2022.01.26. 12:15:00 8115 226

Válás ügyvéd nélkül? Lehetséges, de legyél résen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A válások zöme tárgyalótermekben zajló háborúvá válik, és a felek súlyos összegeket költenek az ügyvédeikre. A vitás válás helyett, lelki világunk és pénzügyi helyzetünk is megköszöni, ha békésen és külső közreműködő nélkül oldjuk meg a kapcsolat jogi rendezését.

Vagyonmegosztás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vagyonmegosztás

Vajon a gyakorlatban is kivitelezhető ügyvédi segítség nélkül lebonyolítani egy válást? A felek “baráti” különválása abban az esetben elképzelhető, amelyikben az eljárás nem vitatott, de ez ugyancsak nagyfokú kompromisszumkészséget feltételez a férj és a feleség részéről.

A nem vitás válás

Amennyiben a jelenlegi házastársak a felmondással kapcsolatos minden vitás kérdést meg tudnak vitatni, akkor a válóper gyakorlatilag lezajlik közös megegyezéssel. Ilyenkor a feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elhatározásuk végleges és külső befolyásolás nélkül hozták meg döntésüket.
A házassági kötelék felbontásának egyik kardinális pontja a közös kiskorú gyermek(ek) elhelyezésen túl a vagyonmegosztás kérdése. Ezeken kívül a közös kérelemre történő felbontás feltételei még, hogy a felek meg tudjanak állapodni a különélő szülő és a gyerek közötti kapcsolattartás rendjéről, a gyerektartás (esetleg házastársi tartás) mértékéről, valamint a közös ingatlan és adósságok sorsáról.

Fontos, hogy az egyezség pontosan legyen megfogalmazva a későbbi félreértések elkerülése végett, és figyeljünk arra is, hogy egyetlen kérdés se maradjon nyitva. A válási okiratok, pl. keresetlevél házassági bontóperben és további szükséges pótlapok, az internetről is letölthetők. Ha a válási procedúra más részéhez nem is akarnak a felek, ehhez a mozzanathoz javasolt ügyvédi segítséget kérni.

Befolyásoló tényezők

Ez a kíméletes és költséghatékony megoldás azonban nem minden esetben lehetséges, mivel az egyik fél különösen sértve érezheti magát a másik fél döntése vagy tettei miatt. Amikor nem a jogi kérdések megvitatása akadályozza a válás menetét, lehet, hogy elegendő (és megfontolandó) mediátor személyének bevonása az ellentétek elsimításához.

Az erős érzelmek befolyásoló tényezők lehetnek a házasságot közösen felbontani szándékozott ügymenetnél is, de ilyen esetben különösen javasolt tiszta fejjel fókuszálni a teljes kép átgondolására, hogy ne hozzunk a későbbiekre és önmagunkra nézve hátrányos döntéseket. Ha mielőbb szabadulni akarunk a nem kívánt házassági köteléktől, akkor is adjunk elég időt a szétválás körülményeinek lefektetésére!

Forrás: www.womendailymagazine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...