2014.08.01. 07:00:00 4692 19

Utazás földön, vízen és babakocsiban - 9+1 tipp a gyerekes nyaraláshoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még javában tart a nyár, a vakáció, sokan még csak ezután indulnak útnak egy másik város, ország felé, vagy valamilyen vízpart mellé. Akadnak, akik kettesben, mások baráti társasággal vágnak neki a várva várt napoknak. Ám nemcsak nekik, a kisebb vagy nagyobb családoknak is kijár a pihenés. És hogy a nyaralás valóban kikapcsolódás legyen anyának, apának, babá(k)nak egyaránt, nézzünk néhány megszívlelendő tanácsot!

Családi nyaralás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Családi nyaralás

Sok család bizony félelmekkel telve indul el hosszabb vagy rövidebb nyaralásra, hiszen nem egyszer az otthon-játszótér távolság is egy tortúra. Vajon ki tud úgy kapcsolódni a szülő is, ha –az idegen hely miatt- talán még nagyobb odafigyelést igényel a csemete. Néhány apróságra odafigyelve talán elejét vehetjük az apróbb, vagy nagyobb kellemetlenségeknek.

Kezdjük az elején!

A legeslegelején! Vagyis a szállásfoglalásnál. Akár szállodába, panzióba, apartmanba megyünk, készítsük fel magunkat, és persze, a vendéglátót is, hogy gyerekkel érkezünk. Érdemes rákérdezni, van-e az adott szálláshelyen kiságy, utazóágy, kiskád, etetőszék. Ha igen, annak előrelátható kihasználtságát is érdemes megtudni - valószínűleg nem mi leszünk az egyetlen család a környéken. Továbbá a gyerek számára érdekes programok, játékok, foglalkozások után sem árt érdeklődni. És igen, a romantikát, privát szférát el lehet felejteni, a családi nyaralás nem erről szól.

Még mindig az előkészületek

Ha külföldre utazunk, mindenképp érdeklődjünk a beutazás feltételeiről. Útlevél, okmányok legyenek rendben! Igen, a kicsiknek is, hiszen ma már egész pici kortól igényelhető fényképes útlevél. A védőoltásokról se feledkezzünk meg, sem a mi, sem a gyerek esetében. És természetesen, a picik se maradjanak ki a biztosításból!

Nagy utazás

Célállomásunkra sokféleképpen eljuthatunk. Autóval azért kényelmesebb, mert több a lehetőség a megállásra, nyújtózásra. De belföldi utazás esetén nem kizárt, hogy a vonat vagy busz jön szóba. Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy legyen nálunk megfelelő mennyiségű víz, kis eszegetni való (keksz, babapiskóta). Takaró sem árt, hiszen ha a gyermek elszundítana a légkondival felszerelt buszon, elejét vehetjük egy esetleges megfázásnak. Ha viszont mégsem alszik a picike, a kedvenc mesekönyv, játék, plüss igazán hasznos lehet. Természetesen jó, ha felkészítjük a gyerkőcöt az utazásra és az azzal járó „bonyodalmakra”, de ha mindezt egy kalandként adjuk elő, és úgy is kezeljük, a nagy utazásból nagy élmény is lehet.

Csak kipihenten!

Habár a valódi pihenés majd a kiválasztott nyaralóhelyen történik, azért nem árt, ha az útra már egy kicsit feltöltődve megyünk. Igyekezzünk már az utazást megelőző napokban összepakolni a dolgok nagy részét, jobb esetben egészét. Folyamatosan hangolódjunk a nyaralásra lélekben is, hiszen nagyon nehéz az egyik pillanatról a másikra bekapcsolni a „szabadság” gombot.

Viselkedjünk partnerként!

És figyeljük meg, a gyerek is úgy fog. Nagyobbacska gyerkőc esetén már beszélhetünk a gyerekkel az utazásról, a helyről, ahova megyünk. Sőt, belevonhatjuk őt is a programtervezésbe. Egészen pici gyerekkel még nem, de 10 év körülivel már bevállalható egy (vagy több) múzeumlátogatás, kis kulturális program. Ez utóbbinál nem rossz, ha a gyereket is bevonjuk a „Hova menjünk?” kérdéskörbe. Ám jó, ha úgy tervezzük, hogy egy ilyen kulturális kiruccanás nem tart tovább, mint egy iskolai tanóra, hiszen kb. ennyi ideig képes figyelni egy gyerkőc. Ha pedig jó az idő és víz is van a közelben, irány a strand.

Csomagolás!

A partnerség, együttműködés jól mehet a csomagok összeállításánál is. Döntsön ő (persze, néha kell egy kis ráhatás!), mit szeretne vinni, viselni, csomagoljatok össze együtt.

Amikor a kevesebb tényleg több!

Az előző évek nyaralásaiból kiindulva érdemes még egyszer átgondolni, mi az, amire biztos nem lesz szükség, vagy ha igen, akkor ott, a helyszínen is megvehető, beszerezhető. De! Amin ne spóroljunk, azok a kedvencek: könyvek, játékok, plüssök, kispárna, baba. Ezeknek az elcsomagolását ne hagyjuk az utolsó pillanatra, nehogy valami otthon maradjon!

Esetleg a saját lepedő, éjjeli fény is elcsomagolható. A házipatika gyerekkel való utazás esetén még fontosabb. Ha egész kicsi csemetével utazunk, a megszokott pelenkából érdemes elrakni többet - ne a folyton szivárgó pelus rontsa el a kicsi és a család pihenését. Nekik fontos még a saját pelenkázószetten kívül a plusz fertőtlenítő, törlőkendő, alátét a pelenkázóhoz. Ja, és a karúszó, úszógumi, labda, homokozó készlet is kötelező!

És ami nem maradhat ki!

Ha már szobatiszta, vagy épp most nevelődik: a kicsiknek való (saját!!) WC-szűkítő jó szolgálatot tehet, hiszen a szállás idegen fürdőszobájával való ismerkedés néha bizony rémisztő lehet.

Idegen helyen otthonosan?

Igen! Hiszen minden megvan, ami miatt a gyerek otthon érezheti magát. Mert ott van Anya, aki mindig figyel a napirendre, hogy minden időben meglegyen. :)

Koncentráljunk!

Igen, a gyerekre is, de magunkra is. Jó, ha ő is jól érzi magát, de Neked is ekkor kell pihenned! Ezt ne felejtsd el. Osztozzatok meg a feladatokon tehát a pároddal, becsületesebben, mint otthon tennétek, hogy mindenkinek sikerüljön kikapcsolódni. :) Egy zsák türelmet, egy csepp figyelmességet, kedvességet és egy jó adag rugalmasságot is vigyél magatokkal, így biztosan minden rendben lesz.

Forrás: Ritmus magazin 2014.II évf. 7.szám; hallo-eltern.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...