2022.02.22. 12:15:00 7844 271

Valami bűzlik...de nem Dániában! Mitől lehet rossz testszagunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A test bőrön keresztüli kipárolgása az emberi lét szükséges velejárója. Életünk során az izzadás mértéke változó intenzitású (pubertás, stresszhelyzetek, változókor stb.), de egyénenként is egészen eltérő lehet: Van, akinél kevésbé észrevehető, míg másnál egészen zavaró.

Kellemetlen testszag - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kellemetlen testszag

Gondoltad volna, hogy az általad kibocsátott szag rengeteg mindent elárul rólad? A testszag és még a leheletünk is függ az életkorodtól, attól, hogy miket eszel, és az egészségügyi állapotodtól is. Az emberi szaglás nem túl fejlett, azonban mégis számos személyiségjegyet azonosíthat, amiket még az úgynevezett “kamionos fürdő” sem rejt el.

Testszagunkat megváltoztatni képes dolgok

Cukorbetegség

Ha az étrendtől függetlenül gyakran észlelsz magadon vagy valakin a környezetedben gyümölcsös vagy acetonos leheletet, jobb kivizsgálást kérni. Ez sajnos cukorbetegség jele is lehet.
Inzulin nélkül a vércukor a véráramban marad, a cukor helyett zsír kezd el égni, és ketonok halmozódnak fel a vérben. Acetonos leheletet a túlzott alkoholfogyasztás, a keto-diéta és böjt is okozhat.

Fűszerek és aromás ételek

A fűszeres és erős ételek aromás illata a fogakra és a nyelvekre tapadva oly módon módosíthatják a leheletünket, amelyet talán nem találunk túlzottan kellemesnek.
Az emésztés során pedig olyan kémiai vegyületek szabadulnak fel, amelyek nemcsak a lehelet illatát befolyásolhatják, hanem a bőr pórusain keresztül is érezhetők lehetnek. Ilyenek a hagymafélék, a csípős fűszerek és a kapszaicint tartalmazó ételek. ez utóbbi miatt az izzadás is fokozódhat.
A fokhagymás leheletet egy alma vagy mentás, illetve petrezselymes étel elfogyasztásával ellensúlyozhatjuk.

Keresztesvirágú zöldségek

A karfiol, a brokkoli és a káposztafélék emésztésekor kéntartalmú vegyi anyagok szabadulnak fel, amik felszívódnak, majd az izzadás során választódnak ki a szervezetből. Az ebből fakadó jellegzetes szag akár 6 órán át is kísérőnk lehet.
Emiatt azonban kár lenne lemondanunk az ilyen zöldségekről, hiszen a bennük rejlő kálium, foszfor és rostok nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ha közömbösíteni szeretnénk a velük járó kéretlen illatot, egy csipet sóval együtt forraljuk fel a keresztesvirágú zöldségeket.

Húsfogyasztás és stressz

Több különböző felmérés eredménye szerint a kevesebb húst fogyasztó személyek verejtéke és bőrének illata vonzóbb azokénál, akiknél gyakran kerül húsétel a tányérra.
Kellemetlenebb lesz a testszagunk akkor is, amikor stressz helyzetbe kerülünk. Amikor környezeti hatások végett izzadunk, más mirigyek hűtik le a testet izzadással, mint amikor stressz ér minket. Ilyenkor intenzívebb az izzadás, és ezt a kellemetlenséget még a bőrön található baktériumok is fokozzák. Valójában a baktériumok a felelősek azért, hogy a kibocsátott verejtéknek kellemetlen szaga lesz.

Ez csak néhány a leggyakoribb okokból, de ritkább esetben a testszag változása összefüggésbe hozható pajzsmirigy túlműködéssel, májproblémával továbbá tesztoszteronszint változással és anyagcserezavarral is.

Forrás: www.healtdigest.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...