2021.12.30. 17:25:00 9847 278

Újévi lencsés receptek: Ha valami újdonságra vágysz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legyen szerencséd az új évben! …és ehhez legyen gazdagságot hozó lencsés ételed az asztalon! Ha unod a főzeléket és a virsli maradékkal felturbózott levest, olvass tovább, mert két rendhagyó receptünk is van számodra!

Mexikói ihletésű lencsés étel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mexikói ihletésű lencsés étel

Egy levest és egy gyorsabban elkészíthető főételt választottunk számodra az újévi fogáshoz. Gyorsan fusd át a hozzávalókat és ami hiányzik azt még írd hozzá a holnapi bevásárlólistához!

Mexikói lencseleves

Hozzávalók:

400 g zacskó vörös vagy zöld lencse
1 nagy hagyma
2 piros vagy zöld kaliforniai paprika
4 sárgarépa
2 zellerszár
3 jalapeno paprika
4 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
8 csésze csirke- vagy zöldségleves alapléként
1 ek. chili por
2 tk. kömény
1 tk. szárított oregánó levél
1 és fél tk. só
1 tk. fekete bors

Mosd meg a lencsét egy szűrő segítségével.. A hagymát vágd apróra, míg a kaliforniai paprikát először csak elég félbevágni. Távolítsd el a magokat,majd vágd fel fél centi széles darabokra. Hámozd meg a sárgarépát és a zellerrel együtt aprítsd fel ugyancsak fél cm-es darabokra. Végül aprítsd fel a jalapeno paprikát és zúzd össze a fokhagymagerezdeket is.

Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes-magas lángon. Add hozzá a hagymát, paprikát, a sárgarépát, a zellert, a jalapenót és a fokhagymát. Süsd gyakran kevergetve, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, körülbelül 8 perc alatt. Keverd hozzá a lencsét, az alaplét, a chiliport, a köményt, az oregánót, fél teáskanál sót és a borsot. Forrald fel, majd a hőt visszavéve, lefedve pároljuk, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak, bő fél óra. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót és fűszereket.

A teltebb állag elérésének érdekében merd ki a leves körülbelül egynegyedét, és pürésítsd össze. Ha a keverék túl sűrű lett, kevés vízzel higíthatjuk. A pürét keverd vissza a levesbe. Ropogós bagettel nagyon finom. A leves jól eláll lefedve, hűtőszekrényben 3 napig, fagyasztóban pedig legfeljebb 3 hónapig tartható el.

Halloumi és édesburgonya nyárs lencsesalátával

Hozzávalók:

2 közepes édesburgonya
1 csokor újhagyma
250 g Halloumi sajt, szeletelve
Negyed csésze olívaolaj
2 ek. vörösborecet
1 tk méz
1-1 tk szumák (Azaz sumac, de ez a keleti fűszer elhagyható.)
Egy csipet só
Fél tk. bors
Egy 540 ml-es lencse konzerv, lecsepegtetve és leöblítve
Fél fej (kb. 3 csésze) radicchio, finomra aprítva
2 csésze petrezselyemlevél

Melegítsd elő a grillsütőt közepes hőfokon, közben áztass 8 db fa nyársat forró vízbe. A burgonyát villával mindenhol szurkáld meg, és mikrohullámú sütőben süsd egy tányéron magas fokozaton, amíg kissé megpuhul, kb. 4 perc. Hagyd kissé kihűlni.

A újhagyma tetejét vágd finomra, a fehérjét pedig hagyd nagyobb darabokra. A burgonyát vágd négyfelé hosszában, majd szeleteld fel vastagabbra. A burgonyát, a halloumit és az újhagyma fehér részeit fűzd fel rétegezve a nyársakra, végül kend meg olívaolajjal.

A nyársakat zárt fedél alatt grillezd addig, amíg “grill nyomok” keletkeznek rajtuk és a burgonya rendesen meg nem puhul - körülbelül 12 perc - 3 percenként fordíts a nyársakon.

Közben egy közepes tálban keverd habosra a maradék olajat, ecettel és mézzel. Fűszerezd meg, majd keverd hozzá a lencsét, a radicchiót, a petrezselymet és az újhagyma zöldjét. A nyársakat erre a salátára fektetve tálaljuk.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.