2022.02.21. 15:42:52 7152 224

Utazni szeretnél? Biztosítsd magadat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első Covid-sokk után, amikor teljesen leállt minden mozgás az országok között, igyekeztek az utazási irodák és a turizmushoz kötődő társaságok gyorsan reagálni a hirtelen jött változásra. Ez többé-kevésbé sikerült is. A legnagyobb bonyodalmat ebben a válságban mégis az információáramlás, illetve annak a hiánya, nehézkessége okozta. Több internetes hírportál is arra hívta fel az utazni vágyók figyelmét, hogy aki a szigorítások ellenére mégis útnak indul, feltétlenül tájékozódjon az adott ország pillanatnyi helyzetéről és beutazási követelményeiről. Mára már valamennyire helyreállt a rendszer, de azért nagyon kell figyelni, és tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, mire kell készülnünk, ha tényleg nyugodt pihenést szeretnénk, nem pedig egy kész horror-túrát.

Utazás Covid idején - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazás Covid idején

Ugyan a mai napra már sok ország enyhített a beutazási követelményeken, de még mindig érhet bennünket olyan meglepetés, ami nem csak az élményt teszi tönkre, de súlyosan károsítja az anyagi helyzetünket is. Egy-egy váratlan szituáció ugyanis a külföldi turista számára pokollá változtathatja az utazást, ami még ráadásul több milliós tétellel is párosulhat, amit bizony behajtanak rajtuk, bármilyen rosszul is esik. Az ilyen váratlan helyzetekről számoltak be magyar utazók a keleti országokba való látogatásaik után. Ezekben az országokban ugyan a beutazás már egyszerűbb az eddigiekhez képest, de egy egész komoly "üzletágat" építettek fel arra, hogy egy pozitív covid teszt után karanténba kényszerült turistákat úgynevezett kórház hotelekbe szállásolják el. Ez, amellett, hogy felér egy tíz napos szigorított, szinte már fegyházzal, elég sokba fájhat az óvatlan és naiv magyarnak.

Ugyanis, ha nincs erre az esetre kellően felkészülve, jó előre, akkor az ilyen "elszállásolás" egy éjszakára akár 300 000 forintjába is kerülhet, fejenként! Sajnos a helyi egészségügyi erők az erre az időszakra biztosított ellátása viszont messze nem ér fel azzal, amit ki kell fizetnünk ezért. Nem elég, hogy egy teljes vagyont hajtanak be rajtunk, az ebbe a kellemetlen helyzetbe került magyar utazók arról számoltak be, hogy az ellátás enyhén szólva is szerény. Diákszálló jellegű szállás, egy szűk szoba, ahonnan maximum az erkélyre léphetnek ki, ha egyáltalán van. Az étkezés pedig a helyi szokásoknak megfelelően nincs túlbonyolítva, azaz rizs, minden áldott nap, valami más szósszal nyakon löttyintve. Ennyi. Hát, ha valaki mondjuk arra hajt, hogy tíz napot szán egy kemény, de annál többe kerülő fogyókúrára, az nyugodtan vágjon bele. A többség pedig szerintem nyaralás gyanánt nem ezt az élményt választaná, ha tehetné. Na de mi van akkor, ha nem teheti? Nyilván senki sem úgy indul el, hogy "hurrá, egy karantén kórházban leszünk két hétig!"

Továbbá az is komoly fejtöréssel és anyagi veszteséggel jár ilyen esetekben, hogy természetesen a repülőjegyünket módosítani kell. Illetve a helyi szabályoknak megfelelően ugyan az ideiglenes zárkánkból tíz nap után biztosan kiszabadulunk, de a kiutazáshoz is negatív teszteredményt kell produkálnunk sok esetben. Mi történik olyankor, ha valakinél ez sem megy még jó ideig? Láttunk már ilyet… Ebben az esetben a további helyi ellátásunkról és szállásunkról már saját magunknak kell gondoskodnunk a repülőjáratunk indulási idejéig. Szóval, teljes rémálom! Nem is kívánom ezt senkinek.

A jó hírünk azonban az, hogy a nagyobb biztosítótársaságok ma már reagáltak erre az állapotra is. Olyan utazási biztosításokat tudunk kötni nyaralás előtt, ahol a Covid már szerepel a biztosítandó események között. Arra azonban mindenképp figyelnünk kell, hogy ez a biztosítás ne csak árában legyen elfogadható számunkra. Feltétlenül böngésszünk át mindent, és tájékozódjunk megfelelően arról, hogy a szerződésünk pontosan mire jó. Milyen szolgáltatást nyújt baj esetén és mekkora biztosítási összegről szól. Továbbá tartsuk elérhető közelben az utazás alatt a kötvényünket és azt a telefonszámot, amin a biztosítót bárki, bámikor el tudja érni és értesíteni az asszisztenciát a velünk történt eseményről. Ugyanis nem csak a Covid okozhat gondot egy ilyen út alatt.

Gyakorlatilag bármi megtörténhet velünk. Ez azt jelenti, hogy úgy kell magunknál tartanunk ezt a dokumentumot, mint a legnagyobb kincsünket, és angol nyelven is érthetővé tenni bárki számára, hogy hol tudja ezt a biztosítást az érdekünkben érvényesíteni. Ugyanis, ha mi olyan öntudatlan állapotba kerülünk, hogy ezt esetleg nem tehetjük meg, a biztosításunk akkor is érvényes. Csak gondoskodnunk kell arról, hogy az eseményről az illetékesek még időben értesüljenek. Reméljük soha, senkinek sem lesz erre szüksége, de mivel az ördög nem alszik, az óvatosság nem árt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...