2016.06.23. 17:12:23 10538 274

Válasszunk naptejet! De hogyan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napvédelem rendkívül fontos, és nem szabad elhanyagolni, akkor sem, ha csak egy városi sétára készülünk, hiszen ilyenkor még könnyebben leéghetünk, éppen hanyagságunk miatt. És kis szeretne pipacspirosra égett bőrrel hazatérni egy szimpla kávézásból…, amit természetesen a kávézó teraszán fogyasztottatok el, mert olyan jó idő volt.

Leégés: fontos a naptej használat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leégés: fontos a naptej használat

Számít a bőr tónusa

Ha alapvetően fehér a bőröd, akkor magas faktorszámú naptejet válassz, különösen az első napozások alkalmára. Akár a 40-es faktor sem túlzás, sőt az 50-es sem. Aztán később csökkentheted a faktorszámot, de 30-nál alább ne menj! A barnább bőrűek is vigyázzanak magukra, első napozások alkalmával válasszanak 30-as faktort, majd később csökkentsék 20-asra. A kreol bőrűeknek a 10-es, 15-ös faktorszámú naptej is elegendő lehet, de ők is védekezzenek a nap elleni, hiszen hiába nem ég le a bőrük, a káros sugarak ellen nekik is védekezni kell. Igaz, ritkán égnek le, de velük is előfordulhat.

Olyan naptejet válassz, ami UVA és UVB védelemmel is rendelkezik!

Nem elég egyszer használni

Ha már a napon vagy, és ott kened be magad, azzal szinte semmit nem érsz. A legtöbb naptejen szerepel az az utasítás, miszerint a napozás előtt 30 perccel alkalmazzuk az első réteget. Ha az egész napot vízparton töltjük, akkor napjában többször is pótoljuk a krémezést. Hiába vízálló a krém, fürdés után érdemes bekenni magunkat és partnerünket is.

A faktorszám lényegében arra utal, hogy mennyi időt tölthetünk vele biztonságosan a napon, szóval mindenképpen újra kell használnod, ha el akarod kerülni a legégést egy egész napos strandolás során, egyszer nem elég.

Ráadásul a naptejekkel sem szabad délelőtt 11 és délután 4 óra között a tűző napon tartózkodni, mivel ekkor a legmagasabb az UV sugárzás. Ilyenkor húzódjunk az árnyékba, sziesztázzunk, ebédeljünk, pihenjünk.

Érzékeny bőr

A bőr típusunkra is legyünk figyelemmel, amikor naptejet választunk, hiszen lehet, hogy egy olcsóbb fajtával rontunk a bőrünk állapotán. Az arcra lehet kapni külön erre a célra való, kímélő naptejet, ami kisebb tubusban van, s általában magasabb faktorszámú (min. 30). Ezt akár sétákra is magunkkal vihetjük.

Gyerekek és napozás

A kicsikre is figyeljünk, hogy az említett kritikus időszakban ne a napon pancsizzanak. Naptejek közül direkt, az ő részükre fejlesztett gyermek naptejet válasszunk, magas faktorszámmal. A nap során gyakran kenegessük őket. A legkisebbeket vékony öltözékkel is óvjuk.

A szemünk is érzékeny

Ne feledkezzünk el a szemünk védelméről sem, használjunk megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget, szalmakalapot. 400 nm védelemig válasszunk szemüveget, ez már az UVA és UVB sugárzástól is véd. A karcokkal vigyázzunk, hiszen ezeken a helyeken nem fog jó védelmet biztosítani napszemüveg.  

Forrás: webbeteg.hu, bhc.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.