2019.01.17. 17:31:24 9583 291

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem! Érdekességek a tükrökről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi arcmás a sokáig luxuscikknek számító, a misztikummal egybe fonódó tükör feltalálása előtt csak a sima vízfelület, azaz a víztükör adta vissza. A mai háztartásokban már alapfelszerelésnek számító tükör azonban érdekesebb annál, hogy csak a reggeli fésülködés eszköze legyen.

Nő a tükörben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nő a tükörben

A tükör eredete:

A magyar tükör elnevezés a török töker - kerek szóból ered. Ez utal a tárgy kezdetben többnyire kerek formájára is. A török latin neve „speculum”. Az ebből származó spekulálás szavunk pedig eredetileg a tudományos vizsgálódást jelentette.

Az első tükrök a nagyon hamar oxidálódó fényesre csiszolt fémlemezkék voltak a középkori tükörkészítés elterjedéséig. A ma is használt tükrök első darabjai Murano szigetén születtek meg.

A tükör megtestesülései:

Az ókori görögök szerint a tükör a lelket szimbolizálta, ahová azt csapdába lehetett zárni, míg Egyiptomban az élet szót használták a tárgyra.

A történelem folyamán később a művészetekben is fontos szerepet kapott: a nemes tulajdonságokat, legfőképp a bölcsességet jelképezte.

Azonban a tükör szép lassan az emberi hiúság megtestesítőjévé vált, így volt, ahol – pl. kolostorokban - azokat be is tiltották.

A tükrök köré számos babona szövődött:

Tükröt eltörni szerencsétlenséget jelent, mert károsítjuk a lelkünket. Törött tükörbe nézni nem ajánlott, mivel az ördög van benne.

A kisgyermekeket és a várandós nőket távol tartották a tükröktől, hogy előbbiek ne legyenek betegesek, utóbbiak pedig ne lássák meg a saját nyitott sírjukat.

A minket érintő leginkább megszívlelendő hiedelem a hálószobával kapcsolható össze.

Abban a helyiségben még a Feng Shui szerint se legyen tükör, amiben alszol, mert álmatlanságot és párkapcsolati gondokat okozhat.

Tükör az otthonunkban:

A jól kiválasztott tükör a hálószobán és a zsírosodás miatt értelem szerűen a konyhán kívül bármelyik helyiség dísze lehet. A díszesebb darabok nemcsak dekorációs elemként hasznosíthatók, de emellett a teret is megnövelik, mivel fénnyel töltik meg azt. Azonban azzal vigyáznunk kell, hogy mi az, amit visszatükröz!

A tükröt egy nem megszokott forma, vagy egy rendhagyó keret tehet egyedibbé.

Bátran kísérletezzünk a régies hatású, díszített darabokkal a nagyobb nappalikban. A praktikus, esetleg akasztókkal kombinált tárgyak inkább az előszobákba kerüljenek felhelyezésre. Divatosak most a mozaikos vagy a több darabból álló variációk is.

Forrás: hunker.com/13716473/mirrors-that-are-just-as-unique-as-your-face

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Beszürkültél? – Csak semmi pánik, ezek a frizurák Neked állnak majd a legjobban!

Az első hajszál megjelenése nem kis pánikra adhat okot. Pláne, ha viszonylag korán, a húszas éveink elején, közepén bukkan fel. Aztán lassan hozzászokunk, a hajszálakból lassan tincsek lesznek, majd idővel az egész hajkoronánk ezüstben játszik majd. De nyugalom, az ősz hajszínnek is megvannak a maga előnyei!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.