2020.12.01. 14:54:05 9753 230

Tudod, mennyit ér manapság az ingatlanod?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legfőbb kérdések között szerepel egyaránt lakásvásárlás és eladás esetén, hogy az adott ingatlanért pontosan mekkora összeget kérjünk illetve adjunk úgy, hogy az ne legyen se alul- sem pedig túlárazva. Van, hogy nehéz megtalálni ezt az egyensúlyt, főleg az ingatlanpiac aktuális trendjeinek ismerete nélkül. Cikkünkben ezért utánajártunk hogyan határozhatjuk meg mennyit ér lakásunk a mai magyar ingatlanpiacon.

Ingatlan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ingatlan

Sokat jelent a környék

Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az ország melyik régiójában, megyéjében, városában található meg lakásunk. Sőt nagyobb városok esetében a településen belüli elhelyezkedés is igen nagy befolyással tud bírni. Ezért is tud sokat segíteni, ha a környék ingatlanárairól informálódunk és megnézzük, hogy a hasonló tulajdonságokkal bíró lakások milyen kínálati árakkal bírnak.

Egy kis iránymutatásképpen összeszedtük Magyarország megyeszékhelyein uralkodó ingatlanárakat, az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével. A kapott adatokból is jól látható, hogy a megyeszékhelyek közül Budapest területén számíthatunk a legmagasabb átlagárakra, méghozzá - a téglalakások tekintetében - 840 ezer Ft/m2-re.

Budapestet követi Székesfehérvár, Győr és Debrecen, ahol a téglaépítésű lakások átlagára körülbelül 550-560 ezer forintra tehető négyzetméterenként. Az eladó lakások átlagára Szeged, Pécs és Szolnok területén 400-500 ezer Ft/m² között mozog. 300-400 ezer Ft/m2-es árkategória figyelhető meg manapság Tatabánya, Miskolc, Nyíregyháza, Szekszárd, Zalaegerszeg és Kaposvár városában. Békés és Salgótarján pedig a többi megyeszékhelyhez képest igencsak lemaradva helyezkedik el a lista alján. Előbbi városban 260 ezer forintos, míg utóbbiban 130 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálják eladásra a lakásokat.

Kijelenthető, hogy igen nagy a differencia az országban, hiszen több mint hatszor drágábban adhatjuk el budapesti lakásunkat egy ugyanolyan építési paraméterekkel rendelkező salgótarjáni ingatlanunkhoz képest.

Téglaépítésű lakások átlagárai a megyeszékhelyeken 2020 őszének elejénTéglaépítésű lakások átlagárai a megyeszékhelyeken 2020 őszének elején

Az egyéb tényezők is fontosak lehetnek

Sokat jelenthet még az ingatlan állapota is, vagyis hogy mennyi ráfordításra lesz még szüksége a vevőnek, hiszen nem mindegy hogy egy új és modern lakást, vagy egy még felújításra szoruló ingatlant szeretnénk eladni számukra. Egy felújított lakás esetén figyelembe kell venni például azt is, hogy a kivitelezés során milyen értékű anyagokat építettek be.

Pár gombnyomás alatt is megtudhatjuk

Ha szeretnénk akár kalkulátorokat is segítségül hívhatunk eladó sorba szánt ingatlanunk értékének meghatározásakor. Ezekben az esetekben az ingatlan paramétereinek megadásával egy algoritmus segíthet nekünk megbecsülni, hogy mennyit is ér jelenleg ingatlanunk. Ehhez leginkább csak az ingatlan típusával, alapterületével, elhelyezkedésével, a szobák számával kell tisztába lennünk. Így akár pár pillanat alatt közelebb kerülhetünk a megfelelő ár meghatározásához.

A kereslet növekedésére számíthatunk a jövőben

A nemrégiben bejelentett lakásáfáról szóló rendelet alapján 2022 decemberéig minden elkezdett lakásépítési, társasház és családi ház építési projekt esetén 5 százalékos áfával történik az építkezés, ami több százezres nagyságrendet is jelenthet a következő időszakra nézve az új lakások tekintetében. A rendelet hatására tehát nagy valószínűséggel egyre több új építésű lakás fog a piacra kerülni a jövőben, mely változásokat fog előidézni az ingatlanárakban. A kereslet megerősödése mellett áll még Novák Katalin által előkészített nagyszabású otthonteremtési program is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...