fokhagyma, mehet bele a hús. 4-5 óra pácolódás és irány a sütő! A fenti módszerrel megsütjük. A méztől ragacsos és ropogós lesz, ha szeretitek az édes-savanyú fogásokat, akkor ez is ízleni fog.

Favágó sertésszelet – ha igazán tápláló fogásra vágysz!

  • 4 szelet sertéshús (tarja, comb vagy karaj)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 db tojás
  • olaj
  • só, bors, majoránna

Ehhez a sülthöz ki kell klopfolni a hússzeleteket, majd sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük őket. Forró olajban 5-5 percig sütjük mind a kettő oldalukat. Közben a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát kockákra vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk. Kivesszük a húst az olajból és ugyanahhoz a zsiradékhoz hozzáadjuk az imént előkészített alapanyagokat. Ezeket összerottyantjuk, majd a tűzálló tálba helyezett húsra halmozzuk. Negyed órára a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és összesütjük őket. A tojásból tükörtojást sütünk, és a kis halmot tetejére tesszük, miután kivettük a sütőből.

Tálaljuk egy laza zöldsalátával, amire citromos-olívaolajos öntetet készítünk, vagy különböző párolt zöldségekkel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A népszerű akril – Megéri-e ebből készült termékeket vásárolni?

Az akril népszerűségét leginkább költséghatékonyságának, könnyen megmunkálhatóságának, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. Az anyag ezen tulajdonságait figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több területen – a munkahelyi irodáktól a lakóingatlanokig – tartanak igényt a használatára. Könnyen tisztítható, sérülés esetén pasztával egyszerűen javítható felületének köszönhetően az otthonokban is gyorsan közkedveltté vált. Milyen egyéb ismérveivel nyerheti el a tetszésünket?

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.